用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解爸爸通常唔緊張,媽媽緊張?
go

點解爸爸通常唔緊張,媽媽緊張?

又話自由發展, 唔好迫, 只要唔係入到飛仔學校就唔駛太担心. 當然, 他的大前提是仔女會自發學習...

點解爸爸通常唔緊張,媽媽緊張?

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:蝦米豬 的帖子

我老公比我緊張,嫌我掛住玩

恐龍家

尼d好自然的互補,一個緊張,一個就輕鬆d,平衡番。如果亞媽已經緊張到癲晒,亞爸又日日問、日日check有無2nd in....過吾到日子ga。

引用:尼d好自然的互補,一個緊張,一個就輕鬆d,

原帖由 Jane1983 於 14-10-18 發表
尼d好自然的互補,一個緊張,一個就輕鬆d,平衡番。如果亞媽已經緊張到癲晒,亞爸又日日問、日日check有無2 ...
totally agree....

回覆:cmir 的帖子

我老公係放棄狀態!

我老公唔緊唔張,但每次聽到親戚話仔女讀邊間邊間,又問點解唔報果間/揀果間... 我老公主張輕鬆學習唔催谷,但親戚仔女間間都係谷,老公又話入到去自然讀到....... 俾佢激c~

回覆:點解爸爸通常唔緊張,媽媽緊張?

佢地有心無力,可能唔緊張仲好。我可以自由發揮,又可以唔順利時「𡁻」佢唔緊張。

我老公都係唔緊張

爸爸成日話一定有書讀KA!

Jane1983  都係事實!  發表於 14-10-18 16:56

回覆:點解爸爸通常唔緊張,媽媽緊張

我好緊張wor...

我都係人哋阿爸,日日上EK攞料,咁你話我緊唔緊張?

我都係爸爸,但我好投入喎。由nursery到K1到宜家申請P1,所有申請表都全部我搞。早排去德望面試是我填問卷,去女拔in,都係我帶。
我在職,我老婆你full time mom.

mamaokasan  agoodman!  發表於 14-10-26 20:26
Angine    發表於 14-10-24 00:09

beagoodman 發表於 14-10-18 17:16
我都係爸爸,但我好投入喎。由nursery到K1到宜家申請P1,所有申請表都全部我搞。早排去德望面試是我填問卷 ...
唔怪得之你係"good man"

我由緊張變為唔同層次的緊張和不緊張

蝦米豬 發表於 14-10-18 10:34
又話自由發展, 唔好迫, 只要唔係入到飛仔學校就唔駛太担心. 當然, 他的大前提是仔女會自發學習...

點解爸 ...
我話比老公聼我有幾緊張,他話我自己攞黎。我無奈及難過。。。

我老公的信念 -- 天父自有安排,我聽完真係想大把車埋去。。。其實佢係費時煩,覺得地獄黑仔強是非常少數,覺得我杞人憂天。

beagoodman 發表於 14-10-18 17:16
我都係爸爸,但我好投入喎。由nursery到K1到宜家申請P1,所有申請表都全部我搞。早排去德望面試是我填問卷 ...

大家咁話,我同你一樣!所有填報名表、報邊間學校,影印打印入信封寄信,一手包辦。做咗啲乜同太座報告!

我好開心我老公唔緊張,因為對我黎講都係一種信任。由佢地選幼稚園開始,到家下準備升中,老公都放手比我揀。好彩佢唔理,否則小朋友壓力可能會仲大。

我覺得男人不是不緊張 只是不知道有甚麼可以做 我老公常車我地周圍去interview 我都覺得好開心啦 考唔考到 都唔係緊張就得 都是看小朋友 唔通話我咩 (好彩果次記錯時間miss左in英華 佢都冇怪我 都算係咁啦)