用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 過來人的忠告 (不喜勿插)
樓主: ernie_kmy
go

過來人的忠告 (不喜勿插) [複製鏈接]

引用:睇吓笑吓,有長毛家長,又有網上警察,又有

原帖由 bigboy129 於 13-09-26 發表
睇吓笑吓,有長毛家長,又有網上警察,又有怪獸家長,幾有脆。
我都係。上年入黎當娛樂 relax 一下,有啲 post 係幾好笑的

上ED看看,可以了解一下行情,

兩睇啦, 好似之前收優才first waiting, 感覺良好, 以為自己好大希望咁...睇睇吓發覺原來有幾百個first waiting, 咁我反而"放心" d, 因為如果我出年6月至知, 而且落選左, 心情可能會好差呢!
你睇呢幾日d青年自殺新聞, 我地做父母要堅強d, 仔女先可以學我地有抗疫能力啊!

MrBeast  點睇都係top 10-20%, 係件開心事  發表於 13-9-27 12:26

其實,大家都要放鬆,上網都係希望得到多啲資訊,一齊分享吓,同一齊鼓勵吓!

睇到誇張和不合理,笑吓咪算囉!

ernie_kmy 發表於 13-9-26 14:21
我女今年已入小一, 上學年一直奮戰私小/直資學校...後來發現, 自己屬於「容易擔心」人, 因為擔心, 所以成日上EDU KINGDOM 睇各方的留言, 結果心情更緊張/擔心...結果情緒更差, 反而之後堅決不再上來看留言, 所以更容易將事情放下....
如果您和我是同一種人....請三思是否合適上來看留言...
有趣!你留言叫人不上來看留言。

但若果不來看留言,又怎可以看到你這個「叫人不上來看留言」的留言?

放鬆尐啦,香港人。

要學會欣賞我們仔囡的長處,他人的意見或經驗只供參考。

edu_father    發表於 13-9-27 20:44

ernie_kmy 發表於 13-9-26 14:21
我女今年已入小一, 上學年一直奮戰私小/直資學校...後來發現, 自己屬於「容易擔心」人, 因為擔心, 所以成日 ...
其實所有野都係講個緣字, 小朋友同邊間學校有緣份都係睇天意, 只要盡咗力咪得囉.香港大把富豪都唔係喺名校出嚟, 佢地咪一樣可以獨當一面, 天生我材必有用嘛, 放鬆啲啦.  
題外話, 我好欣賞你o既頭像, 好可愛.

上來收吓料係好事,起碼「活在現實」,得就得,吾得就吾得,好過明明衰左,仲日日失戀咁等信。

同埋EK多同道中人,大家知道考小一當中辛酸,其他無經歷過的人係吾會明白。大家分享吓、講吓,雖然係陌生人,都算係一種支援,幾好呀。

edu_father    發表於 13-9-27 20:42

Jane1983 發表於 13-9-27 18:29
上來收吓料係好事,起碼「活在現實」,得就得,吾得就吾得,好過明明衰左,仲日日失戀咁等信。

同埋EK多同 ...
係囉, 同意, 其實可以陽光啲咁去面對.

Jane1983    發表於 13-9-27 22:09

引用:上來收吓料係好事,起碼「活在現實」,得就

原帖由 Jane1983 於 13-09-27 發表

同埋EK多同 ...
認同!孤軍作戰好無助!

Jane1983    發表於 13-9-27 23:19

Jane1983 發表於 13-9-27 18:29

同埋EK多同 ...
互相扶持!讚!

Jane1983  扶持吓,好呀!  發表於 13-9-27 23:20
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回覆:Jane1983 的帖子

一半半啦。上來收風,互相支持鼓勵是好的;但知道人有自己冇,又不免有比較之心。我都係心情好先上,分享下,心情唔好俾仔激親果陣潛潛水。

畢竟有個平台交流下,是有用的。

其實版主囡囡好叻,在班內表現出色。
我囡上年第一round 有offer, 但學校表現一般....
這只是一個緣份遊戲....好似"table for six" 或"speed dating" 咁

每樣野都有辣有唔辣,最緊要適合自己。

我就掉轉, 之前無上來個心七上八下, 上來王國看到其他同我一樣心大心細的家長, 覺得自己唔係最傻嗰個, 於是心情大好! 哈哈~
‹ 上一主題|下一主題