用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇TKO黃永樹升小一嘅家長呀, (交流吓啦) ...
樓主: BOSKERMA
go

有冇TKO黃永樹升小一嘅家長呀, (交流吓啦) [複製鏈接]

原帖由 elaineho73 於 08-9-5 14:08 發表

你個仔讀幾年級架?

今年2勤. 你今学期能登入內聯網嗎? 我囝囝login-in 吾到, 都吾知id/password吾得!

原帖由 elaineho73 於 08-9-5 14:07 發表

係呀~~~好多學校係一年級都分左~~

我在学校聽過高年級学生講, wws跟據以往P.1学生成績去編新生入边斑.  即前2-3年由ABC幼稚園派到wws入学的学生成績好, 他們的学弟妹便会編入P.1精英斑. 吾知係咪堅料.

原帖由 angelmumy 於 08-9-5 15:17 發表
Elaine,

好久沒上來了, 最近好嗎 ?

你大女升三年班喇, 今年點分班啊 ? 是不是兩個普通話班只有一班精英班 ? 我細女也入讀普通話班, 剛開始, 還不知道會怎樣呢? 你大女讀左一年, 感覺如何 ?我地沒有參加校外的普通 ...

Angelmumy,

你細女都係P.2? 是勤/敬班呢? 她很忙喎, 我只安排亚仔游水+繪畫.  Honey話繪畫將來出路多d, better than music.

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-6 11:08 發表

今年2勤. 你今学期能登入內聯網嗎? 我囝囝login-in 吾到, 都吾知id/password吾得!

kennisliu107,

每年既llogin id同埋passward都會更改, 遲少少學校會通知架啦!

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-6 11:17 發表

我在学校聽過高年級学生講, wws跟據以往P.1学生成績去編新生入边斑.  即前2-3年由ABC幼稚園派到wws入学的学生成績好, 他們的学弟妹便会編入P.1精英斑. 吾知係咪堅料. ...

唔會掛? 呢樣真係好講! 哈哈!

原帖由 elaineho73 於 08-9-7 22:28 發表

kennisliu107,

每年既llogin id同埋passward都會更改, 遲少少學校會通知架啦!

已經有新id+password, 但login吾到!? 要等電腦堂先可以問, 去年電腦科老師好惡, 時常吾比同學發問

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-7 22:57 發表

已經有新id+password, 但login吾到!? 要等電腦堂先可以問, 去年電腦科老師好惡, 時常吾比同學發問

係呀! 我要問下我大女有冇收到password先~hehe~~

你舊年係讀邊班架?

Kennis,

我囡囡二敬. 原來大家都係二年班.
其實參加課外活動我無想過將來的出路問題, 只是習慣左, 就唔覺辛苦. 琴從幼稚園就開始學, 已經沒有辦法停.跳舞, 爸爸說當作是運動wo. 英文是暑假開始的, 難得佢喜歡, 自己話要繼續. 數學停左好耐, 因為下星期要參加比賽, 所以昨天又剛剛學新的小數加減及混算.不過, 這對她來說, 已經不是太難, 所以也是很輕鬆.

星期六, 你地有沒有參加買旗? 几辛苦架, 天氣太熱, 個女回到家流鼻血添.
原帖由 Kennisliu107 於 08-9-6 11:27 發表

Angelmumy,

你細女都係P.2? 是勤/敬班呢? 她很忙喎, 我只安排亚仔游水+繪畫.  Honey話繪畫將來出路多d, better than music.

醒目開學勳章

你講開D老師好惡, 我都想問WWS d老師係未好惡ga? 因我揍過囝囝返學兩日, 上早會時隔離班個班主任一鬧鬧埋個小一生度, 同埋我囝囝話佢個班主任有時都好惡鬧佢地喎, 唔知係未小學就要係咁呢

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-7 22:57 發表

原帖由 elaineho73 於 08-9-8 00:42 發表

係呀! 我要問下我大女有冇收到password先~hehe~~

你舊年係讀邊班架?

舊年讀一誠, 班主任鄒老師教中文很嚴謹, 睇得很仔细

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-8 13:25 發表
你講開D老師好惡, 我都想問WWS d老師係未好惡ga? 因我揍過囝囝返學兩日, 上早會時隔離班個班主任一鬧鬧埋個小一生度, 同埋我囝囝話佢個班主任有時都好惡鬧佢地喎, 唔知係未小學就要係咁呢

...

雖然家長們間中見到老師鬧人, 但好多舊生返來幫老師+玩, 惡老師應該係小數.

醒目開學勳章

咁都係嘅, 有好都一定有壞嘅, 希望囝囝遇到嘅都係好老師啦。

係呢, 我想問佢地星期三下午有咩活動ga, 成3個鐘有咩搞ga, 係未成日都有得出去參觀呢?

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-8 13:53 發表

雖然家長們間中見到老師鬧人, 但好多舊生返來幫老師+玩, 惡老師應該係小數.

原帖由 angelmumy 於 08-9-8 12:29 發表
Kennis,

我囡囡二敬. 原來大家都係二年班.
其實參加課外活動我無想過將來的出路問題, 只是習慣左, 就唔覺辛苦. 琴從幼稚園就開始學, 已經沒有辦法停.跳舞, 爸爸說當作是運動wo. 英文是暑假開始的, 難得佢喜歡, 自己 ...

幼稚園在學校也參加5項, 上小學無法在一區找到咁多, 只有swimmimg & drawing...

自己係水人,怕熱,只捐款, 不過学校比咗d旗我地.  Daddy無帶出去, 在街上又捐多次.

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-8 14:00 發表
咁都係嘅, 有好都一定有壞嘅, 希望囝囝遇到嘅都係好老師啦。

係呢, 我想問佢地星期三下午有咩活動ga, 成3個鐘有咩搞ga, 係未成日都有得出去參觀呢?

...

以前得2hrs, 出去參觀學校附近設施; 中環動植物公園; 嚮應奥運,邀請真馬到校介紹馬術; 中、英文科活動...

醒目開學勳章

嘩! 節目都好豐富喎, 我諗佢地最like星期三課喇

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-8 14:07 發表

以前得2hrs, 出去參觀學校附近設施; 中環動植物公園; 嚮應奥運,邀請真馬到校介紹馬術; 中、英文科活動...

BOSKERMA,

Pls check PM

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-8 14:20 發表
嘩! 節目都好豐富喎, 我諗佢地最like星期三課喇

醒目開學勳章

hi, joeykachunpak,

好高興o係依度認識你呀, 我覆咗你pm啦, 你收呀

原帖由 joeykachunpak 於 08-9-8 23:58 發表
BOSKERMA,

Pls check PM

原帖由 summichalle 於 08-9-8 15:28 發表
Sorry, typing error.
若心儀學校在區內
should read as 甲部 : 首選------區內心儀學校   
check pm  again pls.

Thanks, I got it.

leetong
‹ 上一主題|下一主題