用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 中中or 英中畸怪既"一學兩制"教育制度 ...
樓主: samuel89
go

中中or 英中畸怪既"一學兩制"教育制度 [複製鏈接]

到了高考階段,中中與英中的差異更為顯著。同一能力起點的學生,能夠考取兩科AL 及中英文合格,符合大學最低入學要求的機會,英中與中中的比例為100:50,中中學生的機會比英中少一半。若要求英文科達到D 級或以上,符合香港大學的入學要求(以及一些專業科系的語文要求),英中與中中的差距更擴大至100:25。研究亦顯示,在中四轉用英文的中中,學生能夠考取升讀預科及大學的機會,均拋離「純中中」。

要撥亂反正.......遲做好過唔做......

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

原帖由 ANChan59 於 11-6-28 17:53 發表
研究亦顯示,在中四轉用英文的中中,學生能夠考取升讀預科及大學的機會,均拋離「純中中」。

要撥亂反正.......遲做好過唔做......

以我本身經驗在中四轉用英文的中中,.......系遲做好過唔做, 但就好易夢醒得太遲, 俾英中生拋離左幾10個馬位,要追都幾"痛苦"......

原帖由 samuel89 於 11-6-28 18:07 發表

以我本身經驗在中四轉用英文的中中,.......系遲做好過唔做, 但就好易夢醒得太遲, 俾英中生拋離左幾10個馬位,要追都幾"痛苦"......

Sorry to know that.
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

原帖由 ANChan59 於 11-6-28 18:09 發表

Sorry to know that.

其實系我自己既親身經歷, 肺腑之言......絕對唔似D高官講一套做一套

原帖由 samuel89 於 11-6-28 18:19 發表

其實系我自己既親身經歷, 肺腑之言......絕對唔似D高官講一套做一套 ...

eviepa should listen to your real experience, even Evie may study Visual Art finally.

samuel,

咁劳气, 希望你无上当.   误信教育局.  

这边有多个网友老早就把事情想通了. 尽力培养孩子对英语的兴趣, 今天孩子的英文了得, 是收成期.  除去Maths and Physics, 我想其他术科,应该是无难度了.  值得恭喜!

annie

p.s.
念国际学校情况是相同的. 英文程度高D, 自学和理解能力高好多.  各科成积特别好.  读书好轻松.
有网友希望多讨价如何学好英语, 我想  Anchan and YK2 Child 会有好介紹.  

原帖由 samuel89 於 11-6-28 17:46 發表

這是對的.....問題是“中中”已經在香港出現左好耐, 有晒數據大部分“中中”畢業生既英文程度"慘不忍睹"(“英中”雖然都遜色了, 但點計仲系比“中中”生強).....所以我強烈指責老慒董系完全唔顧現實強推“中中”.. ...

very sad to know it.  I'm sorry!

大家有无计比D有效益的建议?  有无好老师, 好书, 好提议?

记得你孩子是运动健将, 身体健壮的孩子通常好聪明和灵敏, 找到好方法, 好导师, 会进步神速的. 不用悲观.

annie

原帖由 samuel89 於 11-6-28 18:07 發表

原帖由 annie40 於 11-6-28 18:25 發表
samuel,

咁劳气, 希望你无上当.   误信教育局.  

这边有多个网友老早就把事情想通了. 尽力培养孩子对英语的兴趣, 今天孩子的英文了得, 是收成期.  除去Maths and Physics, 我想其他术科,应该是无难度了.  值得恭喜 ...

我自己本人讀書果陣就系年幼無知上晒当讀左中中, 後悔都返唔到轉頭. 所以家陣打死我都唔再上当俾阿仔讀中中啦......假如俾阿仔讀左中中, 第一個最唔得閒就系老爸我要成日系屋企"陪太子讀書",...甘捉蟲既野衰一次夠啦....

簽名被屏蔽

原帖由 samuel89 於 11-6-28 17:01 發表

初中之前既英語程度,大部分學生都系睇篇英文要邊睇邊查字典程度,母語學習好自然比較容易理解,學習 ......但到左高中後, 外語基礎已經打好晒底(以英中學生計), 好自然出現你講既英文仲易理解(呢d都系英文本身既優點, 來來去去都系26字母,唔似中文一兩個字可以包含隱喻,典故等).... ...... ...

N年前我試過帶班高中學生赴京考察高科技,佢地都情願位講解員用英文講解。因為科技多半涉及專業名詞,直接學英文既,根本唔會明翻譯得詰屈聱尹既中文點解(睇電腦書就係最佳例子,睇中文會搞到頭暈

原帖由 stccmc 於 11-6-29 02:36 發表
如果英文在幼小階段學得好,我相信孩子多能在初中或更前能以全英學習。

學得好絕對不是主流的考試,補習,練習等

小女上小學前英文根基已打得不錯,我曾想像這優勢何時會被其他沒那麼著重學前英語能力的同學追及?答案是四年了,我觀察是強者會繼續強,強弱的差距愈拉愈大。理由是(1)強烈信心,(2)強烈學習動機(3)學校會有一些作文比賽,朗誦比賽,電台英文節目等選英文好的學生參加,得到別人沒有的寶貴經驗。

我家有沒有谷小女英文學習?完全沒有。所以我相信,好的英語學習,要由學前開始,條路會易走好多。 ...

各位偏愛英中的家長,對英中用中文教通識有何看發?

回復 93# cow 的帖子

十分無奈!!!!!!!

原帖由 cow 於 11-6-29 09:52 發表
各位偏愛英中的家長,對英中用中文教通識有何看發?

贊成
因為通識係學思維多D。而時事同身邊既事,原材料多半都係中文。

我估,遲多幾年,應該會有愈黎愈多既英中轉用中文教通識(或者初中用英文教,高中轉返做母語以便搏殺

eviepa 話:“中中不比英中差”. 很多家長不同意, 說英中好. 但一講到通識, 很多家長又可例出用中文教的好處.
中中(用英文教通識)不比英中(用中文教通識)差.

原帖由 cow 於 11-6-29 14:54 發表
eviepa 話:“中中不比英中差”. 很多家長不同意, 說英中好. 但一講到通識, 很多家長又可例出用中文教的好處.
中中(用英文教通識)不比英中(用中文教通識)差. ...

我女學校中一及中二,都會用中文及英文教通識,當上學期用中文教時,那学期的成績一定低於用英文教的下學期約10%,連英文老都話英文教通識最好,無奈學校英語好的老師不足,只有高中後全用中文教通識。

地理、歷史、科學不可以訓練思巧能力嗎?点解一定要用中文教通識才可訓練思維能力,相信很多英中都想用英文教通識,無奈師資不足而矣,不是用中文比用英文好。

回復 1# wbady 的帖子

德望用英文教通识,效果理想!

相信关键在于师资和学生英语能力佳.

‹ 上一主題|下一主題