用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 比BB讀國際班pre-nursery的媽咪請指教
樓主: Gisele
go

比BB讀國際班pre-nursery的媽咪請指教 [複製鏈接]

Re: 比BB讀國際班pre-nursery的媽咪請指教

iylss,

我bb將會讀果間學校的幼兒班, 如果選擇雙語班的話, 係由一個本地老師+一個外籍老師一齊上課, 即係廣東話 & 英語.

rabbitpiggy,

我都睇過BB看TV係唔好及會蠢d

Blythe_miki,

我地d問題好象幾相似!! 不過我重大獲,我阿B日頭係我爸爸媽媽湊,平日佢地鐘意講下鄉話,佢地

rabbitpiggy 寫道:
Blythe_miki , 你有呢d 擔心你仲打算比佢讀國際學校!  其實如果你真係想BB 學好D 英文, 又打算比佢讀國際學校, 你地二公婆不如都同BB 講英文, 咁咪仲好, 又唔怕語言混湑

如你有任何語言問題, 你可以去特殊教育版 ==> 稚言治語信箱 - 語言發展Q & A 開下稚言治語呀, 佢好好人架, 佢係語言治療司.

做人媽咪真係唔容易, 好多野擔心...

我比亞仔讀學校係因為我唔鍾意香港本地既教學方式, 我想個仔讀得開心d….

但係亞仔會識講 “踢” , 再講 “KICK” ,所以我都唔知佢係咪 混湑........
>>>>>????

Gisele, 多謝你d 資料和鼓勵, 我會努力同囝囝講多d 野架啦, 希望佢可以快d 開口叫我媽媽啦, 我真係等得好心急. 我都好想囝囝好似開籠雀成日講野.

係呢, 你講你2個朋友的bb 咁遲先講野, 唔知中間佢地有冇帶bb 去睇過語言治療司呢?

Blythe_miki , Gisele

你地唸住比bb 讀國際PN, 咁將來係咪都唸住比BB 讀國際小學和中學呢?  學費會好貴喎!

想八下, 國際PN 大約要幾多錢一個月呢?

Gisele,

寶翠園Victoria 其實已經收左我個仔讀 Pre-Nursery, 不過諗諗下我唔想個仔甘快日日搭一個鍾頭bus 返學, 因為我地住東涌架, 出寶翠園(石塘咀) 要去到中環再轉 bus 先到, 所以我諗住等亞仔大小小 K1 果時先去讀都未遲oY~~~

我地都係最近先搬左去東涌, 之前係住寶翠園附近架, 所以應該都係Victoria 收亞仔其中 reason 之一, 近 oY  ma。最主要係我仔仔佢一歲果時已經開始返 Victoria (Kornhill) 既 playgroup 呀, 一星期返三日。

甘你呢?? 有任何心水既學校未呀??
>>>>>????

rabbitpiggy 寫道:
Blythe_miki , Gisele

你地唸住比bb 讀國際PN, 咁將來係咪都唸住比BB 讀國際小學和中學呢?  學費會好貴喎!

想八下, 國際PN 大約要幾多錢一個月呢?

係呀, 將來我都係會比BB 讀國際小學和中學呀, 一開始讀左國際 Kinder. 就返唔到轉頭架喇.......課程同 Local 既 小學和中學完全唔同, 所以無可能跟得上本地學校啊...中文已經係跟唔到既其中之一喇~~ 學費的而且確係好貴, 我唔可以再成日買買LV..Gucci 喇 >.<  

我而家同亞仔apply 左 既 Sunshine House 要 $3300 一個月, 第時讀英基既話就要 $4300, 再加校車費好似係 $15000 一年。  不過國際PN 好多都好大出入架, 好似 Kowloon 塘既 京斯敦國際要$7000 一個月, 耀中國際就要 $ 10000。
>>>>>????

Blythe_miki

我老公深信1分錢1分貨的道理,佢須然唔多識,但都好喜歡Kingston,想比佢讀2 years old class。但我就唔想放太多錢係PN道,始終都係學前班,學下同人相處、紀律同講下

Peak既 Sunshine House係幾好架, 應該好過其他分校, 我老公都好鍾意架, 果時我地住香港區都有諗過比亞仔去呢間分校讀, 但係而家搬左就唔洗諗喇, 東涌&agrave; Peak遠得要緊!!! 就算我老公揸車車個仔返學都要一段長既時間!! 2歲B坐校巴真係好危險!! 如果個Driver 緊急 “Dup” 車點算?之前諗住比仔仔上Peak讀都係打算工人湊返學, 唔會搭校車, 2歲人仔都無自理能力, 點坐校車呀… 起碼都要三歲先啦!! 我個b同你個 b 一樣…10分鍾都唔肯坐定定呀~

Woodland同埋Letterland我知邊間, 課程係好似 playgroup 甘架咋, 不過呢兩間選一間既話我會選 Woodland.
>>>>>????

Blyth_miki

唔緊要,大家傾下交流下 oY ma :wink:

海峄園Victoria我同亞仔去過, 因為 interview 要去果度 in , 校舍幾大下, 不過好多樓梯, 都幾高, 有 d  dangerous 既感覺.... 呢間有部份 老師 巴巴閉閉 甘, 亞姐無禮mau......(我自己既感覺) d 外籍老師個樣有 d 幾惡.....
>>>>>????

hello 各位媽咪
我都想講下我個case, 同埋聽d意見。
我同亞囝報左今年12月插班, 在沙田的普通國際班, 打算在k1時轉出其他好少少 (3歲我比較有信心比佢搭學車) 的學校。我bb由我媽揍, 每天都是廣東話下成長, 他都好肯講野, 但曾經同佢返英文pg, 佢就好似當個導師唔存在咁! 顧住玩都唔肯聽人講。之前我都有擔心佢接唔到, 但諗諗下小朋友好快會pick up到, 所以到最後都唔擔心。我想請教下, 其實我是否需要今年開始比佢讀這類學校? 還是今年先讀普通的學校, 我媽可以容易些帶佢返學, 待明年k1才讀國際的好呢? 又如果到升小學時唔想小朋友讀d太高級而又係全英文的學校, 九龍或沙田區會唔會有好選擇呢?
你地而家報的國際pn班又是幾$的呢? 我報了的約$2400(下午班)

Blythe_miki 寫道:
呢間有部份 老師 巴巴閉閉 甘, 亞姐無禮mau......(我自己既感覺) d 外籍老師個樣有 d 幾惡.....

我絕對同意呢句話, 因為我仔仔就係VICTORIA海峰園就讀, 有位成日企係三樓門口, 應該係負責校務嘅女仔, 日日見到佢都係拉長塊面, 不理不睬嘅, 我從來未見過佢笑 仲試過有幾次打電話去學校, 聽電話果位都係好不耐煩, 明顯感覺到, 佢地好有優越感, 巴巴閉閉    不過仔仔嘅班主任就好好人, 仔仔好中意佢, 好中意返學, 但年年都會換老師, 唔知新學期會點? 有啲擔心
‹ 上一主題|下一主題