用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 其實YORK係唔係真係咁差???
樓主: islz
go

其實YORK係唔係真係咁差??? [複製鏈接]

引用:太易入,自我感覺唔良好,無得係親友面前威,

原帖由 meowchanfallen 於 16-03-21 發表
太易入,自我感覺唔良好,無得係親友面前威,你董的
呢個先係主因,香港人鐘意掙野,有教無類,吾馨香,冇得威

引用:Quote:原帖由+meowchanfallen+於+16-03-21+

原帖由 964000 於 16-03-23 發表
呢個先係主因,香港人鐘意掙野,有教無類,吾馨香,冇得威
某啲家長咁樣諗真係好膚淺,要令自己高人一等啲,哈哈,其實同啲大陸人要名要威真係無咩分別

而家好多家長, 特別係怪獸嗰D, 有好嚴重嘅比拼心態, 例如要比較讀幾多興趣班, 當然讀邊間幼稚園都會嚟互相比較, 踩低人跆高自己....其實只係滿足自己; 對小朋友嚟講, 有乜得著?

回覆 Madambarbie 的帖子

我諗起D土毫結婚, 個新娘掛幾抽龍鳳鈪上身.....

引用:而家好多家長,+特別係怪獸嗰D,+有好嚴重嘅

回覆 meowchanfallen 的帖子

你要曬自己個名牌手袋無所謂, 但使唔使踩人哋個手袋先???

引用:回覆+meowchanfallen+的帖子 你要曬自己個

原帖由 vpo0615 於 16-03-23 發表
回覆 meowchanfallen 的帖子

你要曬自己個名牌手袋無所謂, 但使唔使踩人哋個手袋先???
比喻得好好!
真心唔知啲家長要比較啲咩,辛苦既係自己既小朋友

99dogdog 發表於 16-3-21 22:48
同意,我以前都覺得呢間好商業化,好似有錢就收咁;直到舊年有屋企人入讀就開始對這校改觀,睇到呢位小朋友 ...
would u mind sharing more about the situation of that premature bb at york as my son is also a preeime n will start studying at york k1 in aug 2016. thx.

回覆:其實YORK係唔係真係咁差

y好奇一問, york真係好易入?咁點解會屬於名幼? 見d名幼面試班宣傳單張有約克個名

話晒幾個網站都話YORK係20名內.
但係又唔見30-50果D話差...好怪.

不過睇返學校專頁好似間間"名幼"都一定有D投訴POSTS

回覆:其實YORK係唔係真係咁差???

易入係因為學校相對多學額,但個人認為是名幼與否,應看多方面,包括校舍環境、教學資素、師資、學校教學理念,等等。本身是用家,很滿意學校教學,明買明賣,小朋友亦受谷。不過呢d好睇家長教學理念,最緊要搵到適合自己小朋友同家長嘅學校,讀得開心而家校互相配合自然好。不喜勿插。

有朋友個仔有OFFER, 但放棄,
PN 要六千幾一個月, 但預算要2倍,
因為YORK 有攪 Camp, 一年幾錢, 每次要$2-3,000,
如果要補課, 另外又要比錢,
再加埋其他雜費。
我朋友見到張list 嚇親,所以放棄了 

回覆:hilaryashley 的帖子

其實我當初都以為好易入,我仔係K1下學期插班入去,先講成效,讀左個零兩個月差別好大,本身係鵪鶉仔既佢outgoing左好多,當初我幫佢轉呢間學校就係睇中佢d學生都比較主動積極去學習,而且真係happy地學好多野,觀課既時候睇得一清二楚。佢上堂竟然好主動仲好大聲回答問題,老師係真係有佢辦法既。有次我仔出面既興趣班老師問佢宜家讀邊間,我話轉左讀york佢即話好好啊,但我話其實聽講好似好易入所以先入到。佢話佢有幾個朋友都入唔到的,唔係人地講既咁易入,只不過佢位多收生多感覺易入。

ANNA5 發表於 16-3-24 12:12
有朋友個仔有OFFER, 但放棄,
PN 要六千幾一個月, 但預算要2倍,
因為YORK 有攪 Camp, 一年幾錢, 每次要$2-3, ...
朋友個仔有OFFER, 見到張list 嚇親?
有冇DETAIL小小丫?

回覆 islz 的帖子

我淨係知道依D,detail 要買 d 用家

我相信當中有好多ITEMS 係自願性質, 唔係強迫.....(不過我唔係用家, 只聽我個同事講, 佢係用家).

我朋友係用家,雖然話貴,但好接受.
佢本身係BBC, 英文程度超好,佢好hea,教仔交畀學校好正常.

所以明買明賣,小朋友學得唔差.

請問k1每日係做咩功課?

😕

從來都冇念過報呢間.見佢地D畢業相,個個父母同小朋都著到好似城中名人去ball咁,就知唔係自己杯茶,我只想我小朋友過得平實。

‹ 上一主題|下一主題