用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 小一新生今日編左咩樂器?
go

小一新生今日編左咩樂器? [複製鏈接]

我女編左圓號,完全冇諗過會學呢樣, 其實我對管同弦都冇概念,唯有信老師啦...
其實有冇人知圓號算唔算熱門樂器呢?
   2    0    0    0

冷門 + 少人學的樂器, 對升上名中學有利. 可以上網尋找相關資料.

原帖由 rainy0429 於 11-7-16 14:47 發表
我女編左圓號,完全冇諗過會學呢樣, 其實我對管同弦都冇概念,唯有信老師啦...
其實有冇人知圓號算唔算熱門樂器呢?

我仔仔抽中雙簧管,樂器好貴,要$12000呀,不過我都幫佢報咗5人小組啦

HY412:

多謝回覆,我都信校長同過來人話齋,反正都要學,冷門對考中學有so,希望阿女接受到啦...
問返阿女,佢話老師評估時,剩係叫佢e同m個咀,冇睇手指,冇做其他野就咁評估完...攪到我係咁叫阿女e個咀比我睇,睇吓睇唔睇得出咩玄機?!

我要買嘅圓號ok喎~$4335咋喎~我今日唔記得帶支票簿,所以下星期一阿女返小一班時帶返去交啦~

原帖由 1113311018 於 11-7-16 15:19 發表
我仔仔抽中雙簧管,樂器好貴,要$12000呀,不過我都幫佢報咗5人小組啦

我估因為 :

管樂用口, 所以看咀型.
弦樂用手, 所以看手指長度.

學校有 9 個樂團, 每年都會將各類樂器分配好, 才不會出現人數上有偏差.

原帖由 rainy0429 於 11-7-16 15:29 發表
HY412:

多謝回覆,我都信校長同過來人話齋,反正都要學,冷門對考中學有so,希望阿女接受到啦...
問返阿女,佢話老師評估時,剩係叫佢e同m個咀,冇睇手指,冇做其他野就咁評估完...攪到我係咁叫阿女e個咀比我睇,睇吓睇唔睇得出咩玄機? ...

我個小朋友派咗學巴松管,佢suggest嘅最平都三萬多!
其實家長係咪都會買佢recommend嘅牌子呢?

回復 7# kennyklt 的帖子

我的小朋友都派到巴松管, 今天去通利問過折實最平$37xxx (因為加了價). 不過我們都決定比佢學, 因為老師話每年只有5個人獲派巴松管, 可入樂團的機會很大.

我仔有學琴, 姑媽是教Flute; 老師編了Clarinet, 我打算第一志願: Flute, 第二志願: Clarinet....... 待覆.

其實我地連錢都交左,只不過諗嘅係現在入場費都三萬幾,未來可能大組變小組再變單人,入門bassoon變專業basson,條數都有啲擔心。

係呀!呢個都係我一直最擔心嘅問題!好彩依家編左圓號,入門費用冇問題,所以決定信老師眼光!

原帖由 kennyklt 於 11-7-16 21:21 發表
其實我地連錢都交左,只不過諗嘅係現在入場費都三萬幾,未來可能大組變小組再變單人,入門bassoon變專業basson,條數都有啲擔心。

回復 10# kennyklt 的帖子

我們今天都交了同意書及學費, 希望日後和你的小朋友一起愉快地學BASSOON.

PS, 老師說不用現在立即買, 待他們上了第一次音樂課後等小朋友都喜歡才買.

原帖由 bec2460101 於 11-7-16 21:33 發表
我們今天都交了同意書及學費, 希望日後和你的小朋友一起愉快地學BASSOON.

PS, 老師說不用現在立即買, 待他們上了第一次音樂課後等小朋友都喜歡才買. ...

大家應該都會一齊學習,多多指教。雖然有啲肉赤,但係我地都相信校長同導師嘅意見。
原來支bassoon唔使買住,我仲諗哩一兩日去Tomlee睇下,不過遲早都要買。

回復 11# rainy0429 的帖子

恭喜你小朋友加入圓號既大家庭

My son told me that the teacher asked him whether he has learnt any instrument other than piano  for more than 1 year. My son told  him he has learnt drum and the teacher assigned percussion to him without specifying the name of instrument. I think the  school is also trying its best to accomodate what the student is currently learning or has learnt for a while.

原帖由 kennyklt 於 11-7-16 22:17 發表

大家應該都會一齊學習,多多指教。雖然有啲肉赤,但係我地都相信校長同導師嘅意見。
原來支bassoon唔使買住,我仲諗哩一兩日去Tomlee睇下,不過遲早都要買。 ...

我地都肉赤呀, 不過最緊要他們喜歡及學得開心,  多多指教。

我個女被編了學大提琴,今日去通利看,要$4300, 但有九折。

大家好, 我個囝囝今天都是派咗學Bassoon巴松管. 因對Bassoon不認識, 在學校填表時上網想show件樂器嘅圖片比囝囝睇下, 卻同時發現有家長提及Bassoon中級版本的話要HK$14萬, 演奏級的話就要成HK$40萬! 即時心都寒一寒.
不過今天我都即時寫cheque交咗學費, 可是在臨走前問了下miss幾時要買樂器, 她們說Bassoon學校無得租借及開學前就要準備, 故下午去德福想睇下實物, 但職員話件樂器太冷門只會存倉不會show出來.
衣家知道原來可以開咗學再去買可以唔駛太心急安排, 而我最擔心的與Kennyklt一樣, 入場費三萬幾都可以接受, 但未來可能大組變小組再變單人的話, 學費就認真襟計.

回復 2# Jackie310 的帖子

我囝囝都入了大提琴, 真係多多指教, 我見聲威琴行的暑期班有5堂 + 送大提琴一個連袋 只是$2300, 不過不知道是否合適 ?? 我對音樂係白痴, 等我明天去問下先

我仔仔被編了入單簧管,我都唔知係咩,要3千幾,不過他說有哥哥姊姊入班房示範,佢都覺得好好聽。他之前無學過樂器,希望他能藉此進入和享受音樂世界。
‹ 上一主題|下一主題