用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解爸爸通常唔緊張,媽媽緊張?
樓主: 蝦米豬
go

點解爸爸通常唔緊張,媽媽緊張? [複製鏈接]

Maybe Daddies are confident about themselves and think it is a long term process while moms are focusing current situation, following step by step

引用:佢地有心無力,可能唔緊張仲好。我可以自由

原帖由 boboapril 於 14-10-18 發表
佢地有心無力,可能唔緊張仲好。我可以自由發揮,又可以唔順利時「𡁻」佢唔緊張。

...
唔好一竹篙打一船人, 單單在EK裏就有不少有心有力的爸爸出沒。

Some dads are more perspective, and don't fret over things they can't control / unnecessary.  
When my girl got her dream offer, dad was as happy and relieved as I was,  

回覆:點解爸爸通常唔緊張,媽媽緊張?

如果自己緊張爸爸又緊張,咁大家會唔好stress? 我是一個比較強的人,阿仔啲野都係有我決定。爸爸比較隨遇而安,我反而覺得ok

引用:我都係爸爸,但我好投入喎。由nursery到K1

原帖由 beagoodman 於 14-10-18 發表
我都係爸爸,但我好投入喎。由nursery到K1到宜家申請P1,所有申請表都全部我搞。早排去德望面試是我填問卷 ...
點解我後生時遇唔到你

回覆 蝦米豬 的帖子

有時問題是看我常常上BK, EK; 幫仔女報2,3個興趣班, 見我plan定, C6覺得我緊張.
當然, 去in時, 佢都會幫忙.

回覆:點解爸爸通常唔緊張,媽媽緊張

引用:又話自由發展,+唔好迫,+只要唔係入到飛仔學

原帖由 蝦米豬 於 14-10-18 發表
又話自由發展, 唔好迫, 只要唔係入到飛仔學校就唔駛太担心. 當然, 他的大前提是仔女會自發學習...

點解爸 ...
我老公計劃好哂,我好被動

silvia_ng 發表於 14-10-18 18:38
我好開心我老公唔緊張,因為對我黎講都係一種信任。由佢地選幼稚園開始,到家下準備升中,老公都放手比我揀 ...

最麻鬼煩係幾咁辛苦考到, 仲要讀埋, 跟住99响C6面前講:做咩要考私校啫, 好似邊個邊個咁, 讀津校咪得囉, 又唔駛錢 , 真係嬲到心臟病發。

我老公係control freak,好多尼樣果樣,唯獨是亞女搵學校,佢個心知道太傑,由K到小學,都由我搞掂。

我情願我老公咩都唔好搞喇, 同佢去學校簡介會, 佢全程放蚊加釣魚, 在佢角度, 間間學校都差唔多的, 所以佢交晒比我決定. 當年大女考三間學校, 只有第一間我有叫佢一齊去架咋, 之後的都係我同亞女兩個去架咋.  今年到細仔, 都係我同個仔去就算.

其實可以一個人話晒事都好好呀, 我識好多人就係因為兩公婆都有想法, 有啲仲係完全雙方的想法, 一到選校就勁鬧交, 我就冇呢個問題.  只係有時會燘點解個女讀咗幾年, 佢的同事問佢亞女學校的嘢, 佢一樣都唔識答, 要返嚟問完我先敢答人.

我老公都唔理,得我一個緊張

引用:我老公唔緊唔張,但每次聽到親戚話仔女讀邊

原帖由 twllc 於 14-10-18 發表
我老公唔緊唔張,但每次聽到親戚話仔女讀邊間邊間,又問點解唔報果間/揀果間... 我老公主張輕鬆學習唔催谷 ...
哈哈,好似我老公!

唔理都有唔理好呀!最怕只有異議但冇建議。
(老公,唔係話您呀!朋友嘅朋友啫)

引用:我情願我老公咩都唔好搞喇,+同佢去學校簡介

原帖由 chanwendy 於 14-10-20 發表
我情願我老公咩都唔好搞喇, 同佢去學校簡介會, 佢全程放蚊加釣魚, 在佢角度, 間間學校都差唔多的, 所以佢交 ...
u r not alone

我係爸爸,之前報小學的事全由我處理,分析、報名、面試等,老婆一概不理!佢係全職媽咪,問佢就一定係果句"天父自有安排!"吹漲!
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

我都緊張

唔一定架喎,我係超緊張

回覆:爸爸愛您 的帖子

‹ 上一主題|下一主題