用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺小學Band1人數
樓主: tomica_fans
go

油尖旺小學Band1人數   [複製鏈接]

回覆 gracelam 的帖子

唔知佢地有無呈分,同埋似上返自己中學多喎

wingmanlam 發表於 21-4-11 16:35
回覆 gracelam 的帖子

唔知佢地有無呈分,同埋似上返自己中學多喎

舊年望過,都唔係㗎,有其他中學,佢地中學D學費唔係人人比得起!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

mcl203 發表於 21-4-10 15:14
油尖男仔可能首選WYK,女仔可能首選QES,女仔比男仔成績好,B1生應該較多,理論上抽中嘅女仔機會較多,區 ...

唔好意思唔係太明你哋傾緊啲乜嘢,我想請教下,其實點知道band1女仔多過男仔,我最多只了解自己學校,其他人哋學校真係唔知道,冇辦法

我又去睇咗伊利沙伯嘅男女比例人數,舊年係70男74女,前年去58男85女,咁係咪出現咗你講嗰種極端情況呢?

tomica_fans 發表於 21-4-10 01:42
全級153第一次考3X中
第二次考5X頭
第三次未知,未派成績表

學校通常本區只計1/3 b1, 全港就高些。學校有否通知banding?

Sad2020 發表於 21-4-11 17:23
唔好意思唔係太明你哋傾緊啲乜嘢,我想請教下,其實點知道band1女仔多過男仔,我最多只了解自己學校,其他 ...

嘗試做一個假設,毫無準確可言,只可以參考一下:
油尖旺2536人,DGS不呈分150人,剩返2386人,1/3 B1生=796人
當中SM 100人,假設60人係本區B1,即係剩736人
假設自行+直私離場率35%,即係要去統一派位478人,男女各50%,即係各239人

估算開始:
第一志願,SM 12,WYK 120人,TL 40, SFX 30,其餘B1生全抽QES
即係有男生89人,女生187人,按比例概率,結果男仔取21,女仔取45
第二志願,SFX 30,TL  34,即係有男生71人,女生108人,去抽循道,結果男生取31,女生取 47
第三志願,SFX 9 即係還有 男生 31,女生 61,去抽最後嘅MK74個位,缺18個位,男生取25, 女生取 49

但要注意,以上至少唔包統一甲部52個位,誇區少量借位,TSL離場率係偏高嘅~

自行代入網友自己認為嘅數字,去再計一下。利申:以上靠估,毫無參考價值~~~

mcl203 發表於 21-4-11 18:59
油尖旺2536人,DGS不呈分150人,剩返2386人,1/3 B1生=7 ...

簡單嘅結論估算,若有個案係有B2男生可以派任何一間男女校,同等概率亦會係女生身上發生。除非,B2男生入B1英中只出現係區內男校~~~

回覆 tomica_fans 的帖子

太子協和係囉.

油尖旺地區一線級50中屬Band1a,b,定c嗎(emoji)

LLLT 發表於 21-4-10 16:23
回覆 mcl203 的帖子

油尖旺區除咗九華,還有聖方濟男校。
係呀!新油男仔係叻過女仔

tomica_fans 發表於 21-4-12 00:34
係呀!新油男仔係叻過女仔

新油一向男多女少,2019年果屆有75% b1是男仔。

Gloriasogashiwa 發表於 21-4-12 07:48
新油一向男多女少,2019年果屆有75% b1是男仔。
當多數人認爲KL1有利男仔升中時,就已經決定了插班生係男仔居多---

PS:個年B1有甘多男仔咩?

medicine 發表於 21-4-12 08:18
當多數人認爲KL1有利男仔升中時,就已經決定了插班生係男仔居多---

見在SFXC既DSE成績就知, 如果佢真係可以盡收B1男生, 咁佢應該都算負增值

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

medicine 發表於 21-4-12 08:18

若果油尖旺非龍直小學,都係男強亦多於女,又真係要仔細研究下,為何出現男夠位女不足嘅説法了~~~

mcl203 發表於 21-4-11 18:59
油尖旺2536人,DGS不呈分150人,剩返2386人,1/3 B1生=7 ...

隨便一問搞到你要寫咁多嘢,有啲唔好意思

或者我唔理解個問題喺邊度,我都唔係有d咩心思喺最後啲乜嘢夠唔夠位度,只係見到假設女仔band1多個男仔,假設派位男女各50%,又假設直資自行離場率,而男仔又要第一志願去抽男校九華,咁多假設覺得乜嘢topic都好,睇落去真係唔係好大意義

或者我嘅細路係仔,佢其實想排伊利沙伯第一,令我覺得呢種討論怪怪咁

Sad2020 發表於 21-4-12 17:20
隨便一問搞到你要寫咁多嘢,有啲唔好意思

或者我唔理解個問題喺邊度,我都唔係有d咩心思喺最後啲乜嘢夠唔 ...

認同你的見解,個人也認為太多"假設"就好容易變成""主觀點""。得出的結論意義未必很大。

今年統一派位資料出咗, 有趣既初步統計(KL1):
B1中學派位學額

非B1中學派位學額

不選不派中學學額

統一派乙部總學額 (不計不選不派中學)

統一派乙部總學額 (所有中學)

B1中學學額比例 (不計不選不派中學)

50.86%

B1中學學額比例 (所有中學)

45.96%

B1中學學額百份比高過1/3, 整體一定夠位, 男女分隊呢要再計計

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

見識某啲網友嘅認為,話自己喜歡用實數去得出分析結果仲有趣,用乜數都好,咪又係靠估,咪又係做晒假設~~~

回覆 YmOra 的帖子

正...many thx.
想知估計  男、女比例.
應該男 較幸運的.

回覆 hkpapa852 的帖子

正...many thx.
想知估計  男、女比例.
應該男 較幸運的.

YmOra 發表於 21-4-12 17:55
認同你的見解,個人也認為太多"假設"就好容易變成""主觀點""。得出的結論意義未必很大。
...

我只係覺得,升中大抽獎一世人得一次,隨機號碼我完全無法作任何估計,我只想簡單 d, 按自己心意排次序,睇下有冇運氣喇,失敗左亦叫做自己已經做盡,無悔。
‹ 上一主題|下一主題