用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 强烈要求政府容許幼稚園及小學舉辨畢業禮 ...
go

强烈要求政府容許幼稚園及小學舉辨畢業禮 [複製鏈接]

作為家長梗係會顧及仔女健康,但係又梗係希望睇到自已仔女畢業行畢業禮,如果學校做足安全設施,就請容許學校及家長自行決定。(D仔女係我,風險就由我承擔)

祇顧中學考試,但最多爆發豬流感咪就係中學生。
全世界又唔係得香港有豬流感,就係香港特別緊張,其實好似中學咁,邊間有事就停邊間。

昨日荃灣就有一個3歲小朋友因為停課而要跟著父母工作攪到交通意外死咗啦,而豬流感在港都未死過人。

如果豬流感繼續去到9月係咪到時又唔好返學????

請各位多加回應將我們的聲音送到D無能官員眼前
   0    0    0    0

其實應該復課啦, 不過家長唔比小朋友返學, 學校唔會當缺席。返學既要戴口罩...

而家全世界都有呢個流感, 只得hk咁誇張...以前sars係香港最多, 而且sars死好多人, 真係相比呢次得人驚好多架。但而家都係易感染, 但唔係死亡率高。平時感冒都死得人啦! 咁每年流感高峰期係咪都要停一停課先?

後課之後, 做家長自己決定返唔返。唔好似得平時話大雨呀大風呀咁鬧政府, 大佬呀! 大家都係成年人, 自己決定, 自己負返d責任啦!

請多D家長回應,令到我哋心聲,上頭條先有人理o架!

原帖由 simonkwong 於 09-6-21 16:00 發表
請多D家長回應,令到我哋心聲,上頭條先有人理o架!

simonkwong,

我都同意你的意見, 我都係k3家長, 我好希望小朋友可以有畢業典禮, 等佢地有個美好回憶, 但我地可以點做???
哈哈

Agreed.  We have to consider the risk for the whole community.

原帖由 rleung 於 09-6-21 18:15 發表
身為應屆畢業生當場希望有畢業禮/結業禮.

但畢業禮需要綵排而非單日就可完成.
況且難保有些同學是有傷風/流感徵兆但家長仍比小朋友出席.這未免有點危險.

雖然豬流感在香港未引致有死亡事件.但絕不想有幼兒感染. ...

支持有畢業禮~~

或者可能要真係豬流感變種,真係死好多細路,啲家長先會對流感有危機意識。

原帖由 littlefaith 於 09-6-21 21:17 發表
或者可能要真係豬流感變種,真係死好多細路,啲家長先會對流感有危機意識。

我又想知道, 以上唔支持畢業典禮的家長, 你地d小朋友係唔係今年畢業 ???? 如果唔係, 你地唔會明白我地啲感受
哈哈

好支持行畢業典禮 ,作為家長當然想小朋友健康,但真係唔想k3畢業毫無回憶,糊里糊塗咁就畢口咗業,好無奈

無論贊成復課,還是不支持復課.
都絕不能想像會你有這種思想.

過去個多星期停課,帶過子女出街的家長,是否都想子女去死呢?

我總相信,支持復課的家長,並非視子女性命如草介.也非少覻流感的影響力.

子女都是父母的心肝寶貝.
捨不得放過任何子女成長的標記.
這份心腸,可有獲得體諒?

原帖由 littlefaith 於 09-6-21 21:17 發表

原帖由 pc9 於 09-6-21 23:05 發表
無論贊成復課,還是不支持復課.
都絕不能想像會你有這種思想.

過去個多星期停課,帶過子女出街的家長,是否都想子女去死呢?

我總相信,支持復課的家長,並非視子女性命如草介.也非少覻流感的影響力.

子女都是父母的心 ...

我個女冇人揍, 日日都返學!

我唔望個畢業禮有任何表演, 只希望有個正式的證書"班"發儀式比亞女, 這是她努的成就!

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

支持有畢業禮

小兒十分好彩,畢業禮係六月九號已經完成,整個過程非常順利,又有表演,有又受憑,小朋友及家人都有一個美好回憶!十分感動!所以我覺得人生中第一個畢業禮真係好重要,就算唔復課都要有畢業禮!

我女兒都係今年K3, 就算延期我都唔介意, 點都要補返個畢業禮比我地

Me too!  我囡囡前兩年都被學校選做咗表演, 但估唔到今年自己畢業, 就連畢業禮都無, 亦不可同啲老師及同學說聲bye bye就分開了, 個感覺真不好受.  況且小朋友在這校已讀了三年, 就咁就離校, 升上小學.  人生第一次行畢業禮, 可以取畢業證書, 父母代領, 變得毫無意義了!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

畢業典禮對小朋友真係一個好重要既日子, 不過亦要小心聚集人群真係好大機會感染.  我想學校應該考慮盡量簡化個畢業禮, 或者唔好攪聯校既, 簡單d自己學校攪個小規模d.
‹ 上一主題|下一主題