用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62網~大家分享派位結果
樓主: sunsunsandy
go

62網~大家分享派位結果 [複製鏈接]

柴天下午班家長,我o係小學雜談開左新板...我地過場再傾啦!

[ 本文章最後由 Chrisse 於 08-6-10 23:17 編輯 ]

我去左何傳耀紀念小學註冊啦.雖然校內環境麻麻,舊舊地.  但老師好好人~~ 我註冊完走果時,啱啱小息完要集隊,小朋友都好守秩序,聽到老師用英文廣播集隊. 原來係"英文日".

希望囡囡讀得開心啦.

荃灣區的排位

請問大家62區應該怎樣排位:

柴灣角天主教上午小學
柴灣角天主教下午小學 (W12)
靈光小學
中華基督教會全完第一小學
中華基督教會基慧小學(馬灣)(P)
香港道教聯合會石圍角小學
新界荃灣石圍角第二小學校舍邨 (2416 5447)
路德會聖十架學校 (P)
中華基督教會基慧小學
寶血會伍季明紀念上午校 (P) (W13)
寶血會伍季明紀念下午校 (P) (W13)
天佑小學
荃灣潮州公學
香港浸信會聯會小學 (P)
天主教石鐘山紀念小學 (P)
海壩街官立小學 (P)
荃灣官立小學 (P)
荃灣天主教小學 (P)
荃灣公立何傳耀紀念小學

Thanks!!!

以下呢D都係好熱門的學校,
香港浸信會聯會小學 (1)
荃灣官立小學 (2)
海壩街官立小學 (3)
中華基督教會基慧小學(馬灣)(4)
中華基督教會基慧小學 (5)
寶血會伍季明紀念上午校 (6)
寶血會伍季明紀念下午校 (7)

如在統一派位時,最好選1-3其中一為第一,之後是4-7其中一排第2,之後的再因心儀形式排!

因全部1-3排在頭3位, 可能連4-7位的都派唔到!!

原文章由 intuitif 於 08-6-12 20:55 發表
請問大家62區應該怎樣排位:

柴灣角天主教上午小學
柴灣角天主教下午小學 (W12)
靈光小學
中華基督教會全完第一小學
中華基督教會基慧小學(馬灣)(P)
香港道教聯合會石圍角小學
新界荃灣石圍角第二小學校舍邨 (2416 544 ...
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

Thank you!
另外,中華基督教會基慧小學(馬灣)應排在三名之內嗎?

原文章由 d2343130 於 08-6-12 22:29 發表
荃灣官立小學 (2)
海壩街官立小學 (3)

如在 ...

[ 本文章最後由 intuitif 於 08-6-12 22:53 編輯 ]

原文章由 intuitif 於 08-6-12 22:42 發表
Thank you!
另外,中華基督教會基慧小學(馬灣)應排在三名之內嗎?

今年有媽咪話馬基收得1個第2志願學生,舊年第1志願收唔晒。我仔仔係馬基P.1生。
去呢度睇下
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1435356&page=1#pid23151645

You could take school visits (organized by TW家教會) in July or Aug. Moreover, you need to understand your children ability. Then, you can consider traditional school or project approach school.

No.4 排第2都好危險, 一唔得有機跌到好後....

如果比我會衡量過自已 & 小朋友合適掂類學校, 1-4 只會選擇1間排第一.  更安全.

原文章由 d2343130 於 08-6-12 22:29 發表
荃灣官立小學 (2)
海壩街官立小學 (3)

如在 ...

[ 本文章最後由 tramtram 於 08-6-13 11:11 編輯 ]

如果小朋友是接受傳統教學方式,就應該揀浸小或兩間官小。

鍾意活動式教學就擺馬灣基慧係第一志願?

原文章由 tramtram 於 08-6-13 11:08 發表
No.4 排第2都好危險, 一唔得有機跌到好後....

如果比我會衡量過自已 & 小朋友合適掂類學校, 1-4 只會選擇1間排第一.  更安全.

浸聯係活動式相對考試/測驗少過馬基 , 我覺得各有長處.
兩間官小我一聽有 "龍虎榜", 已怕怕 壓力

原文章由 intuitif 於 08-6-13 11:38 發表

原文章由 intuitif 於 08-6-13 11:38 發表

浸小 is not 傳統教學方式. If you want to minimize your risk, I suggest you select 馬灣基慧係第一志願. Because it is located in Ma Wan. So, it is a bit easy to enter 馬灣基慧 (less competition)

今年點解冇人講天主教石鐘山紀念小學, 呢間又點睇呢, 放在第幾志願好呀!

我女的堂家姐當年讀海壩街官立小學, 佢話都唔多功課做架, 不過轉左校長, 現在唔清楚了, 佢現在讀荃官中學F. 3!

荃灣官立小學 (2)
海壩街官立小學 (3)

如在 ...

天主教石鐘山紀念小學都係一間好小學, 近年都有一班捧場客, 如果係心水都係唔走得甩第1, 2位.

我估妳女的堂家姐讀書都唔錯, 我朋友大女今年f.1之前都係海壩街官立小學佢成績一般麻麻, 派得麻麻地中學, 所以佢細女都唔會選擇官小.

原文章由 瑤瑤媽咪咪 於 08-6-13 12:51 發表
今年點解冇人講天主教石鐘山紀念小學, 呢間又點睇呢, 放在第幾志願好呀!

我女的堂家姐當年讀海壩街官立小學, 佢話都唔多功課做架, 不過轉左校長, 現在唔清楚了, 佢現在讀荃官中學F. 3!

...

石鍾山都好多人選, 賣點係高科技小學, 但聽到有家長話接受唔到用computer 畫畫?? 唔鍾意woo.   真係見人見智, 最緊要適合自己小朋友.
另一朋友第一志願浸小, 第二基慧, 入左, 可以參考 !

原文章由 tramtram 於 08-6-13 13:24 發表
天主教石鐘山紀念小學都係一間好小學, 近年都有一班捧場客, 如果係心水都係唔走得甩第1, 2位.

我估妳女的堂家姐讀書都唔錯, 我朋友大女今年f.1之前都係海壩街官立小學佢成績一般麻麻, 派得麻麻地中學, 所以佢細女都 ...

係呀, 我都知有家長 2nd choice 入基慧, 我估機會係超微, 反過入唔到基慧 (2nd choice) 之後, 彈左去好後, 機會好大....
浸聯/馬基 - 我觀過校之後, 老公同我各方面都分析過之後都係選擇馬基.

原文章由 Gabrielma 於 08-6-13 13:45 發表
石鍾山都好多人選, 賣點係高科技小學, 但聽到有家長話接受唔到用computer 畫畫?? 唔鍾意woo.   真係見人見智, 最緊要適合自己小朋友.
另一朋友第一志願浸小, 第二基慧, 入左, 可以參考 !

...

[ 本文章最後由 tramtram 於 08-6-13 17:58 編輯 ]

大家有無去浸聯叩門,你地係咪接到電話星期一去面試呢?

原文章由 tramtram 於 08-6-13 16:00 發表
係呀, 我都知有家長 2nd choice 入基慧, 我估機會係超微, 反過入唔到基慧 (2nd choice) 之後, 彈左去好後, 機會好大....
浸聯/馬基 - 我觀過校之後, 老公同我各方面都評估過之後都係選擇馬基.

...

我1st choice 係石鐘山,但兩次都派唔倒,現在派了基慧係2nd choice,基慧好唔好,讀得會唔會好辛苦架?老師怎樣的?有冇媽咪可以答到我呀?

tramtram,

堂家姐讀書都幾叻, 叻的入荃官中學機會真係大好多, 記得當年有個親戚的同學在別一間小學讀, 成績都好叻, 選荃官第一要interview, 最後入唔到, 堂家姐唔洗interview, 入到! 堂家姐媽咪成日叫我選堂家姐間小學, 我而家心大心細, 唔知選邊間好!

有朋友今年1st choice 係浸小, 唔得, 現決定讀私小!

通常劃畫係學線條, 顏色配合, 立體, 陰影....等等, 未打好底就用電腦劃, 好似跳左step, 現在的電腦可以provide 好多function, 一個key就可以做晒陰影, 立體感....等等, 小朋友好似未學行先學跑! 不過所有事都可從兩方面睇, 用電腦劃畫都可以話學多樣野, 我就唔識用電腦劃畫, 如果選石小就要幫呀囡報出面的劃畫班了!

原文章由 tramtram 於 08-6-13 13:24 發表

我估妳女的堂家姐讀書都唔錯, 我朋友大女今年f.1之前都係海壩街官立小學佢成績一般麻麻, 派得麻麻地中學, 所以佢細女都 ...

carrievic,

派左去邊間基慧呀?
點解你會選石鐘山呀?
我未有決定, 好心煩, 想問多d意見!

原文章由 carrievic 於 08-6-13 16:32 發表

我1st choice 係石鐘山,但兩次都派唔倒,現在派了基慧係2nd choice,基慧好唔好,讀得會唔會好辛苦架?老師怎樣的?有冇媽咪可以答到我呀?

原文章由 瑤瑤媽咪咪 於 08-6-13 16:44 發表
carrievic,

派左去邊間基慧呀?
點解你會選石鐘山呀?
我未有決定, 好心煩, 想問多d意見!

荃景圍嗰間,其實我都唔知好唔好的,只去過石鐘出參觀過,幾新,同好似讀得輕鬆d,但都未決定!
‹ 上一主題|下一主題