用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 也談中文閱讀的重要性
go

也談中文閱讀的重要性   [複製鏈接]

香港家長一般很重視子女英文的培育,譬如從小便讓孩子看那一套要幾萬元的迪士尼美語......千方百計營造英文語境。

我,卻走冷門路線,先攻普通話(從小不停地播放普通話兒歌、寓言故事等),期盼達一石二鳥之功。(培養普通話語感之餘,順便攻克小學中文科)

此外,零中文補充練習,賦予圖書館自由閱讀的權利。(漫畫、小說、科學、名人傳記......任君選擇)

22    0    1    1

回覆樓主

結果:

發現孩子如預期般培養出普通話語感,以廣東話為母語而無聘請普通話老師輔導的前提下,普通話已達 near native水平。

中文閱讀方面,培養出極濃厚的閱讀興趣,初始會喜歡看老夫子成語,慢慢地便自動選多文字的小說,譬如馬翠蘿的創意作品。完全自動波無需催促,一天消化一本馬翠蘿小說的速度。

中文寫作,自小三、四起,突然懂得活用很多好詞好句,令文章水準逐漸提升。由於有普通話底,書面語運用零難度。再加上屬於理科邏輯思維,寫議論文更是得心應手,中文辯論也是如魚得水。

中文考試方面,尤其閱讀部份每每都是高分收成,中文總分級前列位置。(從不做補充練習或操卷)

英文方面,基本無閱讀英文書籍的興趣,但考試九十幾分無問題,當然英文詞彙量與中文大相徑庭。計劃中學階段會在英中追趕稍微落後的英文程度。

喜歡中文閱讀好好,不過小朋友越來越大,如果中英文方面有落差,會比較難追到落後的一邊。
我的目標係小朋友無論中英文,繁简体,只要係書,就可以睇落去。

yesthomas 發表於 17-12-30 01:17
結果:

發現孩子如預期般培養出普通話語感,以廣東話為母語而無聘請普通話老師輔導的前提下,普通話已達 n ...

近似的方法!

b3410 發表於 17-12-30 19:39
喜歡中文閱讀好好,不過小朋友越來越大,如果中英文方面有落差,會比較難追到落後的一邊。
我的目標係小朋 ...

我們看大陸劇,org pth sound track + 硬食簡體字幕,睇睇下就gwan,不過中文成績not something to write home abt.
作文方面好似今年(小五)用多左詞彙,不過好多唔識寫。我們小一才開始認真中文閱讀,比樓主慢兩三年也算acceptable(自我安慰中)

回覆樓主:

樓主的囡囡幾大呀?  如果小五六無做補充練習都可以取得高分, 好叻呀!

b3410 發表於 17-12-30 19:39
我的目標係小朋 ...

英文考試次次都9x,但詞彙量明顯不足,但應付考試無問題。

當然明白英文的重要,英中六年主力加強英文。

jaycee_mami 發表於 18-1-1 10:37
樓主的囡囡幾大呀?  如果小五六無做補充練習都可以取得高分, 好叻呀!
...

以我所知,成績好的一班同學當中,我女是唯一無補充練習。

我的做法跟樓主相近, 從小播兒歌, 看故事, 但我是英語和普通話都做, 結果雙語都學得不錯, 很多小朋友能同時學多過一種語言, 不必側重某一邊, 當然也要看小朋友的能力, 有的連母語都說不清, 那不必強逼學其它的, 始終都是母語最重要

回覆樓主:

英文要時間浸, 落後了好難追, 反而普通話可以短時間追到, 我意見, 中, 英, 普三語小時候学好。

yesthomas 發表於 18-1-1 16:52
英文考試次次都9x,但詞彙量明顯不足,但應付考試無問題。

當然明白英文的重要,英中六年主力加強英文。
如果你唔係打手既話, 真係唔好等中學了。小學考試小朋友只要小心, 就可以攞高分了, 但最大問題係個語感!阿女同你阿女情況一樣, 不過佢乖, 我要求佢都會睇英文書, 但同睇中文書既水平已經拉到馬拉松起點同終點咁遠。上到中學, 多嘢兼顧咗, 程度又同中文差得遠, 深既書睇唔明, 淺既書唔想睇, 聽講又無咁好, 大個咗好難學到native咁, 只能學得好, 好難學得好好。還是勸你, 早一日開工追就早一日吧。

jaycee_mami 發表於 18-1-1 10:37
...
其實小學生, 多閱讀, 小心做卷, 無補充練習取高分是不難的。小學生既死穴主要係唔小心。

回覆樓主:

上到中學, 好的語文能力在各科都有優勢, 大部份科目都是英文。另外, 聽, 講能力都重要, 好口音都不容忽視。

我想法和樓主相近,兩個女自小都係培養中文閱讀興趣先,英文都有,但無中文睇得咁勁。原因係因為我覺得中文博大精深,要有一定根底,上到高中先跟得上。

我兩個女同學仔多數係英文書迷,三年級已經睇harry potter,英文係超班。但正正因為英文太勁,唔肯睇中文書,而家學成語﹑睇古詩文已經覺得有困難。反而,我兩個女係中文書迷,衞斯理﹑東野圭吾﹑林夕﹑孤泣乜都睇一餐,中文真係唔洗點搞都已經有中上成績。英文雖然有偏差,但無佢同學仔追中文咁辛苦。

大女中一,佢話佢好多同學小六有讀過文言文,但真係睇完唔明,因為平日唔睇書。而佢,因為平日有睇書,就算唔係古文,都有一定語感去估其中意思。

講多少少,我大女就算睇中文書睇得快過英文書好多,佢總叫肯睇英文書。我無要求佢睇啲好深既英文書,Ronad Dahl, Jacqueline Wilson有睇過我就收貨。佢上到中一啲英文都暫時都夠用。

細女(三年級)英文唔肯睇chapter book,但會睇ORT,暫時我會由佢睇ORT,因為我覺得ORT上到高level的都有詞彙學到,而亦都keep住佢有睇英文書,唔會偏差太多。

樓主肯定是個很有獨立思考能力,不會人云亦云的人。做他的孩子會很幸福。

結果:

發現孩子如預期般培養出普通話語感,以廣東話為母語而無聘請普通話老師輔導的前提下,普通話已達 n ...

請問係唔係要先教小朋友認字,認到一定數量,小朋友先可以/肯自己睇?幾大要開始認?我小孩3歲,對認字冇咩興趣,但伴讀可以坐定定。驚勉強佢認字有反效果,但繼續唔肯認字,又冇可能佢自己睇書。有冇人可以分享下可以點做?thank you.

little_yolky 發表於 18-1-5 13:36
如果你唔係打手既話, 真係唔好等中學了。小學考試小朋友只要小心, 就可以攞高分了, 但最大問題係個語感!阿 ...

係呀, 如果要英語做到Native, 一定是小時候有好老師教導, 吾好等到中學。

回覆 iababy 的帖子

可以同佢玩遊戲。配對卡、接龍、啤牌玩法(幾個同一個部首/筆劃數量一樣嘅字可以消除)係好花心機但係細路會鍾意玩同樂意認字。仲可以玩「猜猜物件」,寫一句例如「這件東西很大的,有四隻腿,有一塊大大的臉」,佢讀到先可以同你玩。

結果:

咁平時同你女以普通話溝通定廣東話?還有三字經或唐詩需要解釋其內容令佢明白才再學新內容嗎?有沒有睇作文書?我女英文又吾係叻,但中文還差D,平時佢講嘅內容或寫嘅嘢都應該欠詞匯量…講話表達不清,或詞不達意,佢今年已小一,除大量閲讀外睇有乜方法幫佢
‹ 上一主題|下一主題