用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 煩請提點选擇K1的意見
樓主: FaiFaiKwong
go

煩請提點选擇K1的意見 [複製鏈接]

引用:回覆+FaiFaiKwong+的帖子 俾我揀,我會揀

原帖由 HappyCheerBaby 於 14-11-17 發表
回覆 FaiFaiKwong 的帖子

俾我揀,我會揀劍鳴、德信、禮賢。劍鳴學術強,但考到名小一都好似大抽獎學校多 ...
點解德信排前過禮賢既?? 我好奇問下..我兩間都有報

多謝各位意見!德信、劍嗚都見左,基本完成所有面試要求(但完成所有要求吾代表收),青衣商會也基本完成所有面試要求,但被問有否上佢地個Website及何處最令自己最有印象,自己就答錯左(上过太多學校Website有D亂),所以機會不大。週六見左培道,亦基本完成所有面試要求(老師也讚佢完成要求,但完成所有要求也吾代表收),現在除左禮賢未見,亦報了2家名幼 - 培正及宣幼,等完成這3家后,K1面試就完工,共面試8間(根德園全程低头不語,也機會不大)。
培道 - 100%直升培小,但中學是女校
培正(8成直升培正小學)及宣幼5成直升宣小,但培正是中中。

如果加上培道、培正及宣幼,連同朗思你們如何排序(德信、劍嗚、培道、禮賢、培正及宣幼)?

回覆:煩請提點选擇K1的意見

朗思

基本上我會收到offer先諗,你現在有朗思,如果收到其他offer 你便2選1便可....
想太多亦沒用,如劍明K1咁少位出,德信對升小一沒幫助,禮賢/培正/宣幼成村人爭,
你現在想得多,只有自己煩惱,無幫助!!

引用:Quote:原帖由+soso3509+於+14-11-17+發表仲

原帖由 zoezebra 於 14-11-17 發表
報劍鳴唔洗申報父母學歷同讀過邊間中小學喎!
反而St  cat ,Kentville,HKPS嗰啲間間都要人填!!:censure ...
没關係的,我們兩公婆皆不是名小名中出身,但兩個孩子當年也考上hkps 及 kv。大家加油吧!

helenmelody    發表於 14-11-19 16:59
‹ 上一主題|下一主題