用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 有無小朋友巳經收到祟真幼稚園取録通知? ...
樓主: garfield12
go

有無小朋友巳經收到祟真幼稚園取録通知? [複製鏈接]

我都收到信,我個囡取錄了國際班k1,我仲諗緊讀唔讀這間好

原帖由 思仔 於 08-10-23 12:45 發表
我都收到信,我個囡取錄了國際班k1,我仲諗緊讀唔讀這間好

有咩考慮?可唔可以講下int既過程?你個女有咩反應?

garfield12

你好,我都係家庭主婦,沒有工人

原帖由 garfield12 於 08-10-23 09:54 發表
只係一個家長陪同小朋友入班房聽個外國老師講英文故事(另一個家長只可以係門口等,無得入班房),然後其中一個老師走過黎問平時用咩語言同小朋友溝通,我都係話大部份時間都係講廣東話

...

in的時候,初初我個囡反應好好,老師有問她有答,
到中途有一個外藉老師話要同我傾談,我走過去,
我個囡就要跟著我,唔肯再坐定聽故事,直至我返位
她才肯坐定聽故事

我自己的英文麻麻,在家多數都同阿囡說廣東話,
擔心囡囡可唔可以應付

原帖由 jojoplanet 於 08-10-23 12:52 發表

有咩考慮?可唔可以講下int既過程?你個女有咩反應?

原帖由 思仔 於 08-10-23 13:25 發表
in的時候,初初我個囡反應好好,老師有問她有答,
到中途有一個外藉老師話要同我傾談,我走過去,
我個囡就要跟著我,唔肯再坐定聽故事,直至我返位
她才肯坐定聽故事

我自己的英文麻麻,在家多數都同阿囡說廣東話,
擔心囡 ...

我覺得$1400英普班係好抵呀, 我同事個女學校係全英, 佢要另外比小朋友補普通話1個星期堂都要1xxx一個月架.

雖然係屋企同佢用英文佢係會更有進步但係唔通你自己唔係咁好就唔比佢有機會學好咩...你想清楚啦..

我覺得唔駛一定自己好流利,我自己都唔係, 不過一d單字, vacob父母係要教多d..同理同佢平時溝通都用番個d佢學過既字, 咁佢都會深刻d...

簽名被屏蔽

我唔敢再講咩野會令到易入d囉, 正如我之前話, 我識有個朋友既仔, 都好有反應, so....no comment

原帖由 jojoplanet 於 08-10-23 12:32 發表

其實講真一個語言環境係學習語言好重要既...如果屋企人都會同小朋友係屋企用英語同國語溝通咁小朋友又會學得好d既...而家既教育環境就係咁, 唔係好似我地以前咁, 比佢返學等先生教, 家長係屋企都要教...人都顛..

...
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

200% agree, 父母讀得唔多書, 更想小朋友讀好d, 咁先可以improve生活

原帖由 jojoplanet 於 08-10-23 13:31 發表

我覺得$1400英普班係好抵呀, 我同事個女學校係全英, 佢要另外比小朋友補普通話1個星期堂都要1xxx一個月架.

雖然係屋企同佢用英文佢係會更有進步但係唔通你自己唔係咁好就唔比佢有機會學好咩...你想清楚啦..

我 ...
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

原帖由 winwin815 於 08-10-23 13:54 發表
我唔敢再講咩野會令到易入d囉, 正如我之前話, 我識有個朋友既仔, 都好有反應, so....no comment

有時可能都講眼緣...我頭先睇番張form, 有填父母識業, 可能都有關係..

其實你仲有報咗那一間, 我其實都鐘意禮賢架..

我都仲等緊封信,亞仔表現唔好.....機會麻麻

想問問收左既媽咪, 幾時要交留位費呀???幾錢呀

我都信講眼緣, 但係interview時有6個小朋友, 只係貼個小小既label係身, 坐位又唔係跟號碼囉, 我班朋友(即係chickenwing)佢地都話可能同報職業有關, 亦因為咁, 我幾失望, 我鐘意佢, 其一係我同我老公係佢地屬會既中學畢業, 我地係呢個校舍都有過活動, 其二係comment好好, 最緊要係我覺得教會學校會好過commercial私校, 收生唔係睇家庭背景, 所謂有教無類, 只係睇小朋友能力, 點知原來係咁....雖然我地係估, 所以有d失望

我都會報禮賢, 另外入左紙又一村, 又一村係individual interview, 希望好d啦, 我囡都好肯叫人, 講野, 都識同人對答

原帖由 jojoplanet 於 08-10-23 14:15 發表

有時可能都講眼緣...我頭先睇番張form, 有填父母識業, 可能都有關係..

其實你仲有報咗那一間, 我其實都鐘意禮賢架..
歡迎參觀『文。穎之家』

11月4-5日, 留位費$550

原帖由 fc1668 於 08-10-23 15:09 發表
我都仲等緊封信,亞仔表現唔好.....機會麻麻

想問問收左既媽咪, 幾時要交留位費呀???幾錢呀
歡迎參觀『文。穎之家』

以我所知呢間學校對家長既職業一般著重...一定唔似commercial學校咁

原帖由 winwin815 於 08-10-23 15:09 發表
我都信講眼緣, 但係interview時有6個小朋友, 只係貼個小小既label係身, 坐位又唔係跟號碼囉, 我班朋友(即係chickenwing)佢地都話可能同報職業有關, 亦因為咁, 我幾失望, 我鐘意佢, 其一係我同我老公係佢地屬會既中學 ...

我班朋友都係估啫, 我亦唔希望真係咁, 唔好破壞左呢間學校係我心目中既印象

原帖由 IrisLau 於 08-10-23 15:55 發表
以我所知呢間學校對家長既職業一般著重...一定唔似commercial學校咁

歡迎參觀『文。穎之家』

以我所知, 考國際班既小朋友, 學校會睇佢地對外籍人士會否抗拒, 接受外語既反應。有d小朋友唔識聽, 但都會望下個老師, 睇下老師講咩咁。而家長識唔識外語, 並唔係佢地既收生因素之一, 因為我有個朋友今年ik, 佢兩公婆都唔識英文+普通話。
至於職業or有冇工人等等, 學校更加唔會睇, 一定唔會係呢個因素!!!!

老師同家長傾計, 會睇下家長同小朋友既關係, 平時點照顧佢。另外亦留意小朋友同其他朋輩相處: 佢自己一個玩, share同人玩, "了"人地一齊玩, 爭野玩....好多可能。

tt多左人考國際班, 收人標準自然更高更難, 佢地應該仲有一至兩輪面試, 照計今年未必收咁多生。(因我估k3畢業後有幾多個課室空返出黎計)

原帖由 winwin815 於 08-10-23 15:09 發表
我都信講眼緣, 但係interview時有6個小朋友, 只係貼個小小既label係身, 坐位又唔係跟號碼囉, 我班朋友(即係chickenwing)佢地都話可能同報職業有關, 亦因為咁, 我幾失望, 我鐘意佢, 其一係我同我老公係佢地屬會既中學 ...

我都係報咗呢幾間, 之但係又一村唔知搞咩仲未正式開始報名咁, 幾時deadline又未有, 好似好求其咁..

我誤打誤撞之下, 親身去交左form啦, 仲arrange左1號interview添

原帖由 jojoplanet 於 08-10-23 16:04 發表

我都係報咗呢幾間, 之但係又一村唔知搞咩仲未正式開始報名咁, 幾時deadline又未有, 好似好求其咁..
歡迎參觀『文。穎之家』

係..我今日寄咗form 啦..希望都係1號...係幾點呀?

原帖由 winwin815 於 08-10-23 16:11 發表
我誤打誤撞之下, 親身去交左form啦, 仲arrange左1號interview添

聽聞佢地都未拆信, 同埋話後來佢地門口貼左張紙, 話11月4日先開始派form, 所以都唔知點解, 我個日去交完, 轉頭已有職員打比我, 話我知幾時in, 但係我背景太嘈, 佢又話會再寄信, 所以無mark低, 一係9點半, 一係10點半

原帖由 jojoplanet 於 08-10-23 16:15 發表
係..我今日寄咗form 啦..希望都係1號...係幾點呀?
歡迎參觀『文。穎之家』

原帖由 jojoplanet 於 08-10-23 16:04 發表

你入左表未呀 ? 我朋友幫我交左fm,有職員立即打左比我,約11月1號interview喎 !
‹ 上一主題|下一主題