用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 比BB讀國際班pre-nursery的媽咪請指教
go

比BB讀國際班pre-nursery的媽咪請指教 [複製鏈接]

比BB讀國際班pre-nursery的媽咪請指教

我打算阿B足2歲時,比佢係就近的國際班pre-nursery插班,係唔駛點interview,有錢比學費就得果類。

但阿B宜家識

Re: 比BB讀國際班pre-nursery的媽咪請指教

我仔仔今年9月會讀國際班pre-nursery, 唔洗擔心跟唔上,因為小朋友會好快適應到架..我返而擔心既係國際nursery 對照顧 d 小朋友可能會無甘細心o蘿!! 因為真係有錢比就得
ma....

你打算比你 bb 讀邊間國際nursery 呢??
>>>>>????

Hi, 你地讀邊間國際Pre-nursery呢? 我仔仔下年就要讀pre-nursery,都想聽聽你們的意見?我都會担心佢會唔適應啦同埋中文會差啲咁!

Hi Gisele
依我經驗一定由BB開始接觸英語,如果家庭系廣東話就更加比寶寶多D英語環境,免得到小孩時真系會擴拒呢,如果小朋友會讀香港小學就要預備普通話啦,唔系跨張呀!今年9月份所有小一全用普通話教學,妳話本身系用廣東話溝通系唔系要準備呀!妳千其唔好話佢有限,妳比佢讀多幾個月,分分鐘醒過妳同我呀.

Blythe_miki, lylss,

我仲係資料搜集中,你地有沒好介紹? 原先打算比佢入好

hi Ebeltang,

我都唔知宜家有咁

ebeltang,

"今年9月份所有小一全用普通話教學" where did you get this info?

my daughter will be in pre-nursery int'l stream (english/mandarin) this aug. I was worried that she will forget her mandarin when she starts P1 in local school.

我仔仔今年年尾將會入幼兒班, 不過我都好擔心佢唔適應, 所以暫時幫佢報左雙語班; 我諗住比大半年時間佢, 睇吓佢可唔可以適應到外籍老師; 如果適應到的話, 到k1先幫佢轉國際班; 如果唔適應的話, 就繼續讀雙語班.

Hi 03baby
我係親自打電話詢問,如果想保持小朋友普通話程度,一定要日日接觸到.不過國際班的中文科先真正全用普通話教學,而津貼學校中文科教係有部份用普通話,不過唔係全部中文系都用.

雙語班是否廣東話&英語? or 普通話&英語?

[quote]
Gisele 寫道:

[quote]
Gisele 寫道:
Blythe_miki, lylss,

我仲係資料搜集中,你地有沒好介紹? 原先打算比佢入好
>>>>>????

rabbitpiggy,

你bb小小都唔識講咩 (如爸爸, 媽媽, ball ball,), 另外其實小朋友應該要幾多歲就要識講野.

[quote]
rabbitpiggy 寫道:
[quote]
Gisele 寫道:

My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

[quote]
Fionyiu 寫道:

你bb小小都唔識講咩 (如爸爸, 媽媽, ball ball,), 另外其實小朋友應該要幾多歲就要識講野.

[quote]

囝囝有發到爸爸和媽媽的音出來, 還會說" 好", "飠", "知", 但係囝囝應該唔係好明白這些字的意思.  不過囝囝會聽指令, 叫囝囝去搵爸爸, 佢會去房到找爸爸, 叫佢關櫃桶, 佢會識做, 不過就唔開口講野.

應該到18個月就一定要開口講野, 不過有d bb 很早就講lu

rabbitpiggy:

唔洗心急啦, 好多bb都會遲講野, 特別是男仔也是比女仔更遲講野.  我聽人講多d帶bb上playgroup對小朋友各方面發展都會有幫助的.
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

rabbitpiggy 寫道:

Gisele. 唔好意思, 我想插句嘴, 我想問下你, 你bb 係咪真係到18個月先識講野呀? 你當時有冇點樣刻意去train bb 講野呢? 因為我好擔心我囝囝依家差不多15個月都仲未講野, 囝囝依家都只是成日講bb 話.

今朝打左幾段,點知BK又down,全部無晒!!激C!!

我阿B係1.5歲左右,只能跟人口水尾講“波波”、“媽媽” 和 “波波”,我相信係日頭少人同佢傾計,無乜stimulation 之故,因我地係Easter同佢去Macau返來後,佢忽然開始識講好多字。6月頭我去外地工作數天,又順便帶埋阿B去玩左2星期,之後發現佢學講

[quote]
Gisele 寫道:

今朝打左幾段,點知BK又down,全部無晒!!激C!!

我阿B係1.5歲左右,只能跟人口水尾講“波波”、“媽媽” 和 “波波”,我相信係日頭少人同佢傾計,無乜stimulation 之故,因我地係Easter同佢去Macau返來後,佢忽然開始識講好多字。6月頭我去外地工作數天,又順便帶埋阿B去玩左2星期,之後發現佢學講

我亞仔佢23個月喇, 都只係識講生字咋....無計, 平日我同老公返左公, 得工人一個睇亞仔, 講英文, 工人又唔會識教亞仔....我地放工返到屋企講中文, 中西合碧, 真係好 afriad 個仔會語言混湑.........幾歲大都唔識講野就慘喇!!!!
>>>>>????

Blythe_miki , 你有呢d 擔心你仲打算比佢讀國際學校!  其實如果你真係想BB 學好D 英文, 又打算比佢讀國際學校, 你地二公婆不如都同BB 講英文, 咁咪仲好, 又唔怕語言混湑

如你有任何語言問題, 你可以去特殊教育版 ==> 稚言治語信箱 - 語言發展Q & A 開下稚言治語呀, 佢好好人架, 佢係語言治療司.

做人媽咪真係唔容易, 好多野擔心...

[/quote]

rabbitpiggy, 如果你有時時同BB傾計,你都唔使太擔心,BB應該是在吸收中,係適當時候,佢就會講返晒出黎。

[/quote]

Absolutely agree!  My daughter also behaves like that. She didn't speak a word when she was 14 months old.  Then my family members & I talked to her very often, and I took her to playgroup.  She spoke a lot when she was 16 months old.仲大部份都係講大人講o既o野!
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D
‹ 上一主題|下一主題