用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 我想問吓各位, 你地子女既學校老師有無偏心? ...
樓主: maba
go

我想問吓各位, 你地子女既學校老師有無偏心? [複製鏈接]

Re: 我想問

櫺囹桼,

你都講得好arm,學校就如社會縮影.
正所畏經一事長一智,將來出社會做事,總有不平事,處事更成熟.

哈哈 (我細個果時係學校,都有 經歷架)

[quote]
櫺囹桼 寫道:

我囡囡只讀普通英中一間!
其實學校生活又咪同社會一樣...當你成績好~被你蓋過

我話一定有, 近兩年學校改變計分方法, 除學生測驗20分及考試60分外,還加入學習分(即平時分)20分。學習分並沒有列明計算準則,任由老師給予分數。這樣有部分學生考試及測驗成績不俗,卻被那所謂學習分(四科共80分)拉低 相反有部分學生考試及測驗成績中等,卻被那所謂學習分(四科共80分)令其名列前茅,這些當然是老師喜歡的學生            

檽囹桼,

你個女讀到英中都已經好好啦,
我對孖囝暑假後升6年級, 細孖係5年級呈分試到撻Q, 攪到我都冇晒心機啦, 都唔指望佢入到band 1 學校, 但係都要keep 住佢D成績, 希望可以同佢搵到間D ge 直資, 事關而家入直資都唔係容易, 好多家長都會因為冇嘜信心唔知派唔派到英中, 所以索性搵直資, 唉.... 總知今次就係煩啦...

一定有    10隻手指有長短, 人心肉做

咪話而家, 就算我讀書樹都有na    我一向考試都係全級前5名, 我好記taklast 個小六考試仲係全級第一tim, 但個班主任like 個個輸俾me tak 第二, 咁攞完成績表g後要落禮堂影相, 細佬哥緊開心興奮d ga na, 咪扎扎跳lor, 隻4lo 居然當住咁多同學門前 我 : 而家考第一好叻咩, 好巴弊咩, 洗ng洗咁開心    頂 ~你話咩心態   

仲有me影相時仲要靠ben站, 佢like 個d 企佢兩ben tim :tongue:  :tongue:

所以你 都冇用     

正如個個網友所講,偏心唔多唔少總會有,細路仔咪當係鍛鍊囉。但若果由幼稚園到大學,"舖舖"都開細嘅話,就可能有啲問題。

我個仔間學校直情亂來. 亞仔成績一向在十名以內, 又如何! 佢張學期品行表差不多全部都excellent, 而佢個classmate只有幾個excellent其餘是very good, 但在學術成績表上, my son only have "B+" on 操行, 但果個愛出風頭的同學就有"A", 完全唔relevant.  另外, 由於我個仔個人好low profile同唔多出聲, 當然唔識tum老師la (連亞爸亞媽都唔會tum!), 所以咁多年來, 班長無份, Prefect無份, 在上學時舉手答題老師又唔選佢, 參加要"抽籤"既課外活動十次有九次無份(我真是十分懷疑是真抽籤還是老師選的). 上課時, 坐亞仔隔離個同學仔玩或chatting, 無la la 又罰埋亞仔, 有時聽到個仔咁樣比人"蝦", 真係又激氣又心痛 但作為家長, 一定要先control自己, 因為同老師complain都無用, 重害左亞仔 (因為我試過) 所以, 現在我唯有叫亞仔用平常心去處理, 不要有太多計較, 不公平事件在人生會不停地重複, 只要自己盡力便是, 也不要jealous得寵的同學, 所謂"各有前因莫羨人"ma. At least在家裡, 亞仔不只得到公平, 而且最得寵tim!  

vivi_vivi 寫道:
檽囹桼,

你個女讀到英中都已經好好啦,
我對孖囝暑假後升6年級, 細孖係5年級呈分試到撻Q, 攪到我都冇晒心機啦, 都唔指望佢入到band 1 學校, 但係都要keep 住佢D成績, 希望可以同佢搵到間D ge 直資, 事關而家入直資都唔係容易, 好多家長都會因為冇嘜信心唔知派唔派到英中, 所以索性搵直資, 唉.... 總知今次就係煩啦...

無辦法,我得一枝筆,乾左就冇得再寫!你有兩枝,一枝乾左仲有第二枝,一個希望破滅仲有第二個!(純粹講笑…)

仲有一年時間+小孩從來不笨,成績唔好只係教育方式有問題,況且細孖只係撻Q又唔係讀唔掂!趁暑假搵到原因,對症下藥,補補佢...六年級~要幾多分有幾多分啦!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

檽囹桼,

我都想係有兩個希望呀, 最驚係兩個都一齊幻滅呀, 到時想等第二個都唔得喇  :cry:                     

其實自從知道左細囝D成績之後, 我都有反思過呀, 我諗我做得唔夠好囉, i will try my best in the coming future

另外, 我都有衡量過我細囝ge性格同佢現時ge 思想行為 (佢仲係好似4,5歲咁 ), 佢又鍾意數理同埋思考性方面, 傳統ge 中學未必適合佢, 就算俾我谷到佢入band 1 學校, 佢都未必開心同投入, 所以好有可能我會俾佢讀直資, 一來都會以英文教學為主, 二來學習氣氛會比較輕鬆同埋多元化, 睇下過埋呢個暑假ge 情況先決定la, 不過就算揀直資都要成績攪好d先至有機會ga

不過我都會同兩個囝囝傾下佢地揀中學ge 嘢, 我都想聽下佢地ge 睇法囉, 亦都希望佢地多d了解佢地ge 情況, 我希望大家一齊面對同埋互相鼓勵, 始終係佢地讀唔係我讀, 有時太勉強反而弄巧成拙. 我唔想佢地怨我囉, 怨我不公平對待佢地.  

櫺囹桼 寫道:
無辦法,我得一枝筆,乾左就冇得再寫!你有兩枝,一枝乾左仲有第二枝,一個希望破滅仲有第二個!(純粹講笑…)

仲有一年時間+小孩從來不笨,成績唔好只係教育方式有問題,況且細孖只係撻Q又唔係讀唔掂!趁暑假搵到原因,對症下藥,補補佢...六年級~要幾多分有幾多分啦!

偏心一定有,父母都會,認同唔認架詐 。

無計啦,讀書亦要學做人,唔係人見人愛,未學找自己定位,老師不愛就學愛自己啦,慕求做得最好,令老師跌眼鏡。

對不愛你的人,不要不忿,最好是活得比佢想像中好 !

Msma

想學校老師偏心你o個個,由一年級一開學就要做野,而家幾乎間間學校係小一時都有愛心家長服務隊,俾得起時間既咪入去打下關係,既可讓阿仔順利適應學校又可認識到o的家長最重要既係可同o的老師互相認識下。跟著就著佢既能力努力練番項運動。有哂人脈、能力……
咁,o的老師錫都o黎唔切啦!

[quote]
vivi_vivi 寫道:
檽囹桼,

我都想係有兩個希望呀, 最驚係兩個都一齊幻滅呀, 到時想等第二個都唔得喇  :cry:                     

其實自從知道左細囝D成績之後, 我都有反思過呀, 我諗我做得唔夠好囉, i will try my best in the coming future

另外, 我都有衡量過我細囝ge性格同佢現時ge 思想行為 (佢仲係好似4,5歲咁 ), 佢又鍾意數理同埋思考性方面, 傳統ge 中學未必適合佢, 就算俾我谷到佢入band 1 學校, 佢都未必開心同投入, 所以好有可能我會俾佢讀直資, 一來都會以英文教學為主, 二來學習氣氛會比較輕鬆同埋多元化, 睇下過埋呢個暑假ge 情況先決定la, 不過就算揀直資都要成績攪好d先至有機會ga

不過我都會同兩個囝囝傾下佢地揀中學ge
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!
‹ 上一主題|下一主題