用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 最近試過陳守仁小一1面試請進 (URGENT)
樓主: IOPE
go

最近試過陳守仁小一1面試請進 (URGENT)   [複製鏈接]

anyone knows how many people will get into second round interview?

引用:anyone+knows+how+many+people+will+get+in

原帖由 GAT 於 13-09-30 發表
anyone knows how many people will get into second round interview?
好似500-600

好似6千撰600
呀女話有三個老師,一個金頭髮,一個黑,一個啡。首先頭Vedio。之後去金頭髮老師答問題,再去黑頭髮老師認中文字,之後再去啡頭髮老師看書再答問題,之後派糖走。講到好簡單,但冇講自己識唔識,只是說她聽到其他小朋友全部都識。

引用:+本帖最後由+snowwhitemama+於+13-9-29+22:

原帖由 snowwhitemama 於 13-09-29 發表

我仔話聽完關於沙灘故仔要去見四個不同老師,每個大概 ...
我仔竟然同我講話識哂!但佢照計应該係英文聽同講不太好的,真有点懷疑!但最令我聽完个心涼左一截既係,佢話覚得易过上次英華既問題(英华果日好似問左佢吾少英文题)!唉,即係英华都無望啦!

回覆:yeunglam 的帖子

same here....答中文題時全部答“唔識” ,仲話唔止一題中文題,不過成6400人考,唔夠10%入 2nd round, 好大競爭,不過完成左呢次面試,自己感覺輕鬆左。

回覆:KittyMelody1 的帖子

我小朋友尋日in完都係咁講,但有d懷疑,無理由得幾條英文題咁少,又話無ipad玩,尋晚再問佢有無人用中文問佢問題佢先話有,原來有幾個老師問,一個用英文問,一個用中文問,中文佢聽同講都弱,所以全部答“唔識”

pino 發表於 13-9-30 01:15
我仔竟然同我講話識哂!但佢照計应該係英文聽同講不太好的,真有点懷疑!但最令我聽完个心涼左一截既係,佢 ...

我囡都話識晒,后來問清楚完來係某一題識晒其他咪全部唔識

回覆:最近試過陳守仁小一1面試請進 (URGENT)

我個囡又係話無考中文,中文係佢強項,佢話無考我信佢!佢話有4位老師,只用英文問咗兩條問題,用ipad答咗兩條圖畫有關的問題,跟住就砌puzzle 走得。佢又係話容易,淺過wkf,睇怕今次都係凍過水……
不過我都諗點解d面試内容出入咁大,關唔關大囡細囡 (我個囡0811); 又或者要好似過關咁,答啱晒前面淺的題目,先可以再答深d的題目。純粹猜測,不喜勿插……

piglet_be  我女都係11月,有中文題。答完IPAD後有99分,但佢話同組既同學就有兩個100分  發表於 13-9-30 13:24

我個仔話,中文有老師講故事然後問問題,ipad, 用英文問咩名,玩puzzle, 派糖,the end.開頭問佢,佢話乜都唔知極度驚嚇,後來又乜都話識,我稔都係凍過水

回覆:noella 的帖子

嘻嘻……我問阿仔考咗乜……企話唔記得

答啱嘅人應該好多,唔知過關 2nd in standard 係點!我唔再多諗……平常心

回覆:conniemar 的帖子

回覆:mandymok219 的帖子

回覆:IOPE 的帖子

回覆:mokcnine 的帖子

My girl told me the same!! No card no chinese words. Jz read story answer in iPad. N two more eng question .

但我個囡話今次去咗一個課室咋!成個面試得30分鐘。佢仲問我點解呢間學校咁少課室,因為佢上次去wkf 面試轉咗3個課室……

引用:Quote:pino+發表於+13-9-30+01:15+我仔竟然

原帖由 Cutemom0808 於 13-09-30 發表
我囡都話識晒,后來問清楚完來係某一題識晒其他咪全部唔識
哈哈,d小朋友真係信吾吾过

BALL_B116 發表於 13-9-30 09:47
希望幫到你,另外設有4個不同主題課室,學生分批入去,有老師考佢地

...

thanks for sharing the info. I'm interested to see 私立小學 section as well, may I ?

面試內容好像與分月份in沒甚關係,唔知細B有否加分呢?

回覆:conniemar 的帖子

回覆:kubbrick 的帖子

‹ 上一主題|下一主題