用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 08-09入讀小一的家長聚一聚
樓主: 承承媽媽
go

08-09入讀小一的家長聚一聚 [複製鏈接]

如在南區有 3 間小學是很樂意接受我們的小朋友,   我的小朋友是 language delay , 這 3 間是老師和社處 suggest.

1) 香港仔鴨利洲西村聖伯多綠, 是小班的 (1x - 2x 人一班)

2) 香港仔鴨利洲海治 寶血, 有資源 help 小朋友, 如請語言治療師

3) 香港仔鴨利洲東村 街坊, 都是小班的

希望資料有用啦, 我都是 9月要 choice 小學

補充~~

香港仔鴨利洲西村聖伯多綠 同石排灣 聖伯多綠 都有言語治療師嫁.

原文章由 angel427 於 07-8-23 14:21 發表
如在南區有 3 間小學是很樂意接受我們的小朋友,   我的小朋友是 language delay , 這 3 間是老師和社處 suggest.

1) 香港仔鴨利洲西村聖伯多綠, 是小班的 (1x - 2x 人一班)

2) 香港仔鴨利洲海治 寶血, 有 ...
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

08-09入讀小一的家長聚一聚

could our kids study one more year in K3 (not at i-seat) and then enter primary school through 教統局 to select 融合教育? Will they terminate the service due to repeating K3 at our cause?

原文章由 承承媽媽 於 07-7-24 22:09 硐表

我今日已經打咗去留位,不過o個日就唔可以帶仔去,我依家要諗諗將佢如何安置......

致承承媽媽,

原文章由 承承媽媽 於 07-7-22 22:57 硐表
justin,

你有無其他心水o既私立或直資?

marie,

另外將軍澳o個間有無興趣到時一齊去睇睇同報名呀?

承承媽媽你好,
可以說將軍澳間學校名我知道嗎?多謝,
又,我參加過將軍澳早期教育及訓練中心的收費小一選校攻略,完全都邦不上忙,不好的學校不能說,好的學校也不說,學校的特色也說不出來, 反正听了半天,根本都不知有什麼學校適合,還是一頭霧水,
浪費錢同時間,
一切皆隨緣,

承媽,

報名表已寄, 看祂的安排吧

長隆好玩嘛!

marie,

長隆之旅尚算ok,不過還未夠皮,下次約埋你熙仔一齊去......

各位,
你地已經填好咗表未呀?
我尋日已經交咗去一間屋企對面馬路o既細校,至於另一間直資學校,我就早兩日收到信話入唔到啦~~!!!
無緊要啦....!留番d錢嚟做阿仔o既其他課外活動o既基金啦~~!!
My Lovest Group-- Il Divo
         Urs--Sebastien--Carlos--David

另外要講聲:
近個月我屋企忙阿仔d開學活動,忙到屋企壞咗部腦,有人想搵我o既.....就要等吓啦!!!

承承媽媽,
我都今日交左表,就係我屋企隔離間學校。
至於你話間直資,相信同我是同一間,我都fail 左,但唔緊要,我等緊某間私校出result, 如果得左就唔使煩了。

原文章由 承承媽媽 於 07-10-4 10:32 硐表
marie,

長隆之旅尚算ok,不過還未夠皮,下次約埋你熙仔一齊去......

各位,
你地已經填好咗表未呀?
我尋日已經交咗去一間屋企對面馬路o既細校,至於另一間直資學校,我就早兩日收到信話入唔到啦~~!!!
無緊要啦....!留番 ...

各位,
交完咗第一輪O既報名表,依家淨係等十一月出結果......

不過唔知D細路係唔係真係唔放鬆得,舊年我個仔放學做完功課,我都會另外俾D字佢寫.因為佢學校寫嘅字,唔多亦唔深,而且有時佢都會未放學前寫埋,不過後來有段時間我忙,所以後來停咗.點知今年佢學校再寫少D,所以一定要佢再寫,因為有D字真係寫得好鬼醜,但係佢唔想寫,而且對住D字坐嚮張櫈上面發夢.......真係激死!

唔知大家在第一輪自行收生時會唔會tick咗有特殊需要o個一欗呢
去邊可以CHECK有融合教育AND 活動教學
我囝係選48區

[ 本文章最後由 LOKLOK89 於 07-11-27 17:53 編輯 ]

各位結果如何去唔去到心儀的學校

原文章由 Justin2002 於 07-7-20 09:36 硐表
I also live in Hunghom and I plan to put a few local schools (in Whampoa Garden) in the first round.  However, I shall also try one or two private schools.

There is one in Sham Shui Po (in fact at Bo ...

please kindly tell me the school name & tel no.  Thanks.

大家唔知收到結果未呀?

承少同marie個仔都嚮第一個round有校收留喇~~
其他各位又如何?

Congratulations!

5 知大家個正苦CAC test 又排成點呢  駛5駛追下呢?

「全校參與」模式的融合教育詳情及學校名單網頁(教署)
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=185&langno=2

48區有天主教佑華小學:詳情可參看小學概覽:
http://psp.proj.hkedcity.net/2007/chi/detail_sch_remarks.php?sch_id=53
個別學習計劃、課外輔導、小班教學或協作教學,幫助有需要學生。及早識別有特殊學習需要的小一學生,課後為他們作中、英、數輔導。心理學家及言語治療師每星期駐校一天,跟進學生學習問題,資源學校聖道學校每星期到校一天,開設讀寫小組提升讀障學生的讀寫能力。

原文章由 LOKLOK89 於 07-11-22 17:13 發表
唔知大家在第一輪自行收生時會唔會tick咗有特殊需要o個一欗呢
去邊可以CHECK有融合教育AND 活動教學
我囝係選48區

原文章由 blip 於 07-12-3 10:14 發表
「全校參與」模式的融合教育詳情及學校名單網頁(教署)
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=185&langno=2

48區有天主教佑華小學:詳情可參看小學概覽:
http://psp.proj.hkedcity.net/2007/chi/detail_sch_remar ...

Thanks.之前我社工都話好

Yu also was accepted by the first round choice. He will be at the same school as Justin. I am still worried a lot about the Primary school life later... We had the TEST in the governement already and assessed with 中上智能, but  his
attention span is not good.  
He is attenting the 協康小一預備班now from Dec. and  hope it will help...

原文章由 承承媽媽 於 07-12-1 16:51 發表
大家唔知收到結果未呀?

承少同marie個仔都嚮第一個round有校收留喇~~
其他各位又如何?

或許現在講是遲咗d,我有問過教統局,佢話只要小朋友未試過經"小一派位"得到學位及未讀過小一(包括私校),就可以參與教統局的"小一派位".若已經在"自行分配學位"階段注册小學學位,則必須要有評估中心醫生的報告建議重讀,及在明年5月前通知教統局,才可以再參與教統局的"小一派位".與有無i位是無關係的.

原文章由 YRaymond 於 07-8-30 16:48 發表
could our kids study one more year in K3 (not at i-seat) and then enter primary school through 教統局 to select 融合教育? Will they terminate the service due to repeating K3 at our cause?

亞仔在第一個round亦有學校收了,現在正開始想下要如何與學校溝通.在填表時已tick了"特殊需要",咁大家知唔知學校會點跟進呢?是否要自己主動約學校詳細傾下?
mickeyma, 我仔仔都有上協康的小一預備班,是在海富苑的逢星期六上午,唔知係唔係同學仔呢?

原文章由 mickeyma 於 07-12-5 09:31 發表
Yu also was accepted by the first round choice. He will be at the same school as Justin. I am still worried a lot about the Primary school life later... We had the TEST in the governement already and  ...
‹ 上一主題|下一主題