用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 請問沙田培基小學好唔好
樓主: cindyplace
go

請問沙田培基小學好唔好 [複製鏈接]

係呀、初小分組坐架

quote]原文章由 cityone 於 08-6-27 04:14 發表

好似幼稚園咁? [/quote]

我想問下大家有無話邊間幼稚園最易入到培基呢 ? 以我所知樂基係最易入,唔知仲有無其他呢,因為樂基學費都幾貴3千幾蚊個月又無學卷 !
而我自己好想簡一間易上到培基小學既幼稚園比囡囡讀,因為好想囡囡係培基讀書,是關本人在火炭做野,自己工,咁就想係火炭讀書會比較方便我去接送,而且培基係我心水學校
[

原文章由 babycoming 於 08-6-27 13:56 發表
我想問下大家有無話邊間幼稚園最易入到培基呢 ? 以我所知樂基係最易入,唔知仲有無其他呢,因為樂基學費都幾貴3千幾蚊個月又無學卷 !
而我自己好想簡一間易上到培基小學既幼稚園比囡囡讀,因為好想囡囡係培基讀書,是關 ...

babycoming,
其實我覺得無話邊間幼稚園會易上培基,第一輪係計分,通常要有20分才有得抽。第二輪就係大抽獎,講你小朋友的彩數,好彩就派到第一志願,唔好彩的話,我見過派第十幾志願都有。當然派得志願比較後的原因,跟家長點樣填表好有關係!第一輪同第二輪的報名表上都無問幼稚園校名,所以學校絕對唔會知小朋友讀邊間幼稚園。
如果話邊間幼稚園銜接上培基會令小朋友容易d適應,咁我都會認同樂基係會好d呀!

咁如果自己去叩門的話,會唔會睇邊間幼稚園易入架呢 ?
[

原文章由 babycoming 於 08-6-27 16:15 發表
咁如果自己去叩門的話,會唔會睇邊間幼稚園易入架呢 ?

babycoming,
呢個問題,我答唔到你,因我唔需要叩門,唔係太清楚。我聽朋友講,佢今年叩門,阿女考完(1st in)出o黎,就話自己答左好多問題,其他小朋友每人都只係答一、兩條問題。阿女又話好快落堂(in完),全程只係講中文interview。咁我朋友聽到阿女咁講以為有希望,點知都係無得2nd in呀!

恩禧媽,
很久沒跟你在網上談話了, 剛才知道你阿女入左培基,恭喜晒 ~ 我都有同阿女叩培基, 希望多個選擇機會, 阿女入左第二輪面試, 我估未必入到第三輪, 第一輪我估係考小朋友的品行,禮貌,應對, 阿女話播住一段有關小朋友錯誤行為的單元故事後,再由小朋友指出有咩錯處, 當時係輪住答,應該唔係搶答, 我估計答得太多反而唔係咁好, 另外還考了 "七巧板", 幾有難度.阿女話幾乎個個都唔識. 最後120人,共50多人進行第二輪,
第二輪係考兩文三語,數學 和填色, 慘情, 我冇特別準備, 事關有朋友話培基唔考學術(可能與轉了校長有關), 阿女每度都有D錯, 我最唔滿意係唔俾用手指計數, 事關阿女學左珠算後, 習慣伸晒手指計數, 突然唔俾用指算, 可能影響表現, 佢學到千位數加減, 竟然2+4 都唔識, 死唔死~~
算喇, 可能上天唔想我太多心, 還是一心讀禮賢吧,

原文章由 藍妹媽媽 於 08-6-28 02:16 發表
恩禧媽,
很久沒跟你在網上談話了, 剛才知道你阿女入左培基,恭喜晒 ~ 我都有同阿女叩培基, 希望多個選擇機會, 阿女入左第二輪面試, 我估未必入到第三輪, 第一輪我估係考小朋友的品行,禮貌,應對, 阿女話播住一段有關小 ...

藍妹媽媽,
你好呀!多謝你呀!都係阿女好彩派到啫!藍藍已經好叻女呀!我識有位小朋友又係呂幼上午班讀的,連2nd in都無。唔洗太在意,神自有安排,我都好希望藍藍可以入到培基一齊做同學呀!我相信藍藍的英文應該幾好,都有機會入到呀!我諗培基都唔會再有第三輪面試掛,因為7月2日都要公佈結果呀!
祝 藍藍成功呀!
by the way,你仲有無叩其他學校呢?

思禧媽,
第三輪其實係指見家長, 過左校長一關, 才算正式被取錄, 坦白講, 以阿女當日表現, 成功機會真係唔大, anyway,如果真係得左, 我又會煩多次, 事關越來越多人話我知禮賢的優點,所以趨向讀此校的機會會很大. 如果係咁, 我好大機會要搬, 先租後買,但近期樓市租金真係嚇死人, 香港人個個發晒達?...

原文章由 藍妹媽媽 於 08-6-30 03:23 發表
思禧媽,
第三輪其實係指見家長, 過左校長一關, 才算正式被取錄, 坦白講, 以阿女當日表現, 成功機會真係唔大, anyway,如果真係得左, 我又會煩多次, 事關越來越多人話我知禮賢的優點,所以趨向讀此校的機會會很大. 如果 ...

藍妹媽媽,
原來你收左咁多料!我都唔知仲有第三輪呀!我個人就覺得禮賢面積細,我阿女又係坐唔定,會好焗促呀!
ANYWAY, 祝 你心想事成啦!
不過我過多一年都好有可能搬,都係要睇埋細仔點先再算。

今朝知道成功考入培基、好開好呀!各位培基媽咪 Hello Hello!

思禧媽,
結果一如所料, 輕鬆晒, 因為終於有左定案, 唔使十五十六, 無論係讀邊樹, 希望我地D小朋友會讀得開心, 將來成為有價值o既人....

原文章由 藍妹媽媽 於 08-7-2 22:11 發表
思禧媽,
結果一如所料, 輕鬆晒, 因為終於有左定案, 唔使十五十六, 無論係讀邊樹, 希望我地D小朋友會讀得開心, 將來成為有價值o既人....

藍妹媽媽,
可能呢個就係神的安排呀!我都好同意你的講法,第日成為有價值的人係最重要呀!係禮賢讀書都係好開心的呀!不過你真係要諗下搬去邊樹呀!我女有位幼兒園舊同學都係選左讀禮賢呀!

KW,
恭喜呀!7月11日見啦!

恩禧媽、

係呀今日註冊話11号帶埋小朋友返學校、到時見!

Hi ! 各位家長好

有沒有聽到培基行政好混亂有兩班人,一班人支持舊校長,另一班人支持新校長請家長分享現時情況

同一學校有新舊校長? 到目前為止我就未聽聞,只知有正副校長。
煩請告知消息何來。

原文章由 pineapple23 於 08-7-16 18:44 發表
Hi ! 各位家長好

有沒有聽到培基行政好混亂有兩班人,一班人支持舊校長,另一班人支持新校長請家長分享現時情況

唔係新舊校長在同一間學校裡,而是有D老師喜歡以前校長,我恐怕入面好混亂,有沒有現在讀緊的家長分享學校的程況

個人認為後勤 '行政混亂' 應該對前線教學不太直接影響。 我會擔心的是若新舊校長教學理念和教學方式不同那就麻煩,始終最後都是由前線老師去履行 '上頭的指示' 及去適應。

而妳說 '有D老師喜歡以前校長',其實都無可否認的,就如我們打工一樣,當有新老闆上場時都會作比較。

曾經跟一位P2媽咪交談,我們話題沒有提及過校長,但我又不覺得她有事忍瞞,而是 '校長' 沒有甚麼特別的地方要去傾罷!

我也希望在學子女的家長可分享多些... 亦深信
每所學校都有進步和改善的空間。

Thanks!

我大囝升小四,在07復活收到朱校長突辭職消息,所有家長都意外,當時也擔心新人事後學校理念有變,年半過後,有感新舊校長各有好處,他們兩位性格是極度不同的人,朱校長是個很激進,一心一意想培基更上一層樓,不斷有改革,往往因此,卻一意孤行恿往直前,忽略了別人的意見,最終.....要離開.但肯定的,她是想辦得培基更好.是一個好校長!

現時黃校長,比較穩重熟慮,慢條斯理,年半以來,有些政策是慢慢的更善,比人較易接受,而且他很有爰心,我大囝說,他很多時在小息走去看小朋友,模他們頭,說小朋友很可爰,而這些明顯地不是做給家長看!

另,黃校長他常以他自己的經歷勉勵小朋友,我忘記了他因甚麼事致右或左手不能動一個長時間,他沒有放棄,每天不斷練習,最終隻手復原!

總括來說,以我所見學校是比前和諧!

原文章由 Sue^_^ 於 08-7-18 13:58 發表
個人認為後勤 '行政混亂' 應該對前線教學不太直接影響。 我會擔心的是若新舊校長教學理念和教學方式不同那就麻煩,始終最後都是由前線老師去履行 '上頭的指示' 及去適應。

而妳說 '有D老師喜歡以前校長',其實都無可否 ...

各位培基家長

請問入了培基後如果英文程度跟不上,學校會用什麼方法跟進, 會不會叫學生轉校呢?另今年派英文有幾多成?同埋多數派邊間英中?
thx

Hi 122510

多謝你的分享!我想知道多一些,學校的老師好不好,士氣怎麼樣!多不多老師離開請分亨一下!
Thank you very much!
‹ 上一主題|下一主題