用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS面試安排差, 入U率是不是也一樣差???
樓主: kamosdad
go

DBS面試安排差, 入U率是不是也一樣差???   [複製鏈接]

回覆:DBS面試安排差, 入U率是不是也一樣差???

條片好正呀!

有幫助補底就好,好讓外人或其他家長更了解。在香港,沒有家底的退役運動員出路並不濶,就算現役的,收入也不高,這是現實。越講越遠,我這葡萄家長也休息了。

carolmum    發表於 12-10-17 22:41

回復 fsforth 的帖子

好一句︰求學不是求分數。學校給予學生很大的自由度,但最終無論是否在成績方面是否突出,能夠在學校生活中享受學習過程,比任何都重要!

我只相信, 呢個世界no perfect!!!!
dbs有它自己的優點,但亦不代表不能進的學生不優秀吧~
至於升u result, 不只dbs啦,有很多老名校都讓人說成績不如以往~
我只希望自己的孩子是一位有修養有主見的人

唔緊要la~~~九華老早都俾人唱, 但d仔都好團結oY.

其實DBS最impress我就係Mr. Lowcock.

總之, 名有所好, 各有各摘"星"啦! (星級老牌名校 / 5**級地區名校) 最緊要搵到一間適合小朋友既學校.

回覆:DBS面試安排差, 入U率是不是也一樣差

拗來都無用,如果樓主的兒子有幸被取錄,再開這個post來討論和大聲宣佈“Dbs isnt my cup of tea!,i wont take the offer!",那樣會較有說服力和公信力!

carolmum  但有誰知是否屬實呢!  發表於 12-10-19 09:41

Jackieson 發表於 12-10-18 00:07
其實DBS最impress我就係Mr. Lowcock.

總之, 名有所好, 各有各摘"星"啦! (星級老牌名校 / 5**級地區名校)  ...
有幾多校長會有舊生買層樓俾佢住,舊生照顧他終老,到辭世,追思會坐爆禮堂,幾代人為他惜別。

Jackieson  Absoultly  發表於 12-10-18 15:36
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 12-10-18 10:13
有幾多校長會有舊生買層樓俾佢住,舊生照顧他終老,到辭世,追思會坐爆禮堂,幾代人為他惜別。 ...
0h,佢係我其中一位最尊敬既人啊。男人老狗長大後喊唔多個三次,其中一次Quota係追思會用咗!你好似冇講佢點解要人照顧啊,因為佢愛學生如子,兩袖清風,佢用自己份糧幫清貧學生啊!

回復 lawsonmoon 的帖子

拔萃校友報師恩 給好校長一個家
http://www.youtube.com/watch?v=8HPo0I4yOxY&feature=related

我特登唔講,等你這些入室弟子講好d。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

教育的真意義!!!!

Jackieson 發表於 12-10-18 15:37

拔萃校友報師恩 給好校長一個家

人地明明開個post插你地, 吖,三兩吓手腳就俾你地攪到祥和哂,仲有少少軟銷添!真係DB仔,有D計。
入乜鬼U率吖,講起就真係燥嘞。我以前兩三個老版都未讀過大學。依家嗰個仲衰,高中都未畢業,只係做過顧庸兵。聽日都係要當面同佢對質吓,點解我postgrad畢業都要同佢打工,睇吓佢有乜好解釋先。

Steve Jobs , Bill Gate , Sergery Brin, 誠哥,四叔都好似not yet U gradu 甚至冇入個U,但世上又有幾多個?對部份人尢其家底不好的人來説,入U係增加choice. BK 的db/SPCC 葡萄家長很多,我也是一個。

mirage 發表於 12-10-19 15:38
Steve Jobs , Bill Gate , Sergery Brin, 誠哥,四叔都好似not yet U gradu 甚至冇入個U,但世上又有幾多個 ...

今次係認真答你,唔係sarcastic。唔駛做葡萄家長,我自己係男拔舊生但仔仔都冇報男拔,因覺得仔仔性格不適合。spcc就不認識,男拔就從來從來都不是考公開試好叻既學校,間中一兩個9A,你唔可以話關學校事,佢地去邊間都會攞九A㗎勒。男拔係祟尚holistic 教育,學生比較敢言,你上youtub睇吓D學生遊行想踢舊生廿蚊張出校董會就知。
如單一目標要入大學,我諗林護,鄧顯,港島既黃xx,英華女校等更加穩陣和cost effective. 更加唔需要哂錢讀IB啦。

mirage 發表於 12-10-19 15:38
Steve Jobs , Bill Gate , Sergery Brin, 誠哥,四叔都好似not yet U gradu 甚至冇入個U,但世上又有幾多個 ...
你唔算葡萄家長,不要對號入座,應該另有其人。你睇班打手閃咗,你誤會了。
好多時在EK的道聽途說,未必全部真實。

Entrepreneur 唔易做㗎,唔信自己試下。
你就好啦,逰走兩邊,間中贈兩句,跟住就閃。不過,你彈DBS較到肉及接近事實:

阿仔好多時在uncle auntie面前,話學校唔算叻,不過少人相信,都冇辦法。

ANChan59 發表於 12-10-19 18:09

唔係吖,我讚男拔係好學校呀, 我彈轉直资之嘛。如果只係IB班係直资,我都唔會彈喎。

ANChan59 發表於 12-10-19 18:09

嘩,你個仔有D台型喎, EQ高,將來出來工作肯定唔差得去邊。

lawsonmoon 發表於 12-10-19 18:22
唔係吖,我讚男拔係好學校呀, 我彈轉直资之嘛。如果只係IB班係直资,我都唔會彈喎。
...
明白,不過我贊成直資。
‹ 上一主題|下一主題