用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好嬲迦南幼稚園
樓主: sandrawun
go

好嬲迦南幼稚園 [複製鏈接]

原帖由 tscr701nt 於 08-11-10 13:08 發表
佢地仲離譜係. 1/11 我同囡囡去 interview. 佢地話其實佢地得好少好少位係俾 walk-in o既小朋友. 但係... 佢地又照樣收幾千個 application. 每人 30 蚊. 嘩... 果度佢都賺唔少.

仲有. Interview 個人員. 俾我感覺只 ...

其實唔止報名費, 很多學校 (唔止迦南) 要人夾上3-4個回郵信封連郵票, 就算回信reject我只係用一個回郵信封, 咁其餘D郵票呢?

其他回郵信封及郵票比佢地收起晒

各位評論迦南既家長,其實我好吾明點解你地會用好嬲迦南,又或者話D老師好冇愛心,其實响呢個BK嘅家長,吾等如全部,你們只是一小撮人,有好多好多其他正面case,吾好來來去去幾拾人評論就定咗迦南形像先得架
到而家為止我小朋友接觸過幾間幼稚園(於迦南讀畢n1)sofar,迦南d老師係最有愛心同交帶,日久見人心,商唔商業,你會發覺最終都係放個心教你嘅小朋友,而課程,响受學卷嘅kg呢講,我覺得佢算more than OK,其他真係淺到可能你阿B一歲時响屋企己教識
我好懶發言架,但真係好吾忍心迦南比人評論到咁
不過最終都係個人意見,如吾咁聽請見諒

我又唔覺得迦南咁衰喎, D老師好照顧小朋友, 我個女讀完N1, 最唔捨得學校果個返而係我自己, 因為老師經常打電話比我講亞女係學校既情況, 有時我驚佢NAUGHTY, 老師次次都話, 2 3 歲人仔, 梗係有時會唔合作喇, 又成日叫我放心, 又會讚下小朋友, 鼓勵佢地, 亞女返到屋企都係講學校D野, 又話好鍾意老師
人 若 賺 得 全 世 界 、 賠 上 自 己 的 生 命 、 有 甚 麼 益 處 呢 . 人 還 能 拿 甚 麼 換 生 命 呢 。

迦南有幼兒園,幼兒園可以直升K1,所以公開招生的K1的學額極之少,有時只剩幾個學額,他們仍然大量收報名表,因為可以收多些報名費,搵錢至上。

我仔仔讀過playgroup,老師很年輕,牙尖咀利,無湊仔經驗,就算受過幼師訓練,都是紙上談兵,始終未為人父母,不能親身了解我們的情況。

經playgroup報讀幼兒園,是由老師寫評語代替面試,我都擔心這些老師的評語主不中立和主觀,與老師熟絡或長期幫襯的家長會寫好D,不熟的會寫得不太好。所以我們寧願帶仔仔去面試,但不是讀迦南。

原帖由 smalleatb 於 08-11-10 14:53 發表

完全同意呢間迦南幼稚園(九龍塘總校)係想昆人$30,最初我in另一迦南時(10月4日in),我就打去總校講想轉去佢哋o個間,有個miss就同我講收咗我個小朋友先再打黎話轉,跟著十月底我一收到信(accept咗)就即刻打去話轉,佢學校竟 ...

很應同你的說話~~
我個女都係遇到呢個問題,佢11月IN完無耐就收到信WAITING LIST,但佢12月仲會IN多批小朋友WOR。。。。內容仲有話如果有學生放棄學位就可以補上,咁好明顯係無留啦,但之後仲要不停IN人。。。
咁樣仲唔係因為錢係咩???
後來收我都唔讀:;pppp:

其實有邊間會唔收報名費呢
而就算有少量位都會再in多d小朋友,每間都會架啦,第一學校可以選收生,第二,就算confirm學位,家長都有機會最後放棄學位,我有朋友試過報蘇xKG排waiting list 4xx人,最後開學前3個月通知有位,您哋諗下到開學前1個月會call到waiting list後幾多號

我都同意你的說法.

雖然好多人話迦南去年冇位又照收生又照1in人,
但我有兩個朋友(walk-in)都考入左,
一個k1上午班(未讀過n班)
另一個k1下午班(在其他學校讀過n班)
2個都係正取生.

近日大家再聯絡,佢地對學校的評價相當唔錯喎.
小朋友返學好開心, 開學不久,在進食前自己會祈禱.
有時會講一句半句普通話,雖然小朋友屋企無宗教信仰,
但家長好開心,因為可以知道小朋友在學校短短幾日,
係吸收到老師所教ge野.

有時真係每個人都有唔同ge感受,
如果對呢間學校有興趣的家長,
可以自己親身去學校行下,
睇下小朋友返學放學的情形.
家長同小朋友返得唔開心.

老實講, 我鍾意迦南ga.
如果唔係交通問題,我都會揀佢地ga.

原帖由 joychu 於 09-9-21 13:14 發表
其實有邊間會唔收報名費呢
而就算有少量位都會再in多d小朋友,每間都會架啦,第一學校可以選收生,第二,就算confirm學位,家長都有機會最後放棄學位,我有朋友試過報蘇xKG排waiting lis ...

迦南不是特別好,很多人當迦南是中轉站,找到更幼稚園就會退學,所以今日無位,明天可能有位(有人退學),所以有時九月無位,到十一月又有位收插班生。

我贊同你的說法 (我都覺得迦南窩打老道好好好), 至於中轉站的問題, 其實好多間都會有此情況, 就算係 SC / KV or whatever, 騎牛搵馬, 有更好或畀你好彩成功入到一條龍, 邊個都會轉校啦, 對不? PN 唔係好多選擇, 而迦南又多分校又出名, 所以咪多人講囉.

我大女係迦納讀 PN, K1考到聖羅撒 (一條龍), 所以我哋都轉咗校; 細女今年都要開始報 PN, 迦南依然係我心水, 因為由朋友推薦到我自己個大女讀過, 我都覺得佢哋真係好有愛心....

呢d嘢真係好見仁見智架, 我跟 sis-in-law 生b時, 用同一個醫生同一間醫院, 我 100% 滿意, 佢就話唔好.

原帖由 stone940828 於 09-9-21 18:38 發表
我都同意你的說法.

雖然好多人話迦南去年冇位又照收生又照1in人,
但我有兩個朋友(walk-in)都考入左,
一個k1上午班(未讀過n班)
另一個k1下午班(在其他學校讀過n班)
2個都係正取生.

近日大家再聯絡,佢地對學校的評價 ...

係呀, 我上次帶埋大女去幫細女交表, 姐姐急不及待要抱吓大女, 主任見到我都話時間過得好快, 睇住我個肚越來越大到生咗, 家陣就話要幫細女報 PN 囉, 大女仲開心到要留係學校玩唔肯走, 可惜班主任上緊堂緣慳一面, 佢哋真係幫咗我唔少, 生細女同換工人, 老師都好幫忙開解兼關心我個女, 一切都過渡我好順利! 班主任仲係短短的幾個星期就同我女建立咗信任, 好有經驗.

我又畀女返過好多 playgroup, 啱啱呢個 summer 又畀佢返過 多多幼稚園 的 summer course (D老師就真係唔得喇), 校車服務又貴又差 (因為係 out source)

有一樣嘢迦南係好優勝的, 佢哋有自己迦南校車隊, 呢個都係一個配套.

原帖由 新手008 於 09-9-13 14:29 發表
我又唔覺得迦南咁衰喎, D老師好照顧小朋友, 我個女讀完N1, 最唔捨得學校果個返而係我自己, 因為老師經常打電話比我講亞女係學校既情況, 有時我驚佢NAUGHTY, 老師次次都話, 2 3 歲人仔, 梗係有時會唔合作喇, 又成日叫 ...

樂基仲搵錢啦, 明明唔收細b架啦 (only welcome who was born during Jan 1 to Aug 31), 如你交 form 佢又一樣會招呼你安排面試收報名費, 另一方面, 佢又會收晒 playgroup 上的學生先, interview 當日自己客仔唔使 interview 架啦, 只係程序上要做樣咋.

原帖由 jimmycarrie 於 09-9-15 12:43 發表
迦南有幼兒園,幼兒園可以直升K1,所以公開招生的K1的學額極之少,有時只剩幾個學額,他們仍然大量收報名表,因為可以收多些報名費,搵錢至上。

我仔仔讀過playgroup,老師很年輕,牙尖咀利,無湊仔經驗,就算受過幼師訓練,都是紙上談兵, ...

嘜樂基係咁架, 咁即係我今年唔駛去交表laaa...

200% 認同!! 佢根本無咩位, 但無限量派form, 無限量in 小朋友, 但學額可能得10個8個! 目的何在? 大家有眼見!

原帖由 cherrysino 於 09-9-26 12:05 發表
樂基仲搵錢啦, 明明唔收細b架啦 (only welcome who was born during Jan 1 to Aug 31), 如你交 form 佢又一樣會招呼你安排面試收報名費, 另一方面, 佢又會收晒 playgroup 上的學生先, interview 當日自己客仔唔使 in ...

樂基係咁架!!!
‹ 上一主題|下一主題