用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇人試過俾小朋友讀完低班就轉去國際小學讀一年班呢﹖ ...
樓主: 齊悅
go

有冇人試過俾小朋友讀完低班就轉去國際小學讀一年班呢﹖ [複製鏈接]

原文章由 TWMa 於 08-1-17 17:43 發表

嘿! 那段什麼 trade-off 結論不是我寫的, 不要 Quote 錯!!!

TWMa,

知錯,即改!(我知唔係你寫嘅,我copy and paste完就出現咁嘅效果,唔好意思之至)

[ 本文章最後由 judy 於 08-1-17 17:53 編輯 ]

在這兒討論的人都沒有兩邊的經驗吧, 瞎子摸象而已.
惠子曰:「子非魚,安知魚之樂?」. 莊子曰:「子非我,安知我不知魚之樂?」 ...

誰有兩邊的經驗, 請告訴我哋.

原文章由 wisekid2007 於 08-1-17 18:10 發表
The original discussions here were fruitful and positive. I regret that when someone couldn't think a valid argument anymore and then wrote 侮辱性言語:tongue:

[ 本文章最後由 mattsmum 於 08-1-17 18:29 編輯 ]

Well versed !!   You finally say something sensible.  And so getting WISER !  

Hope you will use THIS attitude in ALL other threads.  PLEASE !!

原文章由 wisekid2007 於 08-1-17 17:51 發表
Good or not good is quite personal feeling and judgement.

I also know quite a number of kids studying in Kingston kinder.

You may have your own judgement and why I cannot have my own?  

...

Good or not good is quite personal feeling and judgement.

既是主觀的看法, 說話就不要那麼武斷.

醒目開學勳章

小雜呢度, 一講親國際學校/愉快學習vs傳統學校/傳統學習, 就有排嘈, 容他性好低, 雙方都講到對家比仔女入讀既學校係天大錯誤咁.

理性討論?

原文章由 awah112 於 08-1-18 12:24 發表
wisekid2007 的確係一個比較主觀既人,但就算你既意見同佢完全相反,佢都唔會使用侮辱性言語。

討論問題,一定會有自己既理論,其他人一定會有完全相反既理論。 ...

awah112,

希望你不是指我吧!我重視高質素之發言,更不喜狡辯。例如,個波係三樓跌下,好一陣子才聽到聲響,這是吹牛。辯稱"好一陣子"未有定義,我認為是無水平之狡辯。

至於為讀國际學校而trade-off中文能カ,我認為低能之行為,是我侮辱他嗎?你認為為讀國际學校而trade-off中文能カ,是高能、是合理、還是低能之决定呢?

我不想再踩到另一脚尿(我承認這句有點侮辱性)。物以類聚,人以群居,再見!

原文章由 YongXin 於 08-1-18 12:57 發表
小雜呢度, 一講親國際學校/愉快學習vs傳統學校/傳統學習, 就有排嘈, 容他性好低, 雙方都講到對家比仔女入讀既學校係天大錯誤咁.

理性討論? ...

其實,無所謂。熱烈的討論難免會擦出火花。只要大家不要針到人就得啦!在第二個題目,for and against 又會有不同的組合。

有時真係好懷疑係唔係唔讀IS = 英文差, 而讀IS = 讀得成書 ?
我好多同事(ABC)都入唔到大學bor

覺得有d國際學校d家長講到幾好幾巴閉, 其實我都buy, 但係唔一定讀傳統學校d學生成績or成就又唔及得上國際學校學生, 係外國d中國/香港留學生成績都好勁架.

當然讀IS, 因有英語環境所以oral係會好過讀傳統學校既學生, 但如果初中去study abroad, 一樣唔會有問題, 一樣好易適應, 成績都一樣跟到, 我朋友係中五走去外國讀書(係hk係讀元朗一般中學), 一樣攞scholarship入到UBC.

有時真係好懷疑係唔係唔讀IS = 英文差, 而讀IS = 讀得成書 ?
我好多同事(ABC)都入唔到大學bor  

覺得有d國際學校d家長講到幾好幾巴閉, 其實我都buy, 但係唔一定讀傳統學校d學生成績or成就又唔及得上國際學校學生, 係外國d中國/香港留學生成績都好勁架.

當然讀IS, 因有英語環境所以oral係會好過讀傳統學校既學生, 但如果初中去study abroad, 一樣唔會有問題, 一樣好易適應, 成績都一樣跟到, 我朋友係中五走去外國讀書(係hk係讀元朗一般中學), 一樣攞scholarship入到UBC.

I think there are also a lot of local school parents that are very hostile towards international school discussions.
I think there are always good and poor students in any local and international schools.
Let's stick to discussing the topic and not put more oil to the flame.

同意每間學校都有優劣學生, 家長既栽培更為重要,
讀local school一樣可以有好英文, 秘訣係要多閱讀, 所以我唔多認同有d IS家長覺得自己特別 superior.

我囝囝都係讀開國際學校幼稚園, 到小學放棄入Kln Jr. 而入讀傳統學校.

見到好多IS學生係出面"十全大補"真係有d感慨...因家長認為小朋友太得閒,所以用好多academic program去填滿d時間.

原文章由 almom 於 08-1-18 16:13 發表

I think there are also a lot of local school parents that are very hostile towards international school discussions.
I think there are always good and poor students in any local and international sc ...

同意每間學校都有優劣學生, 家長既栽培更為重要, <br />讀local school一樣可以有好英文, 秘訣係要多閱讀, 所以我唔多認同有d IS家長覺得自己特別 superior.

我囝囝都係讀開國際學校幼稚園, 到小學放棄入Kln Jr. 而入讀傳統學校.

見到好多IS學生係出面"十全大補"真係有d感慨...因家長認為小朋友太得閒,所以用好多academic program去填滿d時間.

Unfortunately, there are also many local school parents who think that THEY are better.
In any case, I have made my point and do not want to drag on further with this.
I just believe that there are all sorts of children in any school.
If you want to quote cases, I have many to quote too.
However, we are not here to compete in quoting success (or unsuccessful) stories. And I do not see how who wins is going to help the discussion at all.
The hostility has always been here. Why fan the flame?

[ 本文章最後由 almom 於 08-1-18 17:09 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題