用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 强烈要求政府容許幼稚園及小學舉辨畢業禮 ...
樓主: simonkwong
go

强烈要求政府容許幼稚園及小學舉辨畢業禮 [複製鏈接]

同意.  

原帖由 simonkwong 於 09-6-22 21:51 發表
作為一個家長當然係將仔女放在第一位,親眼見証佢第一次幼稚園畢業,係我的希望,就算係一個簡簡單單都要有,我亦都關心仔女健康。
另外香港係有言論自由的在網上發表意見並不等如咆哮!!!
...

醒目開學勳章

http://www.facebook.com/group.php?gid=99354030285&ref=mf

我在此發表個人意見,希望大家有所共鳴,不是在這發表罵戰,並尊重他人意見,亦希望有人尊重本人的意見。
重申要求還我畢業禮!

o甘中學o禁嚴重都唔肯停課,掛住考試就唔駛停!
原帖由 carfield 於 09-6-22 00:33 發表
十卜有畢業典禮呀~~亞囡k3,佢知道冇左畢業旅行同畢業典禮後,超唔開心>

十分同意!

要求還小朋友一個畢業典禮, 我想也不是過分吧。

我們的小朋友在03年已因SARS停課, 而失去了在幼稚園裡的最後一段日子.....現又因H1N1要失去小朋友們的相聚時光, 大家不覺得可惜嗎?!

如大家做好預防, 問題應該不大。 難道他們都要留在家中, 像要被隔離一樣嗎?

原帖由 simonkwong 於 09-6-22 23:32 發表
我在此發表個人意見,希望大家有所共鳴,不是在這發表罵戰,並尊重他人意見,亦希望有人尊重本人的意見。
重申要求還我畢業禮!

i do agree with littlefaith.  

afterall, i don't think the govt/school has taken away the children's graduation ceremony.  parents should be responsible for their children's health, as well as public health.  health of your own children - is it the govt's responsibility? or parents'?  

原帖由 littlefaith 於 09-6-22 22:35 發表
作為家長係咪應該懂得分輕重?畢業禮緊要啲定係防止疫症蔓延緊要啲?

呢樣係公民教育,如果你見到個仔/女因為冇畢業禮唔開心,你應該淨係識同佢一齊唔開心,定係趁機教佢明白畢業禮始終唔夠健康緊要?

唔好話我話,如果學校真係 ...

我仔仔學校今日已經搵哂我地家長開會, 亦都公佈左, 畢業典禮會改係9月5號補辦(如果不再停課的話, 則維持7月4號舉行)。我非常感謝及欣賞學校的處理手法,亦希望其他學校借鏡。

如果學校可以彈性處理,由家長自行決定是否帶小朋友參加畢業典禮,則更為合適。

如果到時有事,家長要"賴",只是自私的表現。因為沒有人迫你去,而自作為一個成年人權衡輕重後所作的決定。自己必須為自己所做的事負責任。

前幾天看到區樂文醫生的文章,他也說香港人實在太敏感了。而我則認為,香港人仍然活在陰霾下。高官 - 想起楊永強的下場,市民 - 想起sars時的慘痛。不如放眼世界,看看別人如何處理,吸取人家的方法,自我檢討,目前中小學都繼續停課是否仍然適合呢?

以後再有其他流感高峰期,又要停課嗎?

每種病毒皆有變種的可能...我們又如何擔心得來呢?

希望其他bk fans的小朋友,都會有一個很難忘的畢業典禮! 愉快升上小一!

在此分享區樂民醫生的專欄,於6月20日刊於蘋果日報

緩疫問題一大堆 2009年06月20日
人類豬流感出現後,本港的衞生和醫療部門都很努力,我萬分感激他們。
隨着資料逐漸增多,醫學界很多人相信,人類豬流感的傳染性高,但殺傷力低,跟一般流感差不多。好些問題開始在我腦中湧現。
對於一般流感病人,我們不會把他們隔離。為甚麼我們要將人類豬流感患者送進隔離病房?如果病人不願入院,當局會否運用法律強制送院治理?
基於病毒的傳染性高但殺傷力低,有專家合理地推測每發現一宗確診個案,其實有十宗走漏了眼。那麼,把屬少量的確診個案送入醫院,對「緩疫」有重大幫助嗎?
另有專家說,人類豬流感病毒有可能變種,將來的殺傷力或許更大。若是這樣,我們應否趁病毒溫和時先感染一下,讓身體產生抗體對付他朝變惡的病毒呢?
雖然有許多問題,但我是個服從的人,我會乖乖地戴口罩勤洗手,保持身體健康,以免加添醫護人員的壓力。

十分認同你的講法,香港因有一班庸官才有這個地步。
原帖由 silvia_ng 於 09-6-23 00:28 發表
我仔仔學校今日已經搵哂我地家長開會, 亦都公佈左, 畢業典禮會改係9月5號補辦(如果不再停課的話, 則維持7月4號舉行)。我非常感謝及欣賞學校的處理手法,亦希望其他學校借鏡。

如果學校可以彈性處理,由家長自行決定是否 ...

支持這個醫生講法。
原帖由 silvia_ng 於 09-6-23 00:35 發表
在此分享區樂民醫生的專欄,於6月20日刊於蘋果日報

緩疫問題一大堆 2009年06月20日
人類豬流感出現後,本港的衞生和醫療部門都很努力,我萬分感激他們。
隨着資料逐漸增多,醫學界很多人相信,人類豬流感的傳染性高,但殺傷力 ...

人生有幾多個畢業禮,就算是一個帶口罩畢業禮都好過冇。

Agree. 帶口罩畢業禮.
阿囝由3月起練習唱歌及表演到6月10日, 連大會堂彩排都試過.
希望在明天,還我兒畢業禮.

原帖由 simonkwong 於 09-6-23 00:45 發表
人生有幾多個畢業禮,就算是一個帶口罩畢業禮都好過冇。

我都贊同區樂民醫生睇法,而且爭取有畢業典禮並唔等同我地唔注重仔女的健康,我地只係唔想就咁取消就算,相信所有家長都唔反對延期。

我都有教自己個女因為H1N1唔一定有畢業典禮,但同時我都話佢知我現正積極聯絡其他家長爭取補辦,亦有打返學校同老師表達意願。我要個女明白事理,同時都要佢知道要積極爭取自己權益,最後即使唔得都已盡力。當然可以話相對疫症,幼稚園畢業禮係小事,但係唔係有疫症就咩都取消,如果話我地爭取係太呵護小朋友,咁相對來講我覺得郁D就停課甚至停晒所有活動都係太保護小朋友,只係觀點角度唔同。其實畢業典禮唔係強制性,唔想去完全可以唔去,唔明點解話我地爭取係唔啱。

再者我地只係爭取,不是咆哮。

我個女學校原本6/15舉行, 個女由3月開始放學後要留係學校練習唱歌及表演1.5-2hrs, 6/11宣佈停課學校就話要取消畢業禮, 我個女都好失望, 佢地咁細, 日日帶口罩幾個鍾, 又要著住表演服飾(連同校服喎), 無冷氣係操場練習咗幾個月, 差4日就到竟然話取消, 幾慘. 佢晚晚都會做番d練習及扮取畢業証書比我及daddy睇, 咁証明佢地幾重視及期待這個畢業禮呢.

政府可以聼下家長及小朋友的心聲嗎

作為媽媽一份子, 我希望保留畢業典禮, 可以是延期或減少規模 (例如不要聯校), 讓小朋友可以留下美好回憶 !

仿且就算停課, 小朋友都有機會在社區 (e.g. 酒樓. 商場. 遊樂場, 補習班)感染到!

我都同意有一個帶口罩的畢業典禮好過無!
我囡囡日日都唱畢業歌, 跳舞, 如果取消實在太可惜!

囝囝是K3學生, 踏入六月我已每天叮囑囝囝還有一個多月, 你要離開幼稚園, 你要每天爭取和老師同學相處時刻, 點知家下唔使返學咩都無得回味啦.  原本明天是囝囝會在大會堂行畢業典禮, 但依家無啦.  他每天和同學一齊努力采排表演環節和大合唱 ~ 橋.  但現在只可以變成回憶啦, 畢業禮會延遲至在七月尾舉行, 若到時仍不能舉行, 這份回憶會變成遺憾和失落.  唔通我地呢班03年出世SARS BB是更多波折和風浪?  我只想要一個簡單的畢業典禮.

囡囡學校舉辦畢業禮正好是停課的第一天,取消了真係很可惜

眼看囡囡將要靜靜地畢業、靜靜地上小學,好似沒有為佢三年的幼稚園生活作一個完結,而感到婉惜

我有一個小小心願,期望希望會於將來補一個畢業禮給他們,即使已上了小學。

回覆 1# tingting媽媽 的文章

請大家同心協力
sent 個 email 比教育局反映下啦.
[email protected]

回覆 1# tingting媽媽 的文章

請大家同心協力
sent 個 email 比教育局反映下啦.
‹ 上一主題|下一主題