用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺小學Band1人數
樓主: tomica_fans
go

油尖旺小學Band1人數   [複製鏈接]

tomica_fans 發表於 21-4-10 01:42
全級153第一次考3X中
第二次考5X頭
第三次未知,未派成績表

學校模擬派位組别全港及本區B1
呈一考3X中 呈二考5X頭
再睇近年有半數升B1 唔似邊緣人

tomica_fans 發表於 21-4-10 01:42
全級153第一次考3X中
第二次考5X頭
第三次未知,未派成績表

今年同上年及前年呈分
皆用2016及2018年PS1成績配對
今年B1%估算同前兩次升中差不多
2020年係樓上#5
2019年參考以下分享

請教新油天這間小學 #3
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3761257&pid=48357936

Chowying 發表於 21-4-9 21:21
你 寫咗幾個回覆,都冇留意到新油平時係點樣發佈升中派位, 學校每年係不停咁update叩門結果, 你哋而家睇 ...

原來新油天會不斷update 埋叩門後的結果架,借問聲樓主這一年其實有多少百分比學生入band one中學架?而且是幾多年前的事呢?

我了解新油天每年大概有四十幾%的學生是BAND 1。

區內BAND 1的男學位比女的多。所以有部分BAND 1的女生會跌入BAND 2的中學,反而一些BAND 2的男生入咗BAND 1中學。新油天和舊油天都面對同一情況。

Chowying 發表於 21-4-9 22:14
回覆 Poyau 的帖子

你分析 都好,我都可能 outdated, 只係我硬係覺得舊油派位好 過我地 ...

由2018年開始新油升中成績都很好。
利申:兩兒子2019 & 2020入讀男校。

LLLT 發表於 21-4-10 14:27
我了解新油天每年大概有四十幾%的學生是BAND 1。

區內BAND 1的男學位比女的多。所以有部分BAND 1的女生會 ...

油尖男仔可能首選WYK,女仔可能首選QES,女仔比男仔成績好,B1生應該較多,理論上抽中嘅女仔機會較多,區內仲有間油真係女校,SMCS又B1率高下唔外求,令去到統一B1人數減少,仲有其他嘅男女校。事實上女仔真係會唔夠位?~~~

區內屬細區,亦強弱校分明~~~

純用數字去理解區內夠唔夠位,可能,同現實係有偏差。除非,男仔一窩峰先抽男女校,男校其次,先會明顯出現男仔位多,女仔缺位嘅現象~~~

mcl203 發表於 21-4-10 15:24
純用數字去理解區內夠唔夠位,可能,同現實係有偏差。除非,男仔一窩峰先抽男女校,男校其次,先會明顯出現 ...
小六B1學生男女比例,已經有好大影響
不過KL1多咗單殻校攞咗起碼1x個B1位喎!(我諗間殻校應該有4x個小六畢業生啩!)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 mcl203 的帖子

油尖旺區除咗九華,還有聖方濟男校。
朋友個女是舊生,當年老師比Band1女生見意選第一志願可以aggressive ,但係第二志願就要小心啲。他說反而Band1男生選第二志願都可以少少aggressive。新油天比較突別,頭十名的學生多數係男仔,所以入讀DBS、LC、KING’S…的比率是高過DGS、HY.…

LLLT 發表於 21-4-10 16:23

油尖旺區除咗九華,還有聖方濟男校。

如果男仔先取QES,次選循道,跟住銘基,先搶晒男女校,將WYK,SFX放係尾,就好大機會出現女仔唔夠位。男仔先攻男校,就自然男女校已經係女生機會大,男女校並不是各限制男女各50%的~~~

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3818202

每區升中派位都不同,看看這條link可以了解更多(油尖區是KL1)。

tomica_fans 發表於 21-4-10 01:24
我仔今年就是新油, 剛出了模擬派位組別,本及全港1C, 好驚係邊緣人

或許派位乙部

1 循道
2 銘基

都不錯  

LLLT 發表於 21-4-10 17:55

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3818202

我知呢個po好耐了~~~

中西區就易估啲,因本區只有一間RC係男女校,本區位亦唔多。其次係灣仔,本區只有SHKTSK。其他區都係男女校為主導,唔易出現男夠女唔夠,或相反,始終男女校並非單性別上限係50%,數就要假設,參考吓就可以嘅~~~

mcl203 發表於 21-4-10 16:31
如果男仔先取QES,次選循道,跟住銘基,先搶晒男女校,將WYK,SFX放係尾,就好大機會出現女仔唔夠位。男仔 ...
事實晤係甘樣咯.反而係好多男仔首選男校,甚至QES都少.明顯,男校沒女仔爭,又又少了聯係小學的瘋狂報名,確實安全好多.真係見到津小幾十名的,一樣中九華.

宗教因素也需要考慮。我認識天主教徒的家長,他們會選擇九華或真光。

medicine 發表於 21-4-10 17:59
事實晤係甘樣咯.反而係好多男仔首選男校,甚至QES都少.明顯,男校沒女仔爭,又又少了聯係小學的瘋狂報名,確實 ...

所以我咪話,係極難出現男生夠女生唔夠嘅現象,只會出現男生可能唔夠或女生機會都可能唔夠~~~

極端簡單例子,男女生比例40/60,當20位男生去咗九華,20位女生去咗油真,QES嘅申請男女生比例係20/40,數字上QES女生佔比例係67%,已經淡化男/女校嘅表面強弱勢~~~

相同理論我都曾經講過東區,唔少女仔首選BPS,已經令男仔入CCS機會大增,女仔又有間CCHK鎖住班女生或中意嘅女生,已經令男仔機會大咗。出現男唔夠女夠嘅機會係唔大~~~

mcl203 發表於 21-4-10 18:27
相同理論我都曾經講過東區,唔少女仔首選BPS,已經令男仔入CCS機會大增,女仔又有間CCHK鎖住班女生或中意嘅 ...

理論同實際我明.但始終有人相信簡單將男女劃分比例,然後話----

瞭解多啲心理學同概率論,可以減少被傳言所欺騙.

hkpapa852 發表於 21-4-10 15:59
小六B1學生男女比例,已經有好大影響
不過KL1多咗單殻校攞咗起碼1x個B1位喎!(我諗間殻校應該有4x個小六畢 ...

漢師德萃今年有第1屆小六畢業生?

Poyau 發表於 21-4-11 14:43
漢師德萃今年有第1屆小六畢業生?

好似舊年已經有小六畢業生

YmOra    發表於 21-4-11 15:49
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題