用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你係我會選邊間?優才,播道,真道
樓主: HINBA
go

你係我會選邊間?優才,播道,真道 [複製鏈接]

Re: 你係我會選邊間?優才,播道,真道

Hi Jimmy,

I have already PM to you.  Please check.  Thanks!

Dear Jovis,

Could you PM me also?

Thanks.

Jovis, pls check pm.

Dear Jovis,

Could you also pm me?  Thanks.

Tina 是 PTA 前副主席在網上可查得到, 她要離開HK也在上月家教會會議上公開講過.

她在暑假前已經離開優才, 而優才旺角分校在暑假後才啟用,   而旺角的家長絕大部份都是今年新加入優才, 對Tina 應該認識不深, 我自已更加對她毫無認識,  怎會有旺角的家長向她訴苦呢? 我自已返了兩個多月, 對旺角的校舍都很滿意, 每天都可以送小朋友入到課室.   你講到好似有大秘密要爆, 但是又爆唔出, 欲言又止, 好似便秘咁, 你真係玩到無野好玩.  

睇完之前的留言, 無家長話過"GT is the best DSS in HK", 只有家長引述某雜誌話"GT is one of the top 10 DSS in HK".

有病應該睇醫生, 按時食藥.      

HINBA 寫道:
Received the letters from優才,播道,真道.
你係我會選邊間?why?   

謝謝.

真道>播道>優才

如果再加陸慶濤 :
陸慶濤>真道>播道>優才

uki 寫道:
[quote]
HINBA 寫道:
Received the letters from優才,播道,真道.
你係我會選邊間?why?   

謝謝.

真道>播道>優才

如果再加陸慶濤 :
陸慶濤>真道>播道>優才[/quote]

可唔可以分享下點解咁揀呀?

多謝你答我呀!

就你經驗, 讀邊類型幼稚園同小朋友將來讀邊類型既小學, 係唔係有好大影響同關係呀?

[quote]
印第安公主 寫道:
Chickee

小公主係優才旺角校讀緊G1.

崇真係太子同石硤尾地鐵站中間.老師有愛心,每日都有課外活動(唔一定要參加,但自費)校車亦有兩轉,即係如果唔參加課外活動,可以12點上校車返屋企,如果參加,就1點上校車返屋企.到左k2的一月份,小公主上午係學校做埋功課,12點上課外活動,係學校食埋午餐,之後午睡,再上多2小時的英語全方位(外籍老師的playgroup),5點放學.對於要上班的家長係一個唔錯的選擇.

[quote]

Chickee:

唔駛客氣.我都唔敢講有好多經驗,我只有一位小公主.    

我本人覺得考幼稚園時,小朋友只有1歲多至2歲,好難話個小朋友係邊一類型,佢地的優點�缺點都未浮曬出黎,所以我自己會選擇一d有愛心的幼稚園,比小朋友愉快學習.一般黎講,好似只聽聞DGS係專收某一間幼稚園的學生,其他好少話只收特定一間幼稚園的學生既.

[quote]
Chickee 寫道:

多謝你答我呀!

就你經驗, 讀邊類型幼稚園同小朋友將來讀邊類型既小學, 係唔係有好大影響同關係呀?

[quote]

LET VOTE:- MARK A STAR BELOW
LOGOS    /      EC      /     GT       /   LHT
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

hi uki,

請問點解你覺得陸慶濤係最好?有咩優勝之處?

Chickee 寫道:
[quote]
uki 寫道:
真道>播道>優才

如果再加陸慶濤 :
陸慶濤>真道>播道>優才

可唔可以分享下點解咁揀呀?[/quote]

純粹個人感覺(並非意見)
因為咁啱四間都識得有人响度讀
陸慶濤--最耐歷史, 口碑及成績一向唔錯
真道----d小朋友好精靈活潑, 反應好快, 好多家長都全情投入, 而且個個ge職業都好專業, 加上屬於基督教聯會
播道----雖然係新學校, 但理念好, 校舍新, 有基督教背景
優才----本身理念不錯, 好有理想, 但發覺不論成績如何都照收(升中), 所以我識得有四個家長考到, 只有一個入讀

但縱觀幾間都係好學校, 最重要係適合小朋友與否.

致播道&優才家長

請問你們點train你小朋友,先入到呢兩間小學?因這兩間小學都是我心儀。

NichoB 寫道:
LET VOTE:- MARK A STAR BELOW
LOGOS    /      EC      /     GT       /   LHT

My personal comment only:
Logos (Still new, no result has been shown, School still new, Principal very smart)
EC (Too new, nice campus, Principal is very talkative)
GT(very nice, has good track record, but didn't like MK campus)
LHT (best in academic result, 20 years experience, cheapest $980/M, only problem is school too small and a bit small)

My choice:
Logos>>GT>>EC >>LHT.

(PS: I will give up all although I paid to reserve 3 in above)

jonmkchan,
你give up左3個位, 吟你小朋友會入讀邊間小學?

hinba

王國長老

jonmkchan:

其實如果你決定左give up,不如通知學校,令其他苦候既學生有個機會!

HINBA 寫道:
jonmkchan,
你give up左3個位, 吟你小朋友會入讀邊間小學?

hinba

我暫決定讀傳統名校, 已交了留位費.
該用戶已被刪除

‹ 上一主題|下一主題