用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日收到封教育局的信
樓主: 牛村BB
go

今日收到封教育局的信 [複製鏈接]

引用:Quote:kennycwk+發表於+15-11-12+09:13+我

原帖由 frederickw 於 15-11-12 發表
oh 原來救恩唔俾抽? 請問是 official announcement 抑或是小道消息?
聽說高主教都唔俾抽

我想問下如果註冊左兩間私立,教育局會不會拿到資料並通知這兩間學校?

引用:我想問下如果註冊左兩間私立,教育局會不會

原帖由 aazz 於 15-11-12 發表
我想問下如果註冊左兩間私立,教育局會不會拿到資料並通知這兩間學校?
哈哈!只要妳註冊學校係在香港,妳係跑不掉的,幾多間都好,教局都會知道!

醒目開學勳章 王國長老

kennycwk 發表於 15-11-12 10:09
哈哈!只要妳註冊學校係在香港,妳係跑不掉的,幾多間都好,教局都會知道!

...
應該係倒轉黎講, 係私校向教育局提供學生名單去確認有無抽獎, 而唔係教育局要求私校提交名單, 所以有人註冊左私校會收教育局信(問家長繼唔繼續抽), 有人無收到

點去處理私校個位係私校獨立安排(無所謂, 取消, 擺waitlist) , 教育局唔會理

醒目開學勳章 王國長老

牛村BB 發表於 15-11-12 09:16
回覆 moloko1102 的帖子

自从注册左之後,所有直資學校都reject,因為我地大部份都報直資.有小小怀疑.,是 ...
無咁嘅樹, 好多人都收multiple直資/私校offer

引用:Quote:kennycwk+發表於+15-11-12+08:59+註

原帖由 winnietingting 於 15-11-12 發表
會否連自行都無份????  Thanks a lot.

小心睇清楚offer letter. 高小寫明不可參加統一派位及註冊任何一間官津小學。

即係他們不會阻止你去大抽獎及註冊自行,但佢地就有權取消比你的offer。

Charlotte_mom 發表於 15-11-12 10:13
應該係倒轉黎講, 係私校向教育局提供學生名單去確認有無抽獎, 而唔係教育局要求私校提交名單, 所以有人註冊 ...

私校理論上無權將註冊左私校人士既名單, DISCLOSE 比教局.

除非事先得到家長同意, 我意思係EXPLICITLY 得到家長授權DISCLOSE 邊D 資料, 而唔係隨便話個預期結果什麼變WAITING 之類.

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+15-11-12+10:1

原帖由 retriever 於 15-11-12 發表
私校理論上無權將註冊左私校人士既名單, DISCLOSE 比教局.

除非事先得到家長同意, 我意思係EXPLICITLY  ...
其實你自己知唔知遊戲的玩法架,笑。
私校的註冊信通常已寫明教育局會將註冊了該私校而又參加了統一派位的學生明單通知該私校的。

任何學生一註冊,唔使私校自己交資料,教育局都已經知啦,唔係咩叫註冊呀?

回覆:Kidultdaddy 的帖子

反而我想知如果註冊了私校,又去註冊直資,係咪通常啲學校都有第二次收所謂「大訂」去統計9月邊個真係會岀現?定係要取消一間註冊先可註冊另一間?

再講多一次, 過往既做法:

所有私立小學同直資小學, 都會將已註冊既學生名單交俾教育局.
到12月初官津小學亦會將已在自行階段註冊既學生名單交俾教育局.

去到12月中左右, 教育局會做以下工作:
1. 如有學生已註冊私校, 在自行階段落空, 教育局會出信詢問學生家長是否繼續參加統一派位.
2. 教育局收到家長回覆後, 會將家長意願(繼唔繼續玩大抽獎)結果通知相關私小, 並按各校網人數決定各區學位分配 (如是否要向鄰區借位)

至於在自行階段取後學位, 而又已註冊私校既學生會點呢? 呢點我唔清楚. 只想講一句, 即使有得揀, 也請盡快選擇, 不要集郵!

oho1  thx for information !   發表於 15-11-12 11:51
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+aazz+於+15-11-12+發表我想問

原帖由 kennycwk 於 15-11-12 發表

...

會的。但如果呢兩間都比你抽獎,教育署都只係得個通知,私校都係得個知字,做唔到啲咩。不過要睇清楚你註冊嗰兩間私校係咪比你大抽獎

lovebb2 發表於 15-11-12 09:25
如果自行抽到, 又註冊私校, 教局都會寄信比你和私校, 叫你早日决定放棄那一間.
What time????? (Nov? Dec?)  Thanks a lot.
無咁早, 起碼一,二月.
如果私校比你抽, 你可以無需理會封信. 繼續hold 位
如果唔比抽, 一注册津校, 就應該立即取消私校學位.

Kidultdaddy 發表於 15-11-12 10:38
其實你自己知唔知遊戲的玩法架,笑。
私校的註冊信通常已寫明教育局會將註冊了該私校而又參加了統一派位的 ...

1. 私校信只寫明什麼條件下, 你個OFFER 會變WAITING.
2. 私校唔係教局屬下, 收生根本唔到教局管.
3. 今時今日, 一單位將你既資料轉交俾另一機構, 應該得到資料人既受權. 呢個係我對私穩理解. 如果私校無獲得你受權而咁樣做, 只能夠話佢AT RISK OF BLEACHING THE LAWS...

hkpapa852 發表於 15-11-12 10:49

所有私立小學同直資小學, 都會將已註冊既學生名單交俾教育局.

"所有私立小學同直資小學, 都會將已註冊既學生名單交俾教育局."

問題係, 需要唔需得到資料人既EXPLICITLY 既授權先? 唔係講下個後果就得, 我唔知佢俾咩資料人架嘛.

直資唔用, 佢地係要簽 AGREEMENT, 同意放棄經政府統籌辦法既學位, 一經簽左, 佢就將資料俾教局.

咁睇下教局有幾手快做野, 唔易"彈弓手"

回覆 frederickw 的帖子

校長在簡介會有講明,如果接受OFFER又去大抽獎,會將個OFFER變成WAITING。

retriever 發表於 15-11-12 11:11
"所有私立小學同直資小學, 都會將已註冊既學生名單交俾教育局."
咁你要睇清楚你註冊間私校時, 佢要你簽份嘢有咩講啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 15-11-12 11:11
唔只要睇教局幾快手, 仲要睇直資幾快手交Form.
有人簽完直資兩個月, 仍然見到有份大抽奬結果, 打番去問直資, 竟然未交上教局, 然後註册津校再取消直資都得.

retriever 發表於 15-11-12 11:07
1. 私校信只寫明什麼條件下, 你個OFFER 會變WAITING.
2. 私校唔係教局屬下, 收生根本唔到教局管.
3. 今時 ...
私校個學校牌是由教局發, 教局當然有權管

hkpapa852 發表於 15-11-12 10:49

非常感謝。但如在11月中同時註冊一間私校同一間直資,两間學校相互會否知道學生两邊註冊?幾時會知?因有些私校(如救恩)講明如再註冊另一間,會取消救恩offer!  怎知?
PS:  本人沒救恩offer, 只是好奇問問

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題