用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 資優評估測試
go

資優評估測試

小朋友今年小三,老師建議做資優測試
其實因小朋友有些行為問題,K3時班主任也建議過,但因為細,所以無做,反而去社區中心做遊戲治療,不過升小時停了。

但行為問題一直存在,每年班主任都會講講佢0既行為問題,無傷害性,但老師好想我們關注。

因我網上找不到中大測試中心0既資料,想問問中大做資優測試幾多號電話?
評估收費多少?
會協助家長解決有關行為問題嗎?

回覆 cherimama 的帖子

中大好似$5千幾, 電話上網search 會search 到.

協助家長解決有關行為問題?

唔會, 只係一堆數字咋.

P.S. 好多年前做左

twinkle00 發表於 21-3-9 18:03

協助家長解決有關行為問題?

你小朋友有行為問題嗎?
Test完有無話有助佢邊方面發展?

cherimama 發表於 21-3-9 13:17
其實因小朋友有些行為問題,K3時班主任也建議過,但因為細,所以無做 ...
因為你好general話行為問題,唔知道你有冇特別原因要specifically做智力評估,如果唔確定小朋友係有邊方面需要,其實係咪應該搵兒童心理學家先做咨詢同簡單評估,再轉介你做邊類型詳細評估?

糯米米糍 發表於 21-3-9 22:26
因為你好general話行為問題,唔知道你有冇特別原因要specifically做智力評估,如果唔確定小朋友係有邊方面 ...

有心理學家介紹嗎?
因老師咁講,所以先諗住做依個test

cherimama 發表於 21-3-9 22:29
有心理學家介紹嗎?

中大評估嘅都係心理學家。

評估前後都會同你傾下了解下小朋友,有提供意見,評估時會觀察下小朋友有冇其他問題,有都會同你講返,我相信有需要佢會幫你安排轉介。我當時評估完心理學家有同我傾埋點揀學校(考小一),我覺得可以一試。

有心理學家介紹嗎?
最簡單嘅方法係去家庭醫生度,同佢講學校投訴話你小朋友有行為問題,叫家庭醫生寫紙比你去政府CAC排期,去到CAC自然有相關醫生/心理學家幫你小朋友跟進

請問你小朋友行為有什麼問題?又或,老師覺得你小朋友行為有什麼問題?

有心理學家介紹嗎?

我仔石硤尾果間協康會做IQ test, 如想介紹心理學家,可聯絡我。

cherimama 發表於 21-3-9 13:17
其實因小朋友有些行為問題,K3時班主任也建議過,但因為細,所以無做 ...
assume 不是官津?otherwise 教局每年都會有心理e生到訪

piyohk 發表於 21-3-10 17:57
請問你小朋友行為有什麼問題?又或,老師覺得你小朋友行為有什麼問題?
...

性格自我,不尊重人,欠同理心(有時覺得佢冷血)
會頂撞老師/長輩,曾經搞喊老師 (幼稚園時,可能小學的比較堅強)不接受自己錯誤,會激動
會對同學有些少惡作劇,唔聽人講

試過痴d野落同學頭髮,問佢點解咁做,佢答唔到我,佢話佢唔知點解,控制唔到自己......但佢有朋友0既,我覺得佢社交ok,不過有時做0既野我有d O咀

我對佢都好累好勞氣,打喊鬧勸我都試過
問佢知唔知媽咪點解嬲,佢話唔知
問佢改唔改,佢話可能,未必改到

係咪男仔都係咁惡教?
我問老師佢係咪反叛期,佢話唔會咁早出現,話膽心到左反叛期我仲難搞佢

由K2, 3開始,每日都要處理佢manner
每日都訓練我EQ, 而我EQ都好低
好攰

MrBeast 發表於 21-3-11 07:32
assume 不是官津?otherwise 教局每年都會有心理e生到訪

普通津小

cherimama 發表於 21-3-11 08:20
普通津小
好似要付責sen (g優都是sen的一種)的老師先轉介學校社工,,然後社工再refer to edb ,心理醫生,個process 頗煩復,但不防同步和C加進行,可能將來用到正苦資源。cac 你也可以打去問下,可能佢都是叫你用edb 資源

路過多嘴。樓主你講嘅問題同資優有咩關係呢?(雖然有少部分資優小朋友可能有類似行為)。驗到係資優唔見得會幫到解決問題,資優亦唔係excuse去justify佢繼續咁嘅行為。係咪應該直接揾兒童心理學家傾行為問題揾解決方法呢?(老師話驗資優係咪其實係婉轉嘅講法呢?)抱歉無意冒犯。

beastiebistro 發表於 21-3-11 09:09
路過多嘴。樓主你講嘅問題同資優有咩關係呢?(雖然有少部分資優小朋友可能有類似行為)。驗到係資優唔見得 ...
我都有咁嘅疑問.
因為我仔仔都有類似呢D行為問題, 尤其是不自控地郁手郁腳攪人, 即使係陌生人, 我又冇諗過做資優test, 但我又冇咩頭緒要點處理.

樂觀地諗, 希望大D會好D, 但越收到多投訴, 越發現自己咁諗其實係度逃避問題.

我都苦惱中...

beastiebistro 發表於 21-3-11 09:09
路過多嘴。樓主你講嘅問題同資優有咩關係呢?(雖然有少部分資優小朋友可能有類似行為)。驗到係資優唔見得 ...

因為老師有建議,我先諗住驗依個

先前我係搵遊戲治療

我亦有問test 完 有無advice 去解決行為問題

cherimama 發表於 21-3-11 08:18
會頂撞老師/長輩,曾經搞喊老師 (幼稚園時,可能小學的 ...

有冇睇過家庭醫生(這個要付費)、學校社工、校內教育學家、校內各項治療師,甚至心理學家(這個也要付費)  ⋯⋯ 這些完全和資優冇關。

cherimama 發表於 21-3-11 09:32
因為老師有建議,我先諗住驗依個

先前我係搵遊戲治療

老師懶,將個波拋畀你(這句是家庭醫生講嘅)。
你可以要求學校社工做晒所有assessment (學校通常耍你話冇任何資源),再討論下一步(校內治療)怎樣做。

cherimama 發表於 21-3-11 08:18
會頂撞老師/長輩,曾經搞喊老師 (幼稚園時,可能小學的 ...

你孩子的成績怎樣?