用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小朋友幾多歲開始學琴好D呢?
樓主: ivywang
go

小朋友幾多歲開始學琴好D呢? [複製鏈接]

Re: 小朋友幾多歲開始學琴好D呢?

簽名被屏蔽

Ming2

好高興有一個好媽媽百忙中能夠解答其他媽咪所有難題.真係太好啦.我都有個難題,希望你能夠比到些意見我.

我仔仔今年剛剛四歲,學琴大概一個多月.其實我唔係好想佢咁早學琴,不過見佢求咗我成個月,BK啲媽咪又叫我比佢試,我咪比佢去學.不過我仔仔係一個好活躍小朋友,無時停,叫去同我一齋練琴,唔夠五分鐘佢就閃咗去.但係當去到老師面前,佢又可以坐停停聽老師講嘢,又肯跟老師指示彈琴.

以你專業意見,我點先可以領到仔仔坐停停練習呢?定等佢再太多半年先至再學呢?謝謝.

ming2,

細仔grade 1,第1次。大仔grade 4。

我自己都鐘意聽,咁阿仔又肯去,咪試下lor!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Ming2

多謝你咁快會覆我呀.

其實你講嗰種方法我都試過,不過我個仔扮老師時,係要我彈幾廿次比佢聽.我都又有扮唔識,到佢彈時彈錯咗,我都有問佢係未彈錯咗.如果要佢彈多次,不論彈得好與差,佢都唔肯,仲話我:「吓!我咪同你講咗我只係彈一次囉!」真係比佢激死.我只怕佢學學下,越學越難時,令到佢失去興趣同有錯敗感就慘啦.

謝謝.

簽名被屏蔽

JP,

多謝你給的資料.

李嘉齡和張緯晴都是本港學鋼琴人士的表表者.我們普通人豈能比較. 但, 我覺得如果她們的媽媽和老師都認為要中五才可考八級就一定埋沒了她們天份. 另一方面, 由此可見, 學琴時間的長短並不等於是否真正擁有八級水準. 每天花六小時來練琴對小孩是過分苛刻了. 我曾讀一篇有關李雲迪的文章, 他媽媽說, 如果要她再揀一次, 她一定不會要她個仔學琴, 不講其他, 她是痛心她兒子一路以來經歷的艱苦歷程. 每一個成功人士的背後, 必有一段不為人知的付出.

我兒子的琴書都很大路, 我在琴行見到其他小朋友的書都大同小異, 如 J Thompson, F Beyer, Everybody and Scales 等. 你過獎了, 每個媽媽都以自己的方式愛自己的孩子, 在此互相勉勵!!  

Lyn

Ming2

多謝你寶貴意見.

因為我屋企無琴,通常去我奶奶屋企練,我諗因為太多其他引誘啦.我會努力引導佢去練習.

我想問多一個問題,以佢咁o既年紀,一個星期練習三次,毎次大概十五分鐘,可以接受嗎?

簽名被屏蔽

多謝你呀!  

我都有比過教訓佢,好似上星期佢有首歌仔,我專登唔同佢練,因為佢唔肯,結果老師無比粒星佢.擒日我咪同佢講你唔練習,就好似上星期咁樣無星星攞.佢先至死死氣去彈兩嘢.不過,我個心又好似好唔安樂.

有時啲細路都好神奇,係屋企彈到突突核核.但係去到老師面前又唔會喎.可能自己太過緊張啦.

簽名被屏蔽

可能真係自己緊張啦!多謝你提點.

自己以前細個都唔鐘意練琴.我怕阿仔好似自己咁怕辛苦,遲下將就變咗為交功課而學,失去學琴o既樂趣.

簽名被屏蔽

哎....我都知我緊張咗啲.可能因為屋企無琴.要係奶奶屋企借來用.佢見我個仔個樣有啲咩異樣,就話我咁細個就比壓力佢.洗唔洗咁樣.......
我都係諗諗照你個見意同佢去琴行練琴好啲.
多謝你o既幫忙.  

Sometimes I find that my girl does not feel pressure on practising piano & actually she is still much interested about this up to the moment!  Feel the pressure one, instead, perhaps is her piano teacher (just kidding).

Maybe I know her for many years or maybe she's still young, I will request her to stress on the basic foundation; slow down the teaching progress and pinpoint some ways of teaching for more easy understanding ba..ba..ba.

那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

簽名被屏蔽

ming2:
Similar to 小B媽咪, my boy is a beginner and learn piano at 琴行. In the beginning, he's very interested in practice piano. But when the technique becomes more advance (start to use the BLACK key and both hands), he becomes lazy to learn and always make a lot of excuse. I wonder if he has improvement and so I asked the teacher. But the teacher always said he's still young, no need to hurry. Maybe the teacher at 琴行 is too busy and she has another right after my son's lesson. So it's very difficult to find a chance to discuss with the teacher about his progress.

I consider piano as an interest group for my boy and don't want to push him too much. I know he is interested in music but I don't know what to do to let he perform better.

ming2

我和阿仔11月初會去聽鋼琴音樂會,因為乜都唔識,正牌大鄉里,想請教怎樣去欣賞音樂會,有甚麼要留意?甚麼叫做好?如果想知多點作曲家和作品的背景,有沒有一些網站可以參考?我唔想矇查查去音樂會,又矇查查咁返屋企。

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題