用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 小一新生今日編左咩樂器?
樓主: rainy0429
go

小一新生今日編左咩樂器? [複製鏈接]

原帖由 bec2460101 於 11-7-18 09:22 發表

老師又說小二及之後學校不會安排bassoon班, 之後是怎樣學bassoon呢? 因為除了樂器價錢外, 學費及學習地點對家長都是一種負擔 ...

不會是如此安排掛?如是這樣實在令人憂心,當天我只忙著上網找bassoon究竟是件什麼東西給囝囝睇,都沒有留意老師有講此情況。話晒件樂器是學校“協助”揀的,無道理學一年之後要自己到校外搵人教。另外他們總要做進度評估的,如是這樣怎樣評估呢?

原帖由 bec2460101 於 11-7-18 10:57 發表

我同事話通利買是最貴的, 因為她有師妹玩bassoon好叻, 她說幫我問問哪裡有平d的 (我已把型號給她), 有消息通知你及Marco0608

好多謝你的訊息和協助。雖然星期六問過老師要求是開學前就準備好樂器,但從家長joeiu1965意見分享是否應該待開學後請教樂器老師才決定?
另外,很高興在BK這裡已經碰到兩位同路人,想徵詢家長bec2460101及kennyklt是否有興趣組織成“小團購”,待落實型號後一同購買爭取優惠。

回復 81# Marco0608 的帖子

唔需要擔心, 學校既意思係, 小一果年係以小組形式上堂, 到小二既時間, 就會跟番同一個老師以私人形式上堂, 不過當然學費同小組理有一段距離啦

bassoon

如果新小一生是要學巴松管最好打電話問學校邊嗰老師教直接打電話給嗰個老師要求、model及她幫你哋買定自己買。因為巴松管要先order and  deposit 才向外國訂貸需時先向購買琴行到貨曰子。免開學後2.3個月後才上堂

原帖由 Marco0608 於 11-7-18 21:23 發表

好多謝你的訊息和協助。雖然星期六問過老師要求是開學前就準備好樂器,但從家長joeiu1965意見分享是否應該待開學後請教樂器老師才決定?
另外,很高興在BK這裡已經碰到兩位同路人,想徵詢家長bec2460101及kennyklt是否有興 ...

當然沒有問題啦. 不過我認為最好是問清楚老師才決定, 因為姶終都是一件超過三萬元的樂器.

PS, 今天去通利問職員有沒有教BASSOON的班, 他說通利沒有教BASSOON的班.  另外他認得我們便說星期六報錯價, 最平的哪一支不是$37xxx, 學校書單上的價錢是正確, 但是最後一個已給人買了, 如要買是要訂,價錢可能有出入.  Anyway, 等問清楚老師才決定.  而如果我的朋友有新消息, 再通知你們.

原帖由 luiluimama 於 11-7-18 21:38 發表
唔需要擔心, 學校既意思係, 小一果年係以小組形式上堂, 到小二既時間, 就會跟番同一個老師以私人形式上堂, 不過當然學費同小組理有一段距離啦

原來是這樣,明白了,謝謝。那麼想請教家長了解下單對單跟老師學bassoon一般如何收費?以小二小三程度來講,一個月大概要多少銀兩以作好心理準備。

回復 34# 牡丹 的帖子

謝謝你的回覆, 想知道是什麼brand ??

回覆 1# TTMA 的文章

brand = 牌子

deleted!!!!

我今日都去過Tomlee,佢話連支demo嘅bassoon都俾人買咗。唔知點解張單淨係寫兩間分行

回復 87# TTMA 的帖子

哎! 我不知道是甚麼牌子. 因為當時都只是挑一個最便宜的. 也沒有太講究牌子. 現在用的是第二個琴, 身上也找不到牌子的資料. 所以這方面可能未必幫不到你了.
亨受和孩子的每一秒鐘!

luiluimama:

多謝你嘅資料!唉~原來4千幾蚊件樂器用得一兩年...
請問你女女學左圓號幾耐?件樂器係咪揹返學校學呀?會唔會好重?如果樂器班響平日,又要揹書包又要拎樂器點攪呢?
請問你女女學圓號咁耐,最困難係咩呢?
唔好意思,太多嘢想問!

原帖由 luiluimama 於 11-7-17 18:21 發表
無錯, 圓號係好難咖, 不過難又唔代表學唔到既, 只要努力就得咖啦

回復 3# kennyklt 的帖子

因為指定的琴行就一定有這款model及discount.我囡囡的bassoon不是在T0MLEE買因為貴

原帖由 kennyklt 於 11-7-19 00:15 發表
我今日都去過Tomlee,佢話連支demo嘅bassoon都俾人買咗。唔知點解張單淨係寫兩間分行

星期六下午已去過德福間TL查問, 當時Sales哥哥幫我查過話學校介紹的兩支bassoon倉都有存貨, 只是太冷門沒有show出來, 估唔到會突然間咁搶手.
反正都決定等問清楚樂器老師再決定買那個型號, 現階段想先向囝囝洗腦接受這件樂器.

回復 94# Marco0608 的帖子

今年有五個新生學bassoon,BK呢到三個家長都未買,可能啲存貨俾其餘兩位買咗,哈哈

回復 1# Marco0608 的帖子

不要擔心miss Cheung 好好人,好有心機教小朋友。巴松管是低音樂器初期有點單調但曰後Solo的歌好好聽可以上uTube網找bassoon 可以俾佢聽我囡囡經常聽好enjoy!

回復 86# Marco0608 的帖子

那麼想請教家長了解下單對單跟老師學bassoon一般如何收費?<----私人班學費係老師自己定既, 以依個質素既老師黎睇, 大約要預500以上一個鐘
以小二小三程度來講,一個月大概要多少銀兩以作好心理準備。<----一般學生都會一個星期最少上一堂, 每堂約半小時至四十五分鐘, 視乎小朋友進度同家長既要求啦

rainy0429,

請問你女女學左圓號幾耐? <--上年9月開始學既
件樂器係咪揹返學校學呀? <--除左上小組班外, 小一既時候都係帶過番學校一次, 喺音樂堂吹做評估
會唔會好重? <---連埋盒都幾重咖, 不過我女女搭校車, 係有姐姐幫佢, 番到學校又會有校工幫手拎
如果樂器班響平日,又要揹書包又要拎樂器點攪呢? <---答案如上
請問你女女學圓號咁耐,最困難係咩呢? <--最困難係要佢keep住日日練囉, 個個小朋友都係咁學, 一定會學得成既, 唔使擔心

希望幫到你

回復 20# magtam0520 的帖子

我囝囝入咗DBS,今年有大約19人一齊入咗(部份排音樂隊進入)。宣小嘅學生學業成績不比別人差,而樂器就可以成為佢哋比別人優勝的地方(很多小五、小六嘅同學已考取8級或演奏級)。据我知道有學生在派位放榜前被DGS以樂器取錄。部份"冷門"樂器對升中有一定嘅幫助,但先決條件是學業成績和操行不能太差。

原帖由 MacMa 於 11-7-19 09:20 發表
我囝囝入咗DBS,今年有大約19人一齊入咗(部份排音樂隊進入)。宣小嘅學生學業成績不比別人差,而樂器就可以成為佢哋比別人優勝的地方(很多小五、小六嘅同學已考取8級或演奏級)。据我知道有學生在派位放榜前被DGS以樂器取 ...

謝謝!恭喜晒!

我記得DBS校長講過,招收校外生有三條隊,學業成績佔60%學額,體育20%,音樂20%,所以宣小在音樂隊都佔左唔少位!
‹ 上一主題|下一主題