用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 08-09入讀小一的家長聚一聚
go

08-09入讀小一的家長聚一聚 [複製鏈接]

08-09年將會入讀小一的幼兒家長們,不妨入嚟傾一傾?

不知道你們會有何選擇?不過我打過電話去問過兩間官津小,可惜回電的老師的口吻實在不敢恭維,所以至少有一間原本心儀的小學我都決定不選了.......唉!

你們又如何?
   0    0    0    0
My Lovest Group-- Il Divo
         Urs--Sebastien--Carlos--David

正在頭痛中。 心目中有一两家選擇,但還要多打探一下。
直資或私校又如何呢?
       早就想開這個FORUM想同大家交流下,承承媽媽開了真好。

不知點算好

女兒是發展遲緩及行動有丁丁不便,原本心儀的學校被人評為不去好過。好想有小班教學的學校, 但找不到有關的學校list, 不知如何是好。

曾想報直資, 但有部份都要成績好及怕無額外資源及經驗照顧小女!頭痛頭痛真頭痛!

Yes, I am also thinking about that.  It's really difficult to balance between choosing government schools or other subsidized schools.  I've attended a talk recently, the comments on Shaukeewan Government School are good, where the parents could have a say on how the government funding could be used.

leungchai,

你都好呀~~!我打去我屋企附近間官小問,佢話佢地唔會有資源幫到我地呢d小朋友,我最好就係上教統局o既網頁,搵番呢類o既小學,就最幫到個小朋友咁話....

原文章由 承承媽媽 於 07-7-12 23:34 發表
leungchai,

你都好呀~~!我打去我屋企附近間官小問,佢話佢地唔會有資源幫到我地呢d小朋友,我最好就係上教統局o既網頁,搵番呢類o既小學,就最幫到個小朋友咁話....

承承媽咪,咁我想問下跟開您個社工有無比咩意見您呢??

我亞囝都係發展遲緩約一年,而家讀緊兼收位
今年九月要揀小學
我都煩緊
我打算試吓啲活動啲直資先
我覺得傳統教學未必適合佢
如果無呢類學校收
唯有先跟自行選校,選一啲壓力無咁勁的小學

其實都係唔知點好

原文章由 承承媽媽 於 07-7-12 23:34 發表
leungchai,

睇o黎你已改變主意 會否考濾靈光, 校長ok bor!

本來我今年9月都要選小, 但我仔要留班 (k2),不過我依家已經開始去搵小學,我要多d時間去參觀,去聽講座.

九龍城"傅仁"小班教學.校舍舊些.

有無家長簡特殊小學??

[ 本文章最後由 janet7903 於 07-7-14 17:55 編輯 ]

精叻,
考唔考慮牛頭角基順呀?
朱姑娘依家嚮o個樹做,佢講過間學校都幾ok.

marie,
依家考慮你參觀過o個間官小,一來阿仔有老友一定入硬o個間,二來阿仔都應該可以應付o個間學校o既要求,不過就要睇有無運啦~~!

唔知大家在第一輪自行收生時會唔會tick咗有特殊需要o個一欗呢?如果tick咗,第一輪一定無我地d仔份,一定要靠攪珠......,真係唔知點算好.......

查實1st round 同 2nd round 係咪同一時間遞表架,如果唔係咪可以2nd round先 tick

[ 本文章最後由 HeiMarie 於 07-7-15 00:35 編輯 ]

我唔知呀~~我都係第一次面對升小一的選校......
一係我聽日返去向d朋友打聽吓d資料先~~

唔知有無過來人可以教路呢?

等我都問下人先!

亞仔觸電

原文章由 承承媽媽 於 07-7-12 13:05 發表
08-09年將會入讀小一的幼兒家長們,不妨入嚟傾一傾?

不知道你們會有何選擇?不過我打過電話去問過兩間官津小,可惜回電的老師的口吻實在不敢恭維,所以至少有一間原本心儀的小學我都決定不選了.......唉!
...

我是住東區的,試過打电話和兩間官小的校長/主任談過(2間都是融合教育)的,第一間校長講明對他們的資源有限,第2間則反應泠淡,問句答句

另参觀了幾間灣仔區和西區的津小,感覺較有愛心。

醒目開學勳章

同小朋友搵小一,小班教學唔一定最好,因為聽過一個家長講,佢幫小朋友搵左間小班教學,諗住一定對小朋友好,點知果間學校功課多都暈,對一個有特殊需要的小朋友來說是惡夢吧。所以揀學校最重要是課程編排,這些資料一定要從該校家長口中才等知,因此最好是在心儀的學校搵些家長閒聊,不要問學校好不好,因為這是主觀答案,沒用的,要問就是功課量,考題會比課本深......等等資料。

原文章由 Babytweety 於 07-7-15 15:20 發表

我是住東區的,試過打电話和兩間官小的校長/主任談過(2間都是融合教育)的,第一間校長講明對他們的資源有限,第2間則反應泠淡,問句答句

另参觀了幾間灣仔區和西區的津小,感覺較有愛心。

我仔仔都會係今年9月報讀小一. 其實本應今年9月就升讀, 但我最後都決定俾仔仔repeat.

Babytweety
我都係住東區啊. 你是住14區定16區? 我住14區.
16區, 我聽聞培僑和筲箕灣官立都唔錯. 反而14區, 睇落去間間學校都幾好, 但就真係唔知邊間對我地小朋友先叫做好.

想請問你打聽左邊幾間, 可以告知嗎? 如覺得不方便, 請pm我好嘛. Many thanks.

mamee

[ 本文章最後由 mamee 於 07-7-15 18:07 編輯 ]

承媽:
基順,我都鐘意,要打電話問下我個區有無校車或保母車才行.
天保民都好似唔錯,各個家長意見唔同.
真頭痛.
原文章由 承承媽媽 於 07-7-15 00:09 發表
精叻,
考唔考慮牛頭角基順呀?
朱姑娘依家嚮o個樹做,佢講過間學校都幾ok.

marie,
依家考慮你參觀過o個間官小,一來阿仔有老友一定入硬o個間,二來阿仔都應該可以應付o個間學校o既要求,不過就要睇有無運啦~~! ...

好同意,另外要考慮校風,我地嘅小朋友有時連比人蝦都唔知,雖然有d同學仔唔係有心蝦佢地,不過校風好始終放心d。有朋友會安排小朋友同朋友仔入同一間學校,有個照應亦安心d。希望你地嘅小朋友都入到適合佢地嘅學校。

原文章由 414928 於 07-7-15 16:34 發表
同小朋友搵小一,小班教學唔一定最好,因為聽過一個家長講,佢幫小朋友搵左間小班教學,諗住一定對小朋友好,點知果間學校功課多都暈,對一個有特殊需要的小朋友來說是惡夢吧。所以揀學校最重要是課程編排,這些資料一 ...
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

08-09入讀小一的家長聚一聚

o...new version is very difficult to use. Why I can't quote the message properly....  

[ 本文章最後由 tin_tin 於 07-7-16 21:59 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題