用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 資優評估測試
樓主: cherimama
go

資優評估測試 [複製鏈接]

MrBeast 發表於 21-3-11 21:05
聰明的問題兒童可能對社會傷害更大。其實香港都算富裕,小朋友是將來社會棟樑,不是應該比多d$投資嗎?oth ...

畀多d$投資係對,不能只側重「聰明的」問題兒童。那不聰明的是否不用理?這是否代表只有「聰明的」才有資格取得資源,「不聰明的」留待自我xx

醒目開學勳章 貢獻勳章

最怕係太聰明,但得唔到適切嘅幫忙,結果... 係對社會有害

聽聞,唔少名案個罪犯都好聰明

而且支援唔係放响學習上,更多係心靈上

MrBeast    發表於 21-3-11 22:43
恐龍家

piyohk 發表於 21-3-11 19:38
其實,你會唔會「理想化」咗孩子的問題?資優生有機會有這些問題,普通孩子也有機會有這些問題。
...

請問「理想化」左孩子問題是什麼意思?

無論佢係普通兒童定資優兒童,even係問題兒童,有問題都唔會係理想!

幼稚園同小學老師建議,唔同學校,唔同0既老師,有相同0既建議,所以先有咁0既考慮。

一心諗住,係0既,可以明白佢點解咁,又可以尋求專業協助同意見,介紹治療

唔係0既,都有專業的教我點handle, 幫我轉介相關治療

我真係諗住咁!當然睇之前我都會講個情況,問清楚先睇。

cherimama 發表於 21-3-11 21:54
請問「理想化」左孩子問題是什麼意思?

無論佢係普通兒童定資優兒童,even係問題兒童,有問題都唔會係理 ...

更正:

係0既,一來可以幫助發展,同時可以有專業意見去handle,轉介治療

當然,如果有個綜合,聽完小朋友situation,知道問題0係邊點handle 最好

piyohk 發表於 21-3-11 21:10
畀多d$投資係對,不能只側重「聰明的」問題兒童。那不聰明的是否不用理?這是否代表只有「聰明的」才有資 ...
但e加係有問題是少資源,總明的是0資源。其實我明你concern, 因為我小朋友小時都好多問題,申請正苦資源條bar 好高,有時要變身din 佬先攞到,end up 好多野都要自費,我都有交稅,當時直是好慶!好彩都仲有d charity 資助的小組班,除了平外,質素好好,洗冤枉$事少,失去時間追唔返

癲婆,做過但一啲資源都爭取唔到
相反,跟足政府固定嘅辨事程序,也能取得資源,但家長一定要跟得好貼。

小曳人 發表於 21-3-11 18:17
關於資源,EDB係有錢俾學校搞SEN 支援,但筆錢唔包gifted!
只有你係有其他學習問題 e.g. 過動、讀寫 等,咁 ...

咁可唔可以問你,有冇後悔轉左去津校聽你講你本身間私校其實支援好好

醒目開學勳章 貢獻勳章

Tiffanytobe 發表於 21-3-14 09:32
咁可唔可以問你,有冇後悔轉左去津校聽你講你本身間私校其實支援好好
...
我係一個向前看嘅人
轉校本身係仔嘅意思,佢想同弟弟同校,而私小唔適合弟弟,佢聽我講到如果佢轉津校,弟弟就係必收生,所以叫我幫佢試

我有問過佢有無後悔 (約小五時),佢話原來响學校都見唔到弟弟,早知就唔轉

其實人生好多野係命,係緣份
恐龍家

Winniexb 發表於 21-3-11 09:28
我都有咁嘅疑問.
因為我仔仔都有類似呢D行為問題, 尤其是不自控地郁手郁腳攪人, 即使係陌生人, 我又冇諗過 ...

我仔嗰班都有一位同學成日與佢有爭執。 由於長期跟學號坐,經常有接觸。

之前就用防疫版拍腫阿仔個頭。所以
學校已經將該同學嘅位移前,同後排有一個位嘅距離,但都係被該同學仔抓損。抓損已經算相對少事,但一返學又會嚟過。我都有啲忍唔住,自己同對方家長講。

其實我嘅動機唔係要對方家長罰自已個仔,係想佢明白現況,如果唔處理好存在嘅行為問題,佢個仔唔單只“被特別處理”, 同學都被影響。

唔知對方能否領會....

小曳人 發表於 21-3-14 22:03
我係一個向前看嘅人
轉校本身係仔嘅意思,佢想同弟弟同校,而私小唔適合弟弟,佢聽我講到如果佢轉津校,弟 ...

欣賞你嘅正面!大仔真係一個好哥哥,會為細佬安排,呢份情好難得!

cherimama 發表於 21-3-11 08:18
性格自我,不尊重人,欠同理心(有時覺得佢冷血)
會頂撞老師/長輩,曾經搞喊老師 (幼稚園時,可能小學的 ...

早些處理吧!如果能付出5千多元,可以先安排去中大或協康等機構做個test。做完test CP 會給予一些後續意見,如果是資優,可以加入學校Talent Pool,或者遲一兩年後參加HKAGE啲 Course;如果是其他問題,如ADHD或ASD,可正式要求學校EP支援。

等政府排期亦可以,不過時間好耐,可能有機會錯失個黃金時間。

無論如何,做Test,搵CP 做初步評估都可以;如果唔係好清楚有乜選擇,建議上一啲網站, 如協康會睇多啲資料。

akys 發表於 21-3-22 11:19
早些處理吧!如果能付出5千多元,可以先安排去中大或協康等機構做個test。做完test CP 會給予一些後續意見 ...

謝謝建議
想問問有聽過資優學苑嗎?
知唔知0係度做test好唔好?
我打過去問, 亦講左個situation
除左有資優test, 都有情緒0既test

我原先想搵中大做
但我搵唔到個contact
唔知係咪我search 得唔arm

cherimama 發表於 21-3-22 12:45
謝謝建議

打去問下 3943-1073 (中大心理系)

資優學苑= HKAGE   (政府)    OK

又可以上協康望望, 都好多嘢可以用來參考。https://www.heephong.org/

akys 發表於 21-3-22 13:18
打去問下 3943-1073 (中大心理系)

資優學苑= HKAGE   (政府)    OK

謝謝☺️

cherimama 發表於 21-3-22 13:22
謝謝☺️
明白成日俾老師投訴會好迷惘失落,又唔知點幫孩子。所以建議搵啲專業人士俾下意見,做下評估,要先知道邊度有問題,才可以對症下藥。

回覆樓主:

上Google search 樂苗坊,佢地有開情緒,社交呢類班,亦提供專業評估。

akys 發表於 21-3-22 13:30
明白成日俾老師投訴會好迷惘失落,又唔知點幫孩子。所以建議搵啲專業人士俾下意見,做下評估,要先知道邊度 ...

真的很迷惘
每日都諗是不是自己做錯了

bugmum 發表於 21-3-22 15:08
上Google search 樂苗坊,佢地有開情緒,社交呢類班,亦提供專業評估。

謝謝☺️

醒目開學勳章 貢獻勳章

cherimama 發表於 21-3-22 12:45
謝謝建議
HKAGE 個test好似上手EP走咗之後,就無服務喇
聽d家長最新update,中大都無做評估喇

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題