用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 煩請提點选擇K1的意見
go

煩請提點选擇K1的意見 [複製鏈接]

本人是新手爸爸,現對囝囝选擇K1有疑难,請各位賜教!
家在將軍澳,龙年大B,PN 讀藍田朗思,若要K1轉校,K1已報德信、劍嗚、青衣商會將軍澳幼稚園及九龍禮資賢學校暨幼稚園,請問以下4間如何排優先次序?(可能一間都吾收)还是留在朗思?
   0    0    0    0

劍嗚,禮賢,德信,青衣商會將軍澳幼稚園

新手爸爸,你對兒子的教育理念是甚麼?將來想選甚麼小學?我大囝今年考小一了,回頭看,我感恩自己貫徹了自己及老公的教育理念,選了一間match自己理念及小兒性格的幼稚園,令他克服了自己的弱項,強化了他的優點。既然你shortlist了四間幼稚園,你一定對她們有所了解,想一想自己及太太想兒子學習的方向是甚麼,再從中選取。

我舉自己的例子,我們兩公婆重視閱讀及語境,希望小朋友上本地傳統學校,孩子個性偏弱,我們便捨棄了近家的選擇,選了九龍塘的英普課程,而該校的特色便是小班及重閱讀,即使K1考了名幼,也按兒子的性格決定不轉校。

以上只是參考例子,家家不同想法,個個小朋友的性格也不同,你要與太太好好商量達成其識,才可以順利走這一路。

感謝回覆!其實小朋友可以座定定,但吾主動,體能不佳(成日要人抱)。劍嗚派位好,但讀得辛苦。德信面試時感覺很好,但升小不保証,仲有外間話較淺,升小會吃力。青衣商會將軍澳幼稚園近屋企,口碑不俗,升小多是區內。九龍禮賢學校暨幼稚園有三四成直升小學,但離家很遠,3歲人仔要長途跋涉3年,怕小孩辛苦。對不起!好似又要馬兒好又要馬兒吃草,好難排次序,但作為人父,責任很大,要替小朋友多想,惟恐有失,影響兒子將來!

其實朗思個位都好辛苦取得(訓左一晚街排隊報名) ,小朋友都喜歡上學,亦怕,小朋友轉新環境吾適應,但學費真的好貴!

咁朗思學費幾錢?

劍嗚,禮賢,德信,青衣商會將軍澳幼稚園    (我都會咁排)

學費HK$4725,車費HK$1100,差不多HK$6000一個月!

回覆:FaiFaiKwong 的帖子

我都見劍鳴派位好,但點解?啲學校計分架喎

引用:我都見劍鳴派位好,但點解?啲學校計分架喎

原帖由 vvik 於 14-11-13 發表
我都見劍鳴派位好,但點解?啲學校計分架喎
我諗九龍塘一帶幼稚園既家長8-9成都會報喇沙/男拔/女拔⋯等等名小。咁出黎結果一定有幾個收,但大埔/粉嶺/上水⋯等等既幼稚園,可能全校都未必有幾個人會報名。

回覆 FaiFaiKwong 的帖子

我個女都係讀藍田朗思, 我的想法和你差不多, 學費太貴, 我們住近一點在油塘, 車費平少少, 但接近五千一個月都感到有點吃力, 所以都有出去考下K1
但我自己本人盡量希望阿女上返朗思, 畢竟這間學校唔差, 課程安排得好好, 老師有愛心, 加上我個女好慢熱, 我都唔太想佢轉學校, 從新適應新環境, 所以大部份都係報了龍校, 摶一摶當見識下, 好彩考到, 再慢慢考慮轉唔轉。

升小一也是我們要留意的題目, 本人覺得留在朗思的話, 其實升小一也有優勢的, 你有看過他們的升一名單嗎? 都唔錯架

Hi 我[size=13.63636302948px]小朋友都讀緊朗思,家住TKO,學費+車費都真係幾貴,不過暫時都好滿意學校,小朋友都好鐘意返學,所以我地都冇特登去報其他K,報咗一間當去玩吓,收到未必會讀。純個人意見,既然學校OK,就無必要小朋友重新適應。
另,我都好同意樓上話最緊清楚自己想小朋友走條咩路,或者邊種學校適合自己嘅小朋友。朗思語境唔錯,將軍澳青衣商會都係熱門有學券嘅學校,我信相都教得小朋友好好,但語境就冇朗思咁好,如果揀咗[size=13.63636302948px]將軍澳青衣商會但又決定去補英文,可能最後都係要俾咁多錢。

小朋友學費貴,做父母只能節省點,但朗思校長表示K1全日班開始做Project,仲話Project 係藍朗最出名之處。為小朋友好,讀全日班是难免,學費連車費成八九千,擔子背不起(我有2個小朋友,小B过2年也K1,吾比小B讀,好似不公平,但成萬六七交學費,自問無本事),所以先考慮轉校!

我都係有個細嘅,兩年後就PN喎! K1我地暫時不考慮全日班,因為要午睡,K2再做決定啦!

其實睇你想去咩小學,

直資私立或一線官津的: KM, think, 語境同學術會預備得好些。 
禮賢小學: 禮幼, 否則考其它直私好似不太有用
一般附近官津 : 青衣已可 

回覆:FaiFaiKwong 的帖子

我和你的想法一樣,想k2k3小朋友返全日,但八千一個月實在太貴,負擔不到,所以有出去考k1, 碰下運氣。

引用:Quote:原帖由+vvik+於+14-11-13+發表我都見

原帖由 新人物 於 14-11-13 發表
我諗九龍塘一帶幼稚園既家長8-9成都會報喇沙/男拔/女拔⋯等等名小。咁出黎結果一定有幾個收,但大埔/粉嶺/ ...
仲有d 父母畢業, 呀哥家姐讀緊果d 呢
呢d 都計埋點會唔好姐

回覆:煩請提點选擇K1的意見

如果有能力到我都會同其他家長一樣甘排..但會將朗思夾係中間..如果km 同禮賢唔收就讀返朗思..但如果想讀平d 就揀德信..

另外你話禮賢遠..其實德信都唔算近啦..如果用你坐校車計的話..

俾我揀,我會揀劍鳴、德信、禮賢。劍鳴學術強,但考到名小一都好似大抽獎學校多,考到私立及直資相對冇咁多。

引用:回覆+FaiFaiKwong+的帖子 俾我揀,我會揀

原帖由 HappyCheerBaby 於 14-11-17 發表

俾我揀,我會揀劍鳴、德信、禮賢。劍鳴學術強,但考到名小一都好似大抽獎學校多 ...
http://www.keenmind.com.hk/images/13-14%20primary%20chart_enlarge.jpg

係劍鳴網址,見大部分係一線私立直資喎

引用:Quote:原帖由+新人物+於+14-11-13+發表我諗

原帖由 soso3509 於 14-11-17 發表
仲有d 父母畢業, 呀哥家姐讀緊果d 呢
呢d 都計埋點會唔好姐
報劍鳴唔洗申報父母學歷同讀過邊間中小學喎!
反而St  cat ,Kentville,HKPS嗰啲間間都要人填!!

引用:Quote:原帖由+soso3509+於+14-11-17+發表仲

原帖由 zoezebra 於 14-11-17 發表
報劍鳴唔洗申報父母學歷同讀過邊間中小學喎!
反而St  cat ,Kentville,HKPS嗰啲間間都要人填!!:censure ...
唔洗報學歷我知呀..但除左考直私公報升小成績參考外...我覺得官津果d 公報泥無乜意思甘解姐...

‹ 上一主題|下一主題