用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 也談中文閱讀的重要性
樓主: yesthomas
go

也談中文閱讀的重要性   [複製鏈接]

YolandaTam 發表於 18-1-12 16:29
另外,子女興趣與父母不同都好常見嘅:我都唔明啲力學相對論有咩咁有趣,岩石結構,地質同氣候又如何令人 ...
好有型呀!其實我細細個就好鐘意呢D大自然同天象既嘢, 我細個最鐘意去太空館, 好amazing。

little_yolky 發表於 18-1-12 16:31
好有型呀!其實我細細個就好鐘意呢D大自然同天象既嘢, 我細個最鐘意去太空館, 好amazing。:ilove ...

啱啱放學返嚟又同我講沉積岩係點形成啦,我好想又要忍住……

YolandaTam 發表於 18-1-12 17:07
啱啱放學返嚟又同我講沉積岩係點形成啦,我好想又要忍住……
好有趣架, 佢去咗地質公園未?

little_yolky 發表於 18-1-12 18:08
好有趣架, 佢去咗地質公園未?

係喎,醒唔起添。
未去呀,睇吓佢學校去唔去,如果學校唔去或者農曆年復活節假我哋一家人去(得我同佢嘅話我絕對瞓着)佢鍾意攝影,應該會好有收穫。

其實你地提的家春秋個D, 我自己讀書時叫喜中英文閱讀, 都覺得題材 "封建" 晦暗, 如果唔係為功課唔會睇個隻.  現代的小朋友(高小初中) 會看得上眼?  有冇一些較現代有趣而文筆好的的短小說或散文介紹?  (我睇過好多小學生興睇的, 其實只是有趣, 想學文筆就難)

yesthomas 發表於 17-12-30 01:17
結果:

發現孩子如預期般培養出普通話語感,以廣東話為母語而無聘請普通話老師輔導的前提下,普通話已達 n ...
樓主孩子e加看乜書呢,可否分享下?

HaYi 發表於 18-1-12 21:00
其實你地提的家春秋個D, 我自己讀書時叫喜中英文閱讀, 都覺得題材 "封建" 晦暗, 如果唔係為功課唔會睇個隻. ...
有冇chk 過網上小說?我見不少好劇都是來自那裡

yesthomas 發表於 17-12-30 01:00
香港家長一般很重視子女英文的培育,譬如從小便讓孩子看那一套要幾萬元的迪士尼美語......千方百計營造英文 ...

個人仍然覺得應該先 “英” 後 “中” 好些。

其一是 英語是拼讀 及英語讀物內容興趣選擇多得多,較易培養細路閱讀興趣和習慣。 其二是英語仍然是最重要語言。

有了閱讀習慣後,有個別題目可引領細路閱讀中文書。

當然,最初培養英文閱讀,不要滅絕式排除中文。

MrBeast 發表於 18-1-13 09:18
有冇chk 過網上小說?我見不少好劇都是來自那裡

真係冇wow.等我試下,thx!

retriever 發表於 18-1-13 09:53
個人仍然覺得應該先 “英” 後 “中” 好些。

其一是 英語是拼讀 及英語讀物內容興趣選擇多得多,較易培 ...

我都覺得,

2個小朋友由细自然爱上英文讀物,中文的要家長引進。 在種類上,可能男仔,對科普類爱不釋手,所以我最先引進中文的科普書,對大的來說,除了功課,看中文小說真是要假以時日,散文更不知何年何月才会自覺看,現在唯盼細的快些看多些中文故事!

HaYi 發表於 18-1-13 10:04
我都覺得,

2個小朋友由细自然爱上英文讀物,中文的要家長引進。 在種類上,可能男仔,對科普類爱不釋手 ...

始終係由細路興趣入手。

我家細路除科普外,佢對歷史有濃厚興趣,因為基本上係睇故仔。

引入中國歷史,不其然要開始睇中文書。成語故事係很好的入點,因為故事夠精簡。我個會同佢講 “外國人寫既中國歷史” ,較大歷史事件既因果關係,多過事件既細節。

散文我試過讀 “雅舍小品” 俾細路聽,文字精練,內容很生活化。細路都有反應。

retriever 發表於 18-1-13 10:27
始終係由細路興趣入手。

我家細路除科普外,佢對歷史有濃厚興趣,因為基本上係睇故仔。

Thx !等我学下!

yesthomas 發表於 18-1-1 16:52
英文考試次次都9x,但詞彙量明顯不足,但應付考試無問題。

當然明白英文的重要,英中六年主力加強英文。
我也是從小重中輕英....因為深知中文難學靠語感.而英文....只要搞掂D GRAMMAR就可以取高分~

回覆 YolandaTam 的帖子

我阿媽都係冇興趣聽我發表「偉論」,一句「講咩都冇用,考到高分最實際」,再唔係就「又唔見你考試高分?」

leafun 發表於 18-1-12 09:14
回覆 shirley2014 的帖子

我哋睇既書大部份都係圖書館借。未轉chapter book時就主要睇台灣出版既簿書。轉 ...

咦? 原來 “Q版特工” 都係熱門?

我細路最近開始睇佢。

睇過既,較為正經既英文書,算係RONALD DAHL。

YolandaTam 發表於 18-1-12 16:29
另外,子女興趣與父母不同都好常見嘅:我都唔明啲力學相對論有咩咁有趣,岩石結構,地質同氣候又如何令人 ...
自己細個時都冇興趣,大個有朝起身剛考電視播套documentary 之後就開始有,有時真的right place at the right time

yesthomas 發表於 17-12-30 01:00
香港家長一般很重視子女英文的培育,譬如從小便讓孩子看那一套要幾萬元的迪士尼美語......千方百計營造英文 ...

樓主好成功。學好普通話對中文寫作同表達都好有用。難得係小朋友英文都很好,英文比普通話相對容易一點.我識幾個小朋友,都是生活在兩文三語學習環境,普通話中文及英文都不錯,但是喜歡說英文及用英文思考,可能小朋友比較懶,選容易的。

希望樓主小朋友會堅持普通話優先。

回覆樓主:

我囡小二一向只看英文書, 中文識字不多,亦沒有看課外書,但好奇怪近兩個月忽然識左好多中文字, 自己開始睇中文漫畫書,之前 睇漫畫書都要我伴讀, 學語文冇得溫,最有效都係看書。

回覆樓主

我個人認為重中輕英是不宜的;我讀書時小學畢業前已看畢中國四大名著(白話版);中文科確是從不需要操練習也年年科第一;升讀英中後,英文成績也是科級三內;考會考中英也有A; 不過詞彙、閱讀興趣遠英文則不如中文了。去到成年後一套Harry Potter才讓我開啟英文書閱讀的興趣。不過,工作多年,英文寫作仍能自身詞彙不足。

我孩子K1, 已有閱讀習慣和興趣;暫時兩文之間較傾向英文(始終英文繪本選擇較多),但我目標仍是盡量做到兩語平衡。

lambeanmama 發表於 18-1-27 15:36
我個人認為重中輕英是不宜的;我讀書時小學畢業前已看畢中國四大名著(白話版);中文科確是從不需要操練習 ...

我所謂的輕重之分不是 all or nothing,但鑑於中文難追返,英文只要有外語環境(如留學),不難逾越。
‹ 上一主題|下一主題