用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇TKO黃永樹升小一嘅家長呀, (交流吓啦) ...
go

有冇TKO黃永樹升小一嘅家長呀, (交流吓啦)

醒目開學勳章

係關於買書問題囉, 有幾本書我朋友一早話俾我, 所以大安止意冇買到, 點知朋友琴日俾我時一睇, 本數學書好似練習簿咁, 全部做晒重改埋添GA, 唉! 咁依家唯有自己出去買啦, 但我又黑仔地搵唔到張書單, 打返學校問又遲遲未覆, 所以想問你地個書名呀, 係數學書, 想問書名係未廿一世紀現代數學修訂版2006初版呀? 唔該晒

原帖由 BOSKERMA 於 08-8-27 14:46 發表
係關於買書問題囉, 有幾本書我朋友一早話俾我, 所以大安止意冇買到, 點知朋友琴日俾我時一睇, 本數學書好似練習簿咁, 全部做晒重改埋添GA, 唉! 咁依家唯有自己出去買啦, 但我又黑仔地搵唔到張書單, 打返學校問又遲遲 ...

BOSKERMA,

唔知會唔會太遲答你, 數學書係: 現代出版社 廿一世紀現代數學1上A & B.(2006年修訂版).

你下次有咩問題PM我, 我知既話一定講你知! HEHE~

醒目開學勳章

elaineho 73,

唔該你呀, 琴日學校梁主任覆咗我同FAX返張書單俾我啦, 我跟住放工未即刻買埋囉, THANK!

BK好小媽咪係黃永樹家長咁嘅, 真係好小機會交流呀, 係呢, 你小朋友讀邊班呀, 我囝囝讀一善呀, 之後有機會再交流呀。

原帖由 elaineho73 於 08-8-28 00:20 發表

BOSKERMA,

唔知會唔會太遲答你, 數學書係: 現代出版社 廿一世紀現代數學1上A & B.(2006年修訂版).

你下次有咩問題PM我, 我知既話一定講你知! HEHE~

原帖由 BOSKERMA 於 08-8-28 14:03 發表
elaineho 73,

唔該你呀, 琴日學校梁主任覆咗我同FAX返張書單俾我啦, 我跟住放工未即刻買埋囉, THANK!

BK好小媽咪係黃永樹家長咁嘅, 真係好小機會交流呀, 係呢, 你小朋友讀邊班呀, 我囝囝讀一善呀, 之後有機會再交 ...

攪掂就OK啦~~

我細女讀一敬呀!

我都覺得呢度好少人傾~~~~

醒目開學勳章

hi, elaineho73,

你囡囡琴日有冇搭校車呀, 有冇遲到好多呀, 我囝囝遲咗半個鍾呀, 打去學校同校巴公司問都話因為有D家長遲嚟接小朋友, 所以咁遲, 但我相信依D只係其中一個理由囉, 因我囝囝返嚟同我講, 佢地架校車撞咗落燈柱呀, 有冇搞錯呀, 又撞, 重係開學第一日

原帖由 elaineho73 於 08-9-2 11:33 發表

攪掂就OK啦~~

我細女讀一敬呀!

我都覺得呢度好少人傾~~~~

我個仔遲左1個鐘先返到, 嚇死我~~第一日返學就唔見左阿仔,校車都好亂,有時間交流下啦.

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-2 17:23 發表
hi, elaineho73,

你囡囡琴日有冇搭校車呀, 有冇遲到好多呀, 我囝囝遲咗半個鍾呀, 打去學校同校巴公司問都話因為有D家長遲嚟接小朋友, 所以咁遲, 但我相信依D只係其中一個理由囉, 因我囝囝返嚟同我講, 佢地架校車撞 ...

唔會掛! 我聽日問下我個細女先! 琴日真係好遲, 今日遲冇禁多~~~

不過真係好難講, d 家長遲黎接攪到下一個站既小朋友一路禁遲, 真係冇計! 唉!

原帖由 joeykachunpak 於 08-9-2 23:09 發表
我個仔遲左1個鐘先返到, 嚇死我~~第一日返學就唔見左阿仔,校車都好亂,有時間交流下啦.

hihi~~

我琴日都打去學校問, 但係都係禁!

係呢你個仔讀邊班呀?

醒目開學勳章

HI, joeykachunpak,

好開心又多一個家長交流呀, 你遲成個鐘呀, 俾著我鼻哥窿都冇肉呀, 我最不滿就係一個電話都冇打嚟交付吓, 我都即刻打去學校反映呀, 琴日都遲咗5個字呀, 今日學校12:00先放學, 唔知有冇遲喇。

係啦, 你囝囝邊班呀? 多D上嚟交流吓啦

原帖由 joeykachunpak 於 08-9-2 23:09 發表

醒目開學勳章

elaineho73,

琴日學校派咗時間表, 每星期都有中、英默, 睇到好得人驚呀, 係未真係咁密ga? 范圍多唔多ga, 唉! 好鄧囝囝辛苦呀

原帖由 elaineho73 於 08-9-3 00:33 發表

唔會掛! 我聽日問下我個細女先! 琴日真係好遲, 今日遲冇禁多~~~

不過真係好難講, d 家長遲黎接攪到下一個站既小朋友一路禁遲, 真係冇計! 唉!

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-3 14:10 發表
elaineho73,

琴日學校派咗時間表, 每星期都有中、英默, 睇到好得人驚呀, 係未真係咁密ga? 范圍多唔多ga, 唉! 好鄧囝囝辛苦呀

應該唔會個個星期默書既~

之前大女小一個時有10句seen同兩句un-seen lor~

醒目開學勳章

但時間表寫明果堂係中默、英默喎, 如果唔默書有咩教ga? 同埋有科叫咩圖/x(唔記得), 係未即係晝圖畫呀?

原帖由 elaineho73 於 08-9-3 15:10 發表

應該唔會個個星期默書既~

之前大女小一個時有10句seen同兩句un-seen lor~

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-3 15:33 發表
但時間表寫明果堂係中默、英默喎, 如果唔默書有咩教ga? 同埋有科叫咩圖/x(唔記得), 係未即係晝圖畫呀?

如果中默同英默個堂唔使默書個個星期用黎教書架!

圖/德= 圖係圖書館課/德係德育課, 如果第一週係上圖書館課既話, 第二週就上德育課, 如此類推禁住上.

視藝先係我地個時既美術課~

醒目開學勳章

哦, 原來係咁, 清楚晒呀, 係呢, 你開學依個星期有冇揍佢地返學睇埋早會呀, 我揍咗我囝囝兩日呀, 上早會都係講小小嘢, 8:05度已開始上課室lu, 都唔似我地以前咁講好耐嘢又要唱吓歌咁嘅。

原帖由 elaineho73 於 08-9-3 16:39 發表

如果中默同英默個堂唔使默書個個星期用黎教書架!

圖/德= 圖係圖書館課/德係德育課, 如果第一週係上圖書館課既話, 第二週就上德育課, 如此類推禁住上.

視藝先係我地個時既美術課~ ...

Hi Elaine, when did WWS start per lesson for one hour? Does it common for language subjects for double lessons per week? I saw e-notice from WWS web site that there has five lessons English per week, how does school arrange?

leetong

醒目開學勳章

leetong,

我囝囝一星期5日都有中、英、數3科, 每科一堂時間, 其餘科目如常識、音樂、電腦、體育等每星期好似只得一堂, 我覺得體育堂一星期一堂唔係好足夠呀。

原帖由 leetong 於 08-9-4 12:43 發表
Hi Elaine, when did WWS start per lesson for one hour? Does it common for language subjects for double lessons per week? I saw e-notice from WWS web site that there has five lessons English per week,  ...

hello,黃永樹小學的家長,
想問下大家覺得黃永樹和馮程,邊間比較适合文靜型的男孩呢,同時,妳們是否認為黃比馮優點多些,所以選這校呢.可否比小小意見我參考下.謝謝.

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-4 13:34 發表
leetong,

我囝囝一星期5日都有中、英、數3科, 每科一堂時間, 其餘科目如常識、音樂、電腦、體育等每星期好似只得一堂, 我覺得體育堂一星期一堂唔係好足夠呀。

...

Thanks BOSKERMA, when will NET teach English? Last few months, when I attended Introduction Brief in PLK WWS, the vice-principle said a new method for teaching English by mass volume of story books reading, how many story books in book-list for P1? Have you received "Common English Dialogue in lesson" CD from school? Quote from web site, WWS prepare CD which is in order to adopt English for teaching in English lesson.

I repeat here as follows

英文科: 教師重新組織小一教科書內容的學習單元,加入由教師挑選的多本大圖書,針對其內容並編寫成校本教材,目的是幫助學生增加造句練習、擴闊字詞認識及提高閱讀興趣;此外,為了使小一學生盡快適應小學的英文科進行全英語授課,本校教師編製了一套日常課堂英語會話應用的光碟,使學習英語變得更有趣味

More or less, I will choose WWS as my children's primary school.

Millions thanks,
leetong

原帖由 samsmama 於 08-9-4 15:13 發表
hello,黃永樹小學的家長,
想問下大家覺得黃永樹和馮程,邊間比較适合文靜型的男孩呢,同時,妳們是否認為黃比馮優點多些,所以選這校呢.可否比小小意見我參考下.謝謝. ...

My children will be a primary school pupils next school year, so far as I know, both are suitable for ya kid if he is silence (文靜型), however, PLK FC is quite discipline-demanded, and the school adopt traditional teaching method just like the day we were.

Please point out my faults freely if I am wrong (Especially Elaine and BOSKERMA, both of you are the main source from WWS).

Million thanks,
leetong

醒目開學勳章

leetong,

我囝囝剛升小一, 所以都未真正了解佢嘅英文課程, 不過你講得啱呀, 佢地係用大本嘅故事教授英文, 每個學生都要訂購一set6本嘅英文故事書作為教科書, 但我到依家都未收到依套書, 所以我囝囝亦未正式開始上英文堂, 唔好意思我英文唔係幾好, 我答得唔啱, 唔好怪我呀

原帖由 leetong 於 08-9-4 15:29 發表

Thanks BOSKERMA, when will NET teach English? Last few months, when I attended Introduction Brief in PLK WWS, the vice-principle said a new method for teaching English by mass volume of story books  ...