用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦南幼稚園 (九龍塘) 有冇今年入讀n1既媽咪?
樓主: patmon1026
go

有冇今年入讀n1既媽咪? [複製鏈接]

個方法好似真係得喎, 佢今日仲唔駛姨姨抱, 自己上車...^^ 不過佢同姨姨講去揾媽咪, 姨姨答佢, 好, 去揾媽咪...

原帖由 chanwendy 於 08-9-11 17:51 發表

都係一個好辦法.

原帖由 carmen412 於 08-9-12 09:49 發表
個方法好似真係得喎, 佢今日仲唔駛姨姨抱, 自己上車...^^ 不過佢同姨姨講去揾媽咪, 姨姨答佢, 好, 去揾媽咪...

哈哈, 我個女有時瞓醒都會話去婆婆度, 我只會同佢講返咗學先, 放學婆婆喺車站等佢.

你囡囡有無兄弟姊妹呀? 咁乖肯聽你講...  我個女唔會架... 佢話要去market, 我話佢放學先, 佢就"扭計"...

原帖由 chanwendy 於 08-9-12 11:35 發表

哈哈, 我個女有時瞓醒都會話去婆婆度, 我只會同佢講返咗學先, 放學婆婆喺車站等佢.

原帖由 carmen412 於 08-9-12 16:30 發表
你囡囡有無兄弟姊妹呀? 咁乖肯聽你講...  我個女唔會架... 佢話要去market, 我話佢放學先, 佢就"扭計"...

暫時得佢一個咋, 有好多時佢都肯聽, 但有時都會扭, 例如有時佢話要睇 VCD 我唔想, 又或佢已經睇咗好耐唔想佢再睇我停咗機, 佢會係咁講話睇碟碟, 講好多次, 我都次次話唔睇, 佢照講, 我會用其他玩具引佢玩囉.  有時佢都會發脾氣掉嘢, 或將啲玩具掃落地, 我係會打佢架, 仲一定會打到佢喊, 佢喊完我仲一定要佢 SAY SORRY 囉.  有時我都會同佢講咁樣係唔乖, 問佢係咪想激死媽咪, 係咪要媽咪唔開心, 又話佢唔乖我就會唔錫佢之類, 講得多都大部份時間都 WORK 的.

CARMEN, 講返個生日會, 有冇 IDEA 著咩衫, 我諗住呢三日假期出去睇吓.

我諗住同佢著d中式服裝咋...  如果唔係都唔知著乜好...
不過果日我想自己接佢放學呀!!!

原帖由 chanwendy 於 08-9-12 17:21 發表
CARMEN, 講返個生日會, 有冇 IDEA 著咩衫, 我諗住呢三日假期出去睇吓.

原帖由 carmen412 於 08-9-16 11:07 發表
我諗住同佢著d中式服裝咋...  如果唔係都唔知著乜好...
不過果日我想自己接佢放學呀!!!

我買咗套中國服呀, $40 都 OK.  如果你未買要快啲買呀, 原來好多學校都要學生著中國服呀. 我姪女讀另一間都係話要著中國服, 我亞嫂行咗幾個街市好多檔先搵到呀, 我尋日去買, 個檔主都係話近日好多人買呀, 我都係好彩買到最後一套咋.

我想問有冇媽咪小朋友有上八月適應班架, 你地適應班時的老師係咪就係手冊簽名的那兩位老師呀.  我早兩日先發現, 原來其中一位老師轉咗.  即係八月時係 MISS LIM & MISS KWOK, 但係手冊係 MISS LIM & MISS LAU.  但係我問亞囡有冇 MISS LAU, 佢又話冇, 同埋星期五個燈籠, 亞囡係話 MISS KWOK 同佢一齊做架喎.  有冇媽咪都有咁既情況呢.

回覆 # 的文章

是的,MISS KWOK 己經去了橙組,轉了MISS LAU,己MISS LIM 是班主任 ,MISS LAU就助教,因為問了老師。

原帖由 kayhywong 於 08-9-16 22:43 發表
是的,MISS KWOK 己經去了橙組,轉了MISS LAU,己MISS LIM 是班主任 ,MISS LAU就助教,因為問了老師。

原來係咁, 但點解亞囡成日話個燈籠係 miss kwok 同佢一齊做架呢. 唔知 miss lau 好唔好呢, 我未見過佢添.

咦..., 咁第一日開學我見到果個係miss lau定miss kwok呢...  我只得3/9開學第一日有接個女放學, 見過兩位老師...  我都未分得清楚...

原帖由 chanwendy 於 08-9-17 10:29 發表

原來係咁, 但點解亞囡成日話個燈籠係 miss kwok 同佢一齊做架呢. 唔知 miss lau 好唔好呢, 我未見過佢添.

原帖由 carmen412 於 08-9-17 10:39 發表
咦..., 咁第一日開學我見到果個係miss lau定miss kwok呢...  我只得3/9開學第一日有接個女放學, 見過兩位老師...  我都未分得清楚...

MISS KWOK 係長頭髮, 瘦瘦的, 冇帶眼鏡. 你見到既係咪咁, 如果唔就係 MISS LAU 喇.

回覆 # 的文章

Hi 你好!

我囡囡係彩虹組,請問生日會是否要着不同衫,我重未收到通告ge?
My baby girl is 3years and 4 months old. She likes eating and singing all day.... :lalala:  :lalala:  :lalala:

原帖由 Canny18 於 08-9-17 14:05 發表
Hi 你好!

我囡囡係彩虹組,請問生日會是否要着不同衫,我重未收到通告ge?

不是通告, 只係手冊裡寫住.  你今個星期收到手冊, 你揭去最後應該有一頁貼咗類似學習進度之類的東西, 一共兩頁, 第二頁最後一項就有寫中秋節放假同埋生日會. 如果冇, 你問吓老師, 我唔知會唔會唔同組別有唔同日子都唔定.

咁我見到果個應該係miss lau...

原帖由 chanwendy 於 08-9-17 11:47 發表

MISS KWOK 係長頭髮, 瘦瘦的, 冇帶眼鏡. 你見到既係咪咁, 如果唔就係 MISS LAU 喇.

真係好!!  十月份有家長會...  唔駛估估下或者等老師電話, 到時可以清楚了解下囡囡上堂既情況...

請問大家係咪都係安排咗响星期六見呀?

係呀~我都係星期六呀~~你地小朋友係乜野組呀? 有冇人同我一樣係purple呀?? 希望見到你地啦

我約咗十月十一日 12:45 呀, 點知會見耐呢, 你地會自己去定係同埋小朋友一齊去呀.

我約咗1:15呀, 咁咪可能見到你囉...^^
我諗我應該會帶埋個女去..., 你呢?

patmon

原帖由 chanwendy 於 08-9-23 11:13 發表
我約咗十月十一日 12:45 呀, 點知會見耐呢, 你地會自己去定係同埋小朋友一齊去呀.

我同wendy都係紅組架..., 係呢, 你約咗幾點呀?

原帖由 patmon1026 於 08-9-22 23:01 發表
係呀~我都係星期六呀~~你地小朋友係乜野組呀? 有冇人同我一樣係purple呀?? 希望見到你地啦
‹ 上一主題|下一主題