用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 玫瑰崗PN
樓主: iceming
go

玫瑰崗PN   [複製鏈接]

回覆:玫瑰崗PN

上述三位家長可唔可以講下你地最後轉左邊間學校?

其實老師有同家長們說, 如果幼兒讀完PN仍未達標, 係有機會不能直升K1, 可能要重讀PN, 所以我們大部份家長亦有心理準備。

我常在這裡說, 幫幼兒揀幼稚園, 不是人報我也報, 作為家長應該上學校網頁查看教育方針及教育處評核學校之報告, 來估計學校是否合適自己的幼兒, 如果幼兒真係唔合適這所學校, 再轉校去學習也是一件好事。

回覆:Qso 的帖子

我不想在此拿玫瑰崗跟其他學校比較,當初我是因為其他的考慮因素決定了轉校,原因跟以上兩位媽媽並不相同,但後來一些事情令我更加了解校方的處事手法,我覺得非常意外和震驚。不過對於某些好老師,我還很是感激的。

我覺得評估一間學校好與壞, 校長會係一個幾重要O既指標, 畢竟佢係學校既掌舵人, 佢既決定直接操縱教學方針和處理學生問題既方法.

多謝3位過來人媽媽比我地知道學校/校長的多方面情況.  作為一個新入學學生O既媽媽, 呢的資料可以比我地好好參考.  同時, 我地亦無咩太多機會接觸班主任以外O既人, 所以最終我地都要經過親身接觸先可以評估學校是否適合自己小朋友入讀.

一個小小題外話....我記得開學家長會上...校長講過, 佢自己開始唔係好buy蒙特梳利, 但我唔太記得經過1年之後, 校長為何會繼續保留並強化蒙特梳利教學....係當時我聽來, 的確有少少"為成績為目標"既意味.....

回覆:bobo101^*^ 的帖子

Bobo101, 我認為以上兩位家長所講的不是小朋友達不達標的問題,而是對小朋友有否愛心、對家長的態度的問題。雖然作為在校家長,聽到有人批評自己學校是會不開心,但也不好喑示是人家孩子不達標才有不愉快經歷吧。以上兩位家長的評論有讚有彈,以我看來,是十分中肯的。

回復 feiji 的帖子

feiji 你誤會了, 我沒有說明是上述兩位家長的小朋友未達標, 請不要誤解! 謝謝!

女兒轉校與達標或不愉快經歷無關,只是有更好的offer而已。

回覆:bobo101^*^ 的帖子

回覆:hv245 的帖子

可否分享PN要「達標」的評估包括什麼?

回覆:feiji 的帖子

Sorry that I didn't mean to compare. I m just struggle between local schools and international schools myself.  Wanna know what other schools can be under my consideration with hopefully same level of strong language training to my kid

引用:我覺得評估一間學校好與壞,+校長會係一個幾

原帖由 TTT520 於 12-10-26 發表
我覺得評估一間學校好與壞, 校長會係一個幾重要O既指標, 畢竟佢係學校既掌舵人, 佢既決定直接操縱教學方針 ...
家長會時,校長話初接觸蒙氏時,唔信玩係可以訓練小朋友,當認識多咗,覺得好work,所以引入學校,當日我都有聽!以我認玫記4年,校長係希望小朋友學習自理,不要做港孩!

引用:bobo101^*^,我本來真係想到此為止,因為我

原帖由 hv245 於 12-10-26 發表
bobo101^*^,我本來真係想到此為止,因為我都唔想再勾起不開心經歷。我孩子的確不達標,但我地自費同小朋友 ...
十分明白你的處境,加油!

sasiuman 發表於 12-10-26 16:51
家長會時,校長話初接觸蒙氏時,唔信玩係可以訓練小朋友,當認識多咗,覺得好work,所以引入學校,當日我都 ...

多謝您的補充..我唔太記得校長講O左咩原因, 只係當時有呢種感覺.  如果校長係為O左小朋友能自理而繼續蒙氏就好.
未讀PN前一年, 小朋友一直係蒙氏學校上playgroup, 我覺得好幫到小朋友自發做事, 亦因為玫小有蒙氏而吸引我去報讀.  

thanks!

我兒子在玫記讀,今年是第4年,真係好少接觸校長,只係有活動時先見到校長,仔仔見到校長都會上前好開心叫校長。兒子真係好喜歡學校及老師,其他同學都是。對不起,我不能評論校長的表現,因我未做過校長,唔知校長考慮嘅野有幾多。我諗老師係接觸校長最多,玫記老師流失率係十分低,因為一個老師可以由PN跟小朋友到畢業,相信唔多見。玫記係一間好有heart嘅學校,以佢今時嘅表現,大可脫離學券,在灣仔區還有學券的幼稚園已不多,所以出現今年好多人報名。我只知佢比到我嘅係,我小朋友上小學唔洗膽心跟唔上!
本人見解,不喜勿插

回覆:hv245 的帖子

Hv245, I totally understand how you felt.  Hope you can forget those people who were unkind to you!

回覆:Qso 的帖子

hv245 發表於 12-10-27 20:15
Thanks for your understanding!  I think it is good experience to me and I am happy that my boy is en ...

Add oil!
‹ 上一主題|下一主題