用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 入女子中學好定系男女?
樓主: Ling1110
go

入女子中學好定系男女? [複製鏈接]

yipcharie 發表於 13-10-25 11:52
請問係咪入女校易過入男女校?因為別人話女校少左男生爭!

我女班主任是這樣說的!!!

引用:請問係咪入女校易過入男女校?因為別人話女

原帖由 yipcharie 於 13-10-25 發表
請問係咪入女校易過入男女校?因為別人話女校少左男生爭!
係相同級數中學比較確實如此

如果只b2.但想榑入b1女,忯咪機會零?

Yanamami  Think so。博唔博到喺一會事,讀唔讀到又喺另一會事。何苦?自行又唔收,大抽獎band2又唔抽得band1.點博法?  發表於 13-10-25 17:20

回復 Ling1110 的帖子

但如果個女仔而家小學同男同學相處較融洽, 而覺得女同學麻煩, 咁讀女校定男女校好?  佢自己話冇所謂, 但個呀媽就担心佢讀男女會早拍拖, 讀女校就難合群, 大家可否給意見?謝謝!
Thanks
Mo-ma

回覆:入女子中學好定系男女?

自己鐘意男女

mo-ma 發表於 13-10-25 16:32

但如果個女仔而家小學同男同學相處較融洽, 而覺得女同學麻煩, 咁讀女校定男女校好?  ...
女仔而家小學同男同學相處較融洽
---------------------------------
通常都係咁的。
女仔較早熟,曉得在人際關係中周旋。但如果女同學自己覺得無所謂就無需刻意強調男、女校了,揀一間自己喜歡的就可以,簡單得多。就算真係選了女校,都要多些留意佢既社交生活,因為女仔之間的問題,包括妒忌、小氣、爭寵、埋堆等等有時比男女同學之間的關係還煩上好幾倍。多些開解和善導係可行之法,早點解開心結就可讓問題不致擴大。

讀男女會早拍拖, 讀女校就難合群
---------------------------
其實讀女校都會拍拖的。除了可以跟別校的男同學拍拖之外,還可跟自己學校的女同學拍拖,妨不勝妨!

與其去妨不如早點跟囡囡溝通好,讓她有清晰的目標。女同學合唔合群,有時本身的性格影響好大,加上學校其他女同學的言語行為等刺激將抗拒升級。所以,假若身邊有一個好同學、知心友的出現一定可以幫到手。好同學就要在學校裡找,但知心友卻可由父母暫代。不論好同學或知心友都要恰當地用聆聽和開解來相處;用善意和啟發來引導。或者將囡囡的生活變得多元化,讓她參與一些課外活動。嘗試將眼光放遠一些,用目標建立互信,用互信培養友誼,這還可畢生受用!幾多女校畢業出來的同學,結婚後生兒育女,二、三十年後仍聚首一起!
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:ohnono 的帖子

多謝ohnono意見..... 今日佢去左德望嘅簡介會,好似好鍾意,希望佢會搵到啱佢嘅學校啦。

Thanks
Mo-ma

我囡囡是(BAND 1)頭, 打算報協恩同埋德望,囡囡話想讀女校

candyhmama  爲什麽不考慮上智?同樣女校,至TOP  發表於 13-10-28 16:04
elbar  自行或試 1.瑪利諾修院 2.瑪利曼   發表於 13-10-27 22:48

引用:多謝ohnono意見.....+今日佢去左德望嘅簡介

原帖由 mo-ma 於 13-10-26 發表
多謝ohnono意見..... 今日佢去左德望嘅簡介會,好似好鍾意,希望佢會搵到啱佢嘅學校啦。

...
預祝成功

mo-ma  多謝你!  發表於 13-10-30 00:24

我囡囡又係去完德望嘅簡介會,就話好鍾意

elbar 發表於 13-10-27 18:18
預祝成功
多謝

jasjasmummum 發表於 13-10-28 13:47
我囡囡又係去完德望嘅簡介會,就話好鍾意

我都想俾女入"德望 OR 協恩" 請問你女成績是否全級10名內.

elbar  都有機會   發表於 13-10-29 08:57

我囡囡3,4,5年班全級第一,不過運動一般,

jasjasmummum 發表於 13-10-28 15:56

我囡囡3,4,5年班全級第一,不過運動一般,

嘩, 你囡囡好勁喎, 我囡平均分都系94分左右....

不過運動一般呢,學校要睇埋運動嘛

回復 jasjasmummum 的帖子

唔一定係運動,音樂、藝術或朗誦、其他學術比賽獲獎都可以,不過,最終成績好係最先決條件,另外,說話能力要好,因為中學interview 通常有group discussion, 要短時間表現自己比人優勝。

elbar 發表於 13-10-25 11:21
協恩 - Form One Admissions 2014-2015

瑪利曼 - 收生準則及比重:
想請問如果我女成績在班上未去到頭3名(平均分在四,五年班時是93-95分左右)那是否好難入到例如"張祝珊英文中學,協恩,真光等......學校, 會唔會連interview機會都無? 麻煩你俾D意見!!!!

Ling1110 發表於 13-10-29 09:57
想請問如果我女成績在班上未去到頭3名(平均分在四,五年班時是93-95分左右)那是否好難入到例如"張祝珊英文中 ...

張祝珊英文中學 機會較低

引用:Quote:elbar+發表於+13-10-25+11:21+協恩+-

原帖由 Ling1110 於 13-10-29 發表
想請問如果我女成績在班上未去到頭3名(平均分在四,五年班時是93-95分左右)那是否好難入到例如"張祝珊英文中 ...
自行 都試 1.瑪利曼/上智 2.真光女書院,直資 - 協恩,德望 機會稍高

回復 elbar 的帖子

多謝你的意見!!!{:1_1:}
‹ 上一主題|下一主題