用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 其實YORK係唔係真係咁差???
go

其實YORK係唔係真係咁差??? [複製鏈接]

對比起好多學校, 佢硬件都唔算差.

是否賺錢作風令人認為佢差?
定係教學方法老土?
定係比起最好的幼稚園, 佢算最差.?
   9    0    0    0

回覆:其實YORK係唔係真係咁差

引用:太易入,自我感覺唔良好,無得係親友面前威,

原帖由 meowchanfallen 於 16-03-21 發表
太易入,自我感覺唔良好,無得係親友面前威,你董的
一語道破

不差

回覆:islz 的帖子

其實唔差 係太商業化

meowchanfallen 發表於 16-3-21 10:46
太易入,自我感覺唔良好,無得係親友面前威,你董的
咁比起學卷, 程度低, 冇OUTDOOR PLAYGROUND, 冇TENNIS學, 冇GOLF玩, 地方小的學校比呢?

個人感覺佢YOUTUBE有上堂的VIDEO,
都係thematic approach, open discussion, physical education仲有咁大地方.
比起冇咁的facility的學校會否好小小, 起碼有咁的課程. (要唔要收$個人不太關心)

不過我去過YORK幾次, 家長好參次. 有優雅的, 有大聲冇禮貌夾唔排隊的.
有甩皮甩骨的. 坦白講有小小怕自己小朋友唔知同咩人一班... @_@

回覆:其實YORK係唔係真係咁差???

喺EK蒲咗幾年,覺得喜歡york的會勁讚,唔喜歡york的會彈得好犀利,好兩極化。而且好多關於york嘅帖,都好惹火🔥,最後好容易被關帖。

引用:Quote:meowchanfallen+發表於+16-3-21+10:4

醒目開學勳章 貢獻勳章

york 的確有好多家長想要嘅嘢 (所以佢定位定得好)
但無奈佢一路未做到家長心目中嘅首選,價位亦唔係太多家庭俾到嘅,佢收生又收得多,結果,有平dd又出名嘅offer,或位置近屋企嘅學校收~ 都未必揀佢
我甚至未為兩個仔報過!唯一考慮報嘅時間,係當細仔報哥哥讀緊間KG唔收嘅時候....

基於有得揀嘅人未必會揀佢,所以york收嘅學生/背景比較參差係必然現像
恐龍家

雖然我唔係YORK用家, 不過我覺得唔係大家講得咁差. 其實收生多有乜問題? 覺得"係人都收"就顯得有OFFER嘅小朋友唔夠其他爭崩頭學校OFFER嘅小朋友叻? 收生多, 起碼細B都有個讀書機會吖. 而且入得去讀嘅小朋友, 都會學識好多嘢, 唔係白讀架.

其實成日評論間學校好唔好, 不如諗吓間學校適唔適合小朋友....

舉個例子, GH無人話佢差喇啩, 但係咪適合D活潑好動, 有主見嘅小朋友?

引用:舉個例子,+GH無人話佢差喇啩,+但係咪適合D

咁又係, 咁YORK適合邊款小朋友?

引用:咁又係,+咁YORK適合邊款小朋友?

適合活潑小朋友,想有d谷預備小—但happy學習,多課外活動

啤, 講到咩都有咁WO. 有冇咁多時間, 而且谷同HAPPY LEARNING是否有矛盾??? Happy谷?

回覆 islz 的帖子

如果單從小朋友學習嘅角度去睇York, 我絕對讚同佢係一間好嘅幼稚園. 但佢地校長作風就真係不敢恭維. 真係唔太明白點解York每隔幾年就發生一D負面嘅件事.

引用:適合活潑小朋友,想有d谷預備小—但happy學

引用:對比起好多學校,+佢硬件都唔算差.是否賺錢

原帖由 islz 於 16-03-21 發表
對比起好多學校, 佢硬件都唔算差.

是否賺錢作風令人認為佢差?
佢配套真係冇得頂。
k1 人仔表演得有辦有眼,
K2 既西班牙舞更架加勁!
k3 多元化既畢業典禮更以小學質素,
馮太收得錢實會令家長心服口服。
學費四千幾有咁既嘢睇好滿意啦,七千幾都冇咁多嘢睇

唯一缺點係國語唔得!

引用:回覆+islz+的帖子 如果單從小朋友學習嘅角

原帖由 Ryan_baba 於 16-03-21 發表
回覆 islz 的帖子

如果單從小朋友學習嘅角度去睇York, 我絕對讚同佢係一間好嘅幼稚園. 但佢地校長嘅作風就 ...

‹ 上一主題|下一主題