用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺小學Band1人數
go

油尖旺小學Band1人數   [複製鏈接]

請教各位油尖旺係咪有兩間小學頭70都係屬於Band1?知唔知邊兩間?消息來源?
   8    0    0    0

tomica_fans 發表於 21-4-9 16:56
請教各位油尖旺係咪有兩間小學頭70都係屬於Band1?知唔知邊兩間?消息來源? ...

陳守仁一定係。應該唔止頭70!

油天?上網望吓佢地升中派位就略知一二。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-4-9 17:17

津校 新/舊油天 新大天?

新油應該唔得,舊油有人6x 仲係 band 1

Chowying 發表於 21-4-9 17:31
新油應該唔得,舊油有人6x 仲係 band 1

新油天2020年80人(51%)升B1中學
加上18人升B2A-1C 共98人(62%)

2020年
Band^ 官津+直資
B1官津 71 (44.9%)
B1直資 9 (5.7%)
--------------------------------------------
B1 71+9=80 (50.6%)
B2A-1C 11+7=18 (11.4%)
--------------------------------------------
近B1 82+16=98 (62.0%)
B2 23+8=31 (19.6%)
NR 24+5=29 (18.4%)
本地 158人 (100%)
海外 1人
總數: 159人

B1 71+9=80
九華 12 皇仁 1 喇沙 1 英皇 4 長天 1
SFXC 10 |
BPS 2 SPSS 1 SHCC 1 SFCC 1
MCS 2 SSGC 3 油真 7 上智 1 蕭明 1
聖母玫瑰 1 梁式芝 1 |
高主教 2 循道 9 伊中 8 銘賢 1 華英 1
直資: DBS 2 SPC 2 | GHS 2 |
赤提 1 顏寶鈴 2

B2A-1C 11+7=18
銘基 10 鄭榮之 1
直資: 李國寶 6 中基 1

B2 23+8=31
SJAC 2 TKPS 2 |
培道 1 聖母 1 德蘭 2 |
王華湘 1 伍若瑜 1 莫慶堯 2 信義 11
直資: 德信 2 | 創知 1 基崇 5

NR 24+5=29
林炳炎 1 |
滙基 1 荔天 1 新民 11 鍾榮光 1
燕京 1 蘇浙 1 張沛松 1 葉紀南 1
潮公 2 馬聖 1 黃允畋 1 九龍工業 1
直資: STCC 2 DMS(GP) 1 九龍三育 1
惠僑 1

^ 據hkpapa《全港B1中學名單》

新油天 升中派位
https://www.ycps.edu.hk/升中派位-2/

升中派位報表 2019-2020
https://www.ycps.edu.hk/wordpress/wp-content/uploads/2020/09/1920_250820_1.pdf

陳一定係.但應該唔算數.樓上已經有人詳細計算新油.另一間係180人個一間.其餘舊油新大天,入英中或算B1c-2a校則都會超過70人,但不一定有70個B1生

Poyau 發表於 21-4-9 19:09
新油天2020年80人(51%)升B1中學
加上18人升B2A-1C 共98人(62%)

哈哈,我地新油 畢業,名次 5x 老師已經講緊你係邊緣人呀
而且係男仔band2都可以抽到band1學校, 所以條數要扣返啲呢

Chowying 發表於 21-4-9 20:23
哈哈,我地新油 畢業,名次 5x 老師已經講緊你係邊緣人呀
而且係男仔band2都可以抽到band1嗰間男校, 所以 ...

如果真B2抽到男校,則本區大量B1位富餘(理論不贅述).但實際係.全部B1位加起來,與1/3的本區學生比,數字並不支持此觀點(未扣3成的自行尼,因各校都會計算,如大量富餘B1位,則自行必減少本區學生數目,但見同學仔間傳,本區中自行並不算少)

medicine 發表於 21-4-9 20:54
老師慣性嚇學生/家長,然後再讓他們第一志願男校或循或銘,以此來提高學校的首三志願率.有學生被老師話本區B2 ...
學校係有嚇但都唔會咁誇張囉, 我自己學校唔清楚咩, 低我地兩屆60幾都抽唔到第一 聖芳濟, 咁或者依家大進步都可能嘅

Chowying 發表於 21-4-9 20:58
學校係有嚇但都唔會咁誇張囉, 我自己學校唔清楚咩, 低我地兩屆60幾都抽唔到第一 聖芳濟, 咁或者依家大進 ...
早幾年,女拔依然呈分,本區B1比率.各校都少了不少.
自女拔不呈分,新油等明顯見多了入B1校人數.

PS:功課有功,並不代表一切.

medicine 發表於 21-4-9 21:01
早幾年,女拔依然呈分,本區B1比率.各校都少了不少.
自女拔不呈分,新油等明顯見多了入B1校人數.
真係陰公要靠人哋唔呈分先可以攞多啲band1位, 好似個位唔係真嘅一樣

Chowying 發表於 21-4-9 21:08
真係陰公要靠人哋唔呈分先可以攞多啲band1位, 好似個位唔係真嘅一樣
你地早年畢業,或者講當時的派位數據,學校網頁仲有,得閑可以計算來玩下,睇睇女拔不呈分的前後有沒變化咪知咯

medicine 發表於 21-4-9 21:18
你地早年畢業,或者講當時的派位數據,學校網頁仲有,得閑可以計算來玩下,睇睇女拔不呈分的前後有沒變化咪知咯 ...

你 寫咗幾個回覆,都冇留意到新油平時係點樣發佈升中派位, 學校每年係不停咁update叩門結果, 你哋而家睇到嗰個並唔係第一日派位嘅資訊嚟㗎, 用呢個嚟計數就梗係唔work啦

medicine 發表於 21-4-9 20:22
陳一定係.但應該唔算數.樓上已經有人詳細計算新油.另一間係180人個一間.其餘舊油新大天,入英中或算B1c-2a校 ...

太協2020年84人(45%)升B1中學
加上15人升B2A-1C 共98人(53%)

升中資料
http://www.heepwoh.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=1472&mode=published&nocache1617972263&lang=zh

2019-2020年度升中名單
http://www.heepwoh.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//2021/1920_hwps_result_1599557492.pdf

回覆 Poyau 的帖子

你分析 都好,我都可能 outdated, 只係我硬係覺得舊油派位好 過我地

其中一間一定係舊油天,因為我數過有7x人

Chowying 發表於 21-4-9 22:14
回覆 Poyau 的帖子

你分析 都好,我都可能 outdated, 只係我硬係覺得舊油派位好 過我地 ...

近年新油勝舊油
舊油天2020年71人(46%)升B1中學
加上14人升B2A-1C 共85人(55%)

https://www.ymtcps.edu.hk/zh_tw/site/view?name=升中概況

2020年
https://www.ymtcps.edu.hk/uploads/images/升中/202002_1600306451.jpg

https://www.ymtcps.edu.hk/uploads/images/升中/202003_1600306451.jpg

我仔今年就是新油, 剛出了模擬派位組別,本及全港1C, 好驚係邊緣人

tomica_fans 發表於 21-4-10 01:24
我仔今年就是新油, 剛出了模擬派位組別,本及全港1C, 好驚係邊緣人

請問今年全級多少人 呈分排第幾?

Poyau 發表於 21-4-10 01:30
請問今年全級多少人 呈分排第幾?

全級153第一次考3X中
第二次考5X頭
第三次未知,未派成績表
但昨天校方先公佈模擬派位組別,估第三次考得不太好

‹ 上一主題|下一主題