用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 剛開學我已經覺得好忟憎啦!(小一家長加油站) ...
樓主: 小傑媽媽
go

剛開學我已經覺得好忟憎啦!(小一家長加油站) [複製鏈接]

Re: 剛開學我已經覺得好忟憎啦!

我都係適應緊呀!!
大家一齊努力啦!

我今日先知原來個仔上星期抄漏咗功課, 老師等咗幾日都唔見佢交, 今日終於係手冊度寫"欠交功課"

麟媽媽,

真係好多謝你o既金石良言, 我囡都係今年小一, 佢性格又係我急佢唔急, 所以搞到我好忟憎, 昨日剛收到學校派返嚟的英默範圍, 比我想像中深   令我壓力倍增, 但個儍妹都仲係一日掛住玩玩玩, 令我心理壓力好大, 睇完麟媽媽的良言, 令我個心舒服返啲 :idea:

唉, 我都係...睇完呢個topic, 我諗我真係俾咗好多壓力個仔, 其實d問題都同大家差唔多, 漏抄家課冊, 抄左既又唔知係咩, 老師教咩又唔知, 搞到我好忟憎又好擔心, 成日話住佢...佢又唔開心, 原來大部份小朋友都係咁, 我覺得自己好衰好唔體諒佢呢 :cry:

好贊成 麟媽媽的意見, 真系識多幾個同學仔的家長, 交換電話, 有咩事多個照應互相幫助呀!

各位唔使咁擔心, 繼續支持自己的小朋友呀, 佢地會慢慢适應, 我地各家長都系呢!
________________ KiuKiu媽媽

小兒第2天的家課冊已有"欠交家課"字樣.  但奇怪的是學校明明有網上家課冊, 但無人去update. 直至昨天班主任誤回電才投訴...........但接聽了她的電話後更唔開心!

小兒在活動教學轉入傳統教學官校, 小朋友來自五湖四海, 首天就有個別小朋友四處打人而連累全班罰站1.5小時(因小息發生, 沒有老師在場, 故全班罰! 小兒亦是被同學打的一個.)  第3天小兒的膠筆盒被刻意破壞, 筆盒扳手和接連處被拗斷(是需要刻意才會被弄斷的), 星期五全個書包溼了, 他說小朋友踢他書包, 踢翻了放在旁邊的水樽弄成的, 我只問小朋友有否告訴老師, 他說老師話:"算啦!", 我亦由他了, 明白太多小朋友來自不同地方, 有些事情是需要接受.  誰知老師誤回電(因校務處誤報資料), 令本來處處想息事寧人的家長 .  老師既誤來電, 順道問小兒情況, 老師如數家珍的不斷數小朋友的不是: 上堂不專心, 轉堂談話, 沒禮貌(叫小朋友做"喂", 但我有問過小兒, 是否有認識新朋友, 唯他無法說出多於3 個小朋友的名字), 拋盛膠擦的小筆袋而被老師沒收......  向老師解釋小朋友在幼稚園活動教學中, 著實沒有經歷過轉堂不許說話的經驗, 請老師體諒解.  告知老師他回家亦有表示有小朋友欺負他, 令他不開心的經驗, 沒說出一兩句, 老師便以"唔係呀, 唔係呀" 回應, 說:"佢身型咁大隻, 無人"蝦"到佢o架"  (咩理論?! 而且事情大部份在小息沒有老師當值時發生, 為何他可以如此肯定的("唔係"?)  "你知啦, 拋筆袋扔到小朋友個頭, 唔得家o麻, D家長會揾我地架O麻! 最近有個仲退埋學, 唔知係唔係因為佢呀.....!"  聽到這裡是真的扯 , 試問一個小朋友無做甚麼十惡不赦的事情, 老師為何要把小朋友退學歸咎於他???  而且新學期剛開始, 還有很多等心儀學校回覆的家長, 轉學又有何稀奇??  作為班主任說這些說話是否太不負責任(如果同學退學與他有關, 作為家長還可以那樣輕鬆只是電話交談, 而無需見家長?)??? 不想自己小朋友在學校被標籤, 對老師的無理指控, 只有作無聲抗議, 老師見我沒甚反應只好草草收線.  但對著這樣的班主任, 還可以給予"信任"嗎?

zimba 寫道:
我今日先知原來個仔上星期抄漏咗功課, 老師等咗幾日都唔見佢交, 今日終於係手冊度寫"欠交功課"

而家功課可以在網上查閱的, 真的要跟足啊!!

Re: 剛開學我已經覺得好

睇完你地既情形..我個仔果間學校都算幾好喎..
因為我果日開學到宜家病左兩日..
班主任會打俾我問情況..
會留起功課叫我去校務處取..
網上有家課冊check..
起碼我個仔返到屋企唔會唔開心咯~~
:party: :mrgreen: :mrgreen:

焯媽媽 寫道:
[quote]
zimba 寫道:

而家功課可以在網上查閱的, 真的要跟足啊!![/quote]
我仔間學校無得上網查家課架

睇見此TOPIC 即時Click 入了, 我的小女也是剛上小一,數月前 本人都有小一恐懼症… 怕佢上小一 時 上洗手間 如何、午饍如何、功課多、同儕侯群症、老師本質、好多好多…  想想想,… 想到 小一到了… 雖然 幼稚園都有小一預備班, 小學亦有預前 班… 實戰 就是實戰 。 其他唔講…齋講 學校通告, 有D 衝動想請假去圖書館 咪一咪先。

我的朋友 還緊張到 呌唔到氣 入埋E 院…  
I love my family 我的小天使,為妳,媽媽會努力工作

我把它們(通告)放在同一file 內, 每天上班下班帶著, 不時 review, 看有否走漏眼.  但不明白點解小學通告比幼稚園更不清楚, 明明叫人幾月幾日前回條連同支票一起交, 最後又退回支票, 又沒說明何時再交?  1000 多元活動費, 只說星期五老師到班房向小朋友收取, 但無說明現金或支票, 如果是支票又沒說明抬頭, 無理由俾1000多元現金讓小朋友帶返學o掛?  點解好似小學較幼稚園退步?

聽日要默5個英文,到宜家仲未記得晒呀...........佢好冇記性,轉頭就唔記得.
星期一仲要默12個中文詞語,都未溫呀,唔知點死

個仔抄手冊好好,完全冇問題.

各位媽媽,
睇完你地d留言,真的慶幸自己個女間學校完全冇你地d問題!真係要比個間學校先得!
個女間小學這個多星期來都好能令小朋友及家長慢慢適應,上星期六才安排了一次小一家長會,首先在大禮堂講解上學期教學的事宜,後安排班主任及兩位主課老師在小朋友的班房內跟家長講解怎睇家課冊,功課要點樣處理好回校,星期幾要帶咩,小息時的情況......十分詳細.令我及時安心很多!此舉不但令家長們更了解和配合學校,更令老師輕鬆很多!起碼日後小朋友錯漏的情況會少很多

另老師們亦多次講:我地唔會一開始就寫欠交功課,欠簽名,冇帶咩等,只會打記號.會比時間和機會小朋友及家長適應.
同時可讓我知道個女的座位,儲物櫃位置等,及又可再留意下個廁所,有冇廁紙,有冇'某'廁,廁門鎖制等...
這所學校真的very good  
一家三口大魔頭小霸王勞帝獸

小傑媽媽:

你有冇試吓係手冊嘅通訊欄寫低啲問題呢?

如無"通訊欄",就自己用字條式去寫,寫明你未清楚嘅嘢,將張字條用釘書機釘在手冊處,如果老師有check, 會睇到,亦要覆你。

唔係間間學校都咁亂,我小朋友間學校,7月頭已有家長會,見過班主任又排過隊。

老師日日check手冊,美勞所需用具亦有通告列明,連每日需帶的文具也列得清清楚楚,基本小朋友乜都聽唔明也唔怕。

開學兩星期,今星期六又有家長會,講吓課程.....

其實,你仔仔學校除了你所講的個別事件外,其它嘢都O.K.嗎?就算轉校,都要等一年,呢年都要盡量配合,攞好D成績先轉到好D嘅學校架.

每日放眼睇兒子happy嘅事......

kiumom:
你那間小學是哪家?感覺不錯!

相信私校/直資學校才會顧慮到家長的擔心, 我試過2次在手冊上留言, 最後都係得個桔, 要"估估o下"去帶老師想小朋友帶回去的物件, 希望自己和小朋友會很快適應下來.

我仔學校有D 家長回條要自行交去學校地下某一信箱,
大姐, 個個咁得閒唔使返工去交回條咩.
叫小一學生自己去入信箱, 又唔一定交得岩.
奇怪的安排!

小傑媽媽,

希望係的情況快D改善!

我個女都係小一, 同你地一樣都好lost.  日日估個女手冊寫mug. 佢學校抄英文, 所以佢都唔sure點解! 慢慢啦!

‹ 上一主題|下一主題