用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖羅撒小學家長
樓主: maxims
go

聖羅撒小學家長 [複製鏈接]

Re: 聖羅撒小學家長

Scotia,nova,
係我個case, 我係先定左自己想個女入乜野學校先, 我既要求係 :
1. 女校
2. 有中學直上
3. 有祟教的 (最好係天主教)
4. 教風好
5. 英文程度要好 (因為個女讀英文幼稚園, 唔想"曬"左佢d英文)

就以上幾點, 係九龍區真係冇乜choice, 所以我填表是係 :
1. maryknoll, 2. heep yan 3. st. rose (第一欄)
4. heep yan, 5. st. rose

要知道, 抽獎係睇你既隨機號碼, 要是你個號碼係排得前, 你選甚麼學校 (even 係跨區都會有chance, 所以我就搏 maryknoll) 而我一早已打定輸數入私校, 所以抽唔到都冇所謂. 後來派左st.rose, 個心都15/16 左好耐, 因為對佢認識唔深, 淨係知佢校風好, 以前英文係強項, 後來問左好多人, 最後都take 左 st.rose.

想起來, 真是好似整定咁, 亞女好鐘意間學校, 唔"嚴" 佢殘, 佢又教得亞女乖左, 所以我都覺得自己當時既選擇冇錯呀 !

scotia.nova

你咪客氣, 上年我都係同你一樣, 盲鐘鐘, 都唔知點填好 !

我個女係讀保良局幼稚園既 !你係唔會知你個隨機號碼架 ! 好似全部都係教署自己內部電腦攪 (我所知咋 ! )

咁其實你個女讀kinder 未 ? 如果未, 我會 choose 協恩/st. rose (不過協恩叩門機會細d, st. rose就大d,因為派左協恩既人都會少d機會放棄個位, st.rose 就會多d人放棄) 以我記得, 我當初註冊時, 我個女個班得33個人, 但依家已經有成39個位, 即係話比左6個小朋友叩門入左, 共有四班, 可想而知大約有20個小朋友 3rd 叩門入左 !機會都好大, 不過依家個網合併左, 雖然選擇多左, 但競爭亦會大左, 你自己諗下啦 ! 當然, 協恩名氣係響d, 不過小朋友要讀書叻, 體育又要叻, 你體下你應唔應付到, 同埋小朋友性格啦 ! 不過d人話, st. rose d 女仔係冇協恩咁活架.... 你再考慮下啦, 有問題再post, 睇下我地help 唔 help 到你 !

我當期時係冇私校backup, 但一路有寫信去心水學校 follow up, 所以我知一定會有個位比我 !

此外, 我有network 可以入到 st.mary/holly family 既學校, 但我個人唔鐘意所以冇叫朋友幫我去羅位 ! 你話我係咪好蠢 !!   

Daisy媽咪 寫道:

此外, 我有network 可以入到 st.mary/holly family 既學校, 但我個人唔鐘意所以冇叫朋友幫我去羅位 ! 你話我係咪好蠢 !!   

哈哈哈﹗呢D 叫骨氣啊﹗

我呀哥有日竟然問我﹐是不是真的可以買到大學學位給小朋友讀添啊﹗真係吾識答距﹗我印象中好像要送大學整個體育館﹐都仲有可能入左給人掃出來﹗哈哈﹗

對﹐他就是我以前同你講過﹐那個孩子只有一歲的哥哥﹗

Vernique2005 寫道:
[quote]
Daisy媽咪 寫道:

哈哈哈﹗呢D 叫骨氣啊﹗

我呀哥有日竟然問我﹐是不是真的可以買到大學學位給小朋友讀添啊﹗真係吾識答距﹗我印象中好像要送大學整個體育館﹐都仲有可能入左給人掃出來﹗哈哈﹗

對﹐他就是我以前同你講過﹐那個孩子只有一歲的哥哥﹗[/quote]

其實係我個女性格唔會岩個d學校者..... 我邊係有骨氣呀 ! 而且, 又怕人情債, 好難還者..........

daisy 派左test paper 啦, 你估佢考成點 ????

吾好嚇我啦﹗  

scotia.nova
甲部(一)舊油天(二)協恩
乙部(一)協恩(二)st.rose(三)合一下午(四)合一上午
daisy媽咪,
我女今日都派左三份呀,派左中文閱讀,常識同數學,問左佢今次整體成績都不錯啊,,,,我女都幾好呀,,,,佢開心到收到卷尖叫,俾老師問佢洗唔洗幫佢扣番d分....hahahah
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

Cameo,
我心目中你個女d成績應該ok, 因為你好有方法嘛.
我個就特鬼死咁心散 !
:evil:
亞女今次d成績整體都好左少少, 唔知係咪唔讀卷關係, 所以老師出得淺d呢 ?

Dear all 小學家長,
唔好意思呀,打擾你地嘅conversation....
我係幼稚園嗰边嘅家長,如無意外小女明年都係選番聖羅撒小學了,不過我對小學呢边嘅認識不多,唔知大家可否指教一吓?
請問小學呢边有無分上午班及下午班?
如果是全日,學校內有否午飯供應?
幾點開始上課及放學?
課室有無air-conditioner?
每班大約有多少人?
大家有無聽聞今媛以前係幼稚園呢边嘅男同學會派到边間小學呢? 
真係唔好意思...自己實在好小機會跟其他家長打聽到小學的事,希望大家可以指點一吓,謝謝!

daisy媽咪,
其實我女上次考試都只係一般,叫做中間囉,唔係標青o架~
不過我自己覺得,佢地而家唔係考"識幾多",係考佢地"有幾專心上堂"加"考佢地有幾專心做卷".....
基本上其實課程唔係真係跟唔到,係究竟邊個適應得最快,邊個做卷最認真,,,,
我覺得除左常識外,其他三課主科都係同平時功課差唔多,部份更比平時功課淺添(我指由第一次測驗到而家)~~~
對我女嚟講,每一科都咁多張paper,佢真係無咁多耐性去認真完成....只係睇到佢今次係"專心"左做卷!所以返嚟幾份卷都好左....但佢個人就係一有信心就掉以輕心,今次數學好,係因為到last day溫習都未攪清咩叫"差一些到x時半"...所以佢緊張就認真做份卷,,,,,,,,,,,
係喎,,,係咪測驗同考試唔同?唔會出成績表???第一次家長日講o既我已經唔記得晒lu,上校網又已經睇唔番d資料嘞~
p.s.聽日打針,我女聽日一定喊死...hahaha,,,升左小學真係好,佢打針唔洗我在場,否則無可能成功....hahaha
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

hayamama ,
佢地返學係7:55分打鐘,3:00放學~全日制!!
午膳可以在特定時間家長送飯,自行帶飯,亦可以訂飯,我女一路都係訂飯,每個月都係有張表俾你選左每日食乜,去交錢(交支票,繳費靈,7仔都可以,好方便),老師有睇佢地食,我女班主任會要求起碼食一半(要檢查o架),咁先可以落去玩!
學校有冷氣,,,,
只於幼稚園男生去向我唔太清楚,因我女唔係st.rose幼稚園生啊~

hayamama,

cameo 已經答左你既問題, 至於男生會派去邊, 我都想知, 因為我都要開始為亞仔諗下, 因為我個女都唔係st.rose 幼稚園架.  我想問下st.rose 幼稚園d程度係點架 ? k1, k2, k3大約教d乜架 ?

cameo,
絕對同意你既見解, 加多一樣就係考佢地"有冇粗心大意"  
其實我都問過老師, 佢話測驗係計平時分, 但考試成績表分數又唔會計平時分, 我就同老師講, 咁就算test 成績好差, 但考試成績好好, 咁對名次都冇影響, 咁咪可以留力同考試至溫書 ?    老師冇正面回答我呀 ! 依個我到依家都想知個答案呀 !

scotia.nova 寫道:
Daisy 媽咪
st mary 都係我心水之一,點解你唔中意呢,可否分享下...
咁你又知唔知入st mary 既pre-requisite 係咩
有冇邊間幼稚園有利d呢
另外想問隨機no.係未係人都會知,定係internal no.,我地應該唔會知呢..

謝謝

應該咁講, 係我個女唔會岩st.mary 依一類學校, 而我身為working mom 都冇時間精力去幫佢pick up st.mary 既進度者... 係我自己問題, 唔代表間學校既問題 !
以我所知隨機no.係內部no. 我地唔會知 !
以我聽聞, 如果你讀st.rose kinder 但 1st round, 2nd round 都唔 choice 佢, 叩門係唔收, 因為表示你有異心, d修女最唔鐘意架 !   不過我都係聽聞, 唔sure, 等其他媽咪confirm 你啦 !

scotia.nova,

每一個遊戲都有佢自己的規則。入讀官/津小學就要按教署的遊戲規則,所以應去教署的官方網站去了解清楚。該頁有文字及模擬影片詳解這個派位機制。

至於St. Rose 3rd Round, 修女講明要睇"誠意分"。去年,據聞有40位k3小朋友扣門,那些沒有"誠意分"的又點會有機會呢?就算有得見,都要排優先序啦。去年3rd Round有些小朋友是到最後一天才知道有位的。應是有人最後一刻退學才有空缺吧。那亦表示其實空缺不夠應付3rd Round的需求。

其實如你囡囡有20分,St. Rose 1st Round 必入。那幼稚園不選它也沒有問題。如果得15分,那其他心儀的小學首輪一定沒有希望,保守的選擇便應是St. Rose KG, 然後入St. Rose Primary了。當然要碰運氣又當另論了。不過,好似由St. Rose KG入讀小學部的小朋友都讀得不錯,成績都很好。

daisy媽咪,
我自己睇就係,,,兩次測驗,一次考試之中,測驗比考試容易,其中無左dictation,考試用左好多時間去串生字啊,其二係測驗少d科目....所以測驗可以好習中溫習中英數常4大樣...hehe~
而且小朋友多少都有壓力兼有限的耐性,測驗只係三日,兼佢會將呢三日分左兩星期(星期四五,跟著是下星期一),無咁吃力....但考試有五日,佢地覺得辛苦卦,心機同耐性好難維持得耐呢,,,hahah~
不過如果提到"考試先發力",用喺英文科又難d,因為文法一路都係學多d考多d,今日睇佢都有test番d have has唔同其他科目,所以要keep住俾佢"記",好難留力~
我記得學期初的家長會,有家長提到,兩測兩考當中,只有最last那一次先有賞狀及影響升班,係咪唔公平,其實我覺得只係一個形式,主要都好睇小朋友平時啊,佢地d力水,落極有限,hahahah~可以做卷時錯少兩題無謂野都偷笑...
反而無聊睇佢校曆,到6月考完試重有差唔多成個月先暑假,好似浪費晒d時間咁....有冇同感??
‹ 上一主題|下一主題