用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York 是happy school ?
樓主: Micheleyau
go

York 是happy school ? [複製鏈接]

引用:仔仔讀英粵,當時未有國際班,劍橋試佢地會

原帖由 auyvonnetim 於 13-11-28 發表
仔仔讀英粵,當時未有國際班,劍橋試佢地會安排兩次,一次到深圳,比細仔考,一次在香港考,小兒現在已三年 ...
謝謝分享!仲想問下學校會唔會好多功課?同埋家長會唔會好大壓力?因為小朋友成日要考試。放學後洗唔洗同佢日日溫習?

引用:+本帖最後由+kwokbobo+於+13-11-28+10:23+

dorpeggy123 發表於 13-11-28 11:23
kowk 想問下,你係今年,先aoply k1
定係上年apply n 時,佢只比了你 k offer?

是去年in n

auyvonnetim 發表於 13-11-28 01:12
仔仔讀英粵,當時未有國際班,劍橋試佢地會安排兩次,一次到深圳,比細仔考,一次在香港考,小兒現在已三年 ...

"谷得來是開心"? 請問谷的意思係咪都多功課, 要溫習等??我小朋友依家讀緊的pn課程都平均, 但紀律好嚴, 我bb本身都聽話, 我返而唔喜歡紀律太嚴的學校, 怕我bb會變機械人。出年會轉去york, 我去了york好幾次的簡介會, workshop和註冊時的體驗營, york比我的感覺是活動教學型, 覺得自己和學校教育理念相同。我很喜歡york, 但唔知所謂的谷, 真實係點谷法, 唔知我bb受唔受得谷呢??

我打個比喻, 好似KV咁, 好多人都好鍾意, 話可接上小一課程, 會自動自覺做功課, 同埋會坐定定聽書。我返而不喜歡, 覺得唔適合我的小朋友, 所以想了解清楚, 可再分享多少少嗎??謝謝。

Micheleyau 發表於 13-11-28 10:26
謝謝分享!仲想問下學校會唔會好多功課?同埋家長會唔會好大壓力?因為小朋友成日要考試。放學後洗唔洗同佢 ...

係lor, 我都好想知, 可否分享一下, 謝謝

回覆 auyvonnetim 的帖子

May I know how much for  劍橋course and 劍橋試? Thanks.

引用:Quote:dorpeggy123+發表於+13-11-28+11:23+

英小=英文小學。功課每天都有,K1下學期開始學寫字,有默書及考試,会有範圍,平曰沒特別温習,考試前才温,不太辛苦,eg:佢地教英文月份会唱歌仔,小朋友很容昜上口,會有一D和課程有關的DVD,可自行决定是否購買(當年幾十蚊一隻)佢地去親子旅行或outing,都会有外籍老師,邊玩邊學習,教好多曰常用語,教學方法輕鬆靈活。劍橋課程未知幾錢,因仔K2參加多元智能班,已包劍橋課程(不包考試費,好似幾佰),普通話唐詩……。全曰學費全計不超過7000。

想問唔讀多元智能班可唔可以考劍橋試? 我朋友幾年前就只報劍橋班, 星期六上

Cambridge Starters/ Movers/ Flyers Exam is not organised by the school. Anyone can join and sit for the exam if the kid is over 5 in Hong Kong.
http://www.britishcouncil.org/ho ... es-registration.htm

But if you would like you kid to prepare more for the exam, then you can attend the extra class for preparing for Cambridge Exam on Saturday at school (York). You have to pay for it.

回覆:York 是happy school ?

回覆:hosinai2012 的帖子

回覆:auyvonnetim 的帖子

回覆:auyvonnetim 的帖子

引用:真係好抵呀,我地K2+$5700+$4000多元智能+

原帖由 BALL_B116 於 13-11-28 發表
真係好抵呀,我地K2 $5700+$4000多元智能+雜費+茶點+飯錢,已經$12000
嘩,好貴...

I am not sure about how you define 'happy school'.
But for my kid who is in L2, she is very happy when she goes to school.
She always shares with me what she has learnt at school, especially singing songs. I think York is good at teaching and learning and their curriculum design is good. For example, when they teach about environmental protection, they will use songs to help kids to remember.
"Keep the place clean. Keep the place clean. We have to keep the place clean. We must not dump any rubbish. We have to keep the place clean." This is the song that my kid always sings recently.
I am satisfied with my kid's learning and more importantly she enjoys school life very much.

引用:真係好抵呀,我地K2+$5700+$4000多元智能+

原帖由 BALL_B116 於 13-11-28 發表
真係好抵呀,我地K2 $5700+$4000多元智能+雜費+茶點+飯錢,已經$12000
多元智能即係劍橋?係咪個個一定要參加?同埋飯錢係咩?

請問"多元智能班" 係想讀就有得讀,定係精英先可以讀?

回覆:isababy117 的帖子

回覆:小洪寶 的帖子

‹ 上一主題|下一主題