用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 【 2007-2008 年度 P.1 家長交流區 】Update 05092007 ...
樓主: 家熹媽咪
go

【 2007-2008 年度 P.1 家長交流區 】Update 05092007 [複製鏈接]

因為有舊年一年級的家長俾左呢兩本英文書我, 所以我冇訂到。

原文章由 over737 於 07-9-11 16:44 硐表

無訂???無用o架???

原文章由 stella2005 於 07-9-11 17:02 硐表
因為有舊年一年級的家長俾左呢兩本英文書我, 所以我冇訂到。

oh....i c...

唔知係味書局執少兩本MathsWorkbooks A & B俾我呢
我書單有的...仲俾唒錢tim  手冊寫明天要帶和交page 2 & 3 唔知點算
有冇媽咪幫到我呢個爸爸忙...thx

原文章由 HoneyDad 於 07-9-17 23:29 硐表
唔知係味書局執少兩本MathsWorkbooks A & B俾我呢
我書單有的...仲俾唒錢tim  手冊寫明天要帶和交page 2 & 3 唔知點算
有冇媽咪幫到我呢個爸爸忙...thx ...

Honeydad :

首先好歡迎你加入先 , 書本既問題, 你可以打返去正豐同佢地講 , 但你可能要做心理準備 , 因為由買書到而家都好耐吓喇 ! 所以佢地未必肯負責 .

但係 , 我想請問 , 你有冇寫返手冊問班主任呢 ? 如果冇既 , 可以問清楚 , 會唔會係喺學校派返比你地 ! 書單上亦有寫架 ! 你睇睇丫 !
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

家熹媽咪

囡囡話上art堂要買 desk cover, 請問可以響邊處買, 係咩質地同size?

tahnk you!

原文章由 家熹媽咪 於 07-9-18 22:22 硐表

Honeydad :

首先好歡迎你加入先 , 書本既問題, 你可以打返去正豐同佢地講 , 但你可能要做心理準備 , 因為由買書到而家都好耐吓喇 ! 所以佢地未必肯負責 .

但係 , 我想請問 , 你有冇寫返手冊問班主任呢 ? 如果冇 ...

[

原文章由 amychoi 於 07-9-21 09:35 硐表
家熹媽咪

囡囡話上art堂要買 desk cover, 請問可以響邊處買, 係咩質地同size?

tahnk you!

好多地方都有得買架 , 如果要卡通D既 , 就可以去千色店 , 吉吉島或SOGO等... 但如果經濟D既 , 就好多文具店都有得買架 ! 但個款就少D囉 ! 另外 , 小小意見 , 唔好買硬身果D , 佢有隻好似膠既物料 , 軟身既 , 好好用架 , 洗又得 , 摺起又方便喎 ! ^^
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

請問Size係唔係A3(2張A4)咁大的呢?

原文章由 家熹媽咪 於 07-9-21 16:24 硐表

好多地方都有得買架 , 如果要卡通D既 , 就可以去千色店 , 吉吉島或SOGO等... 但如果經濟D既 , 就好多文具店都有得買架 ! 但個款就少D囉 ! 另外 , 小小意見 , 唔好買硬身果D , 佢有隻好似膠既物料 , 軟身既 , 好好 ...

原文章由 stella2005 於 07-9-21 16:27 硐表
請問Size係唔係A3(2張A4)咁大的呢?

Stella :

尋日睇飯果陣 , 你有冇留意有小朋友有用呀 ? 冇錯 , 係2張A4咁大既SIZE !

題外話 , 尋日聽完飯後 , 有冇散咗 , 哈 ~

寶,

我凈係覺佢地用個綠色盤裝住盒飯食呀, 又好似冇乜覺有小朋友用枱墊喎, 下次再留意下先。

原文章由 家熹媽咪 於 07-9-21 16:31 硐表

Stella :

尋日睇飯果陣 , 你有冇留意有小朋友有用呀 ? 冇錯 , 係2張A4咁大既SIZE !

題外話 , 尋日聽完飯後 , 有冇散咗 , 哈 ~

原文章由 stella2005 於 07-9-21 16:47 硐表
寶,

我凈係覺佢地用個綠色盤裝住盒飯食呀, 又好似冇乜覺有小朋友用枱墊喎, 下次再留意下先。

STELLA :

用盤裝果D都係訂餐架 ! 自己帶果D就有用檯墊 ! 可能太亂你冇留意到 !

原文章由 家熹媽咪 於 07-9-21 17:09 硐表

STELLA :

用盤裝果D都係訂餐架 ! 自己帶果D就有用檯墊 ! 可能太亂你冇留意到 !

其實係咪訂飯既係唔駛用枱墊架呢
我之前已經買咗張枱墊,而亞囡又係話有個盤裝住盒飯,咁仲駛唔駛墊呀?

原文章由 Kubi 於 07-9-21 17:21 硐表

其實係咪訂飯既係唔駛用枱墊架呢
我之前已經買咗張枱墊,而亞囡又係話有個盤裝住盒飯,咁仲駛唔駛墊呀?

Kubi :

的確 , 如果係訂餐既家長 , 就可以唔駛買膠檯墊架 ! 買咗都唔一定會用唔著既 , 留住先 , 第日可能你會自己煮愛心飯盒呢 ? 哈哈哈 ~

原文章由 家熹媽咪 於 07-9-21 20:24 硐表

Kubi :

的確 , 如果係訂餐既家長 , 就可以唔駛買膠檯墊架 ! 買咗都唔一定會用唔著既 , 留住先 , 第日可能你會自己煮愛心飯盒呢 ? 哈哈哈 ~

我煮出黎既就唔係叫『愛心飯盒』架喇  我諗我個囡都唔敢食  
張墊都係留返黎上art堂把啦

原文章由 Kubi 於 07-9-21 21:27 硐表

我煮出黎既就唔係叫『愛心飯盒』架喇  我諗我個囡都唔敢食  
張墊都係留返黎上art堂把啦

哈哈 ~ 都未必既 , 唔啱咁丫 , 你照煮 , 我幫你個女試食 , 哈哈 ~ 不過咁喎 , 要煮足一個月 , 等我睇吓得唔得先 , 再比你個女食囉 ! 哈哈哈 ~ (<----- 又呃飯食 ! )

原文章由 家熹媽咪 於 07-9-21 21:48 硐表

哈哈 ~ 都未必既 , 唔啱咁丫 , 你照煮 , 我幫你個女試食 , 哈哈 ~ 不過咁喎 , 要煮足一個月 , 等我睇吓得唔得先 , 再比你個女食囉 ! 哈哈哈 ~ (

你想呃我餐飯食咋嘛?無問題~去邊度食都得,總之唔好要我煮就得喇

原文章由 Kubi 於 07-9-24 00:06 硐表

你想呃我餐飯食咋嘛?無問題~去邊度食都得,總之唔好要我煮就得喇

咁唔得喎 ! 我想食住家飯 ~  

呢度係小一媽咪區 , 要談心既 ... 我地出去開間房 ... SORRY ! 係開個TOPIC 再談啦 ~

我個女唔知係咪唔太明白老師上堂教咩,問佢咩都好似好迷茫...濛查查,好似上咗太空咁,所以我想知佢上堂做d咩

[ 本文章最後由 雙子公主 於 07-9-25 10:36 編輯 ]

個課程簡介會在夜晚舉行,真係唔方便,應該在星期六攪,可以有多D時間同班主任傾下,個晚D家長個個都想了解一下囝囝囡囡在學校嘅情況,都唔知講幾耐,講得耐又左住其他家長,你話係咪喇

[ 本文章最後由 雙子公主 於 07-9-25 15:53 編輯 ]

我都發覺我個女返學好似發夢、夢遊咁,問親佢喺學校啲嘢佢都話唔知,問佢上堂老師講乜,又係同一個答案:「唔知」,十問九唔知,我都有d擔心唔知佢上堂做乜。
昨日仲話上堂轉較剪,跟著被老師沒收把較剪,我話抵佢,邊個叫佢玩較剪,唉~~~~~~~~~~~~~~~

我想問下訂明報定係星島好,邊份多d嘢睇呀,
‹ 上一主題|下一主題