用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 過來人的忠告 (不喜勿插)
go

過來人的忠告 (不喜勿插)

我女今年已入小一, 上學年一直奮戰私小/直資學校...後來發現, 自己屬於「容易擔心」人, 因為擔心, 所以成日上EDU KINGDOM 睇各方的留言, 結果心情更緊張/擔心...結果情緒更差, 反而之後堅決不再上來看留言, 所以更容易將事情放下....
如果您和我是同一種人....請三思是否合適上來看留言...

回覆:ernie_kmy 的帖子

斬腳趾避沙蟲大法

Cutemom0808    發表於 13-9-26 14:27

咁又唔係既,我係一個唔容易受人影響既人,人地講乜睇過就算,有道理既咪聽下,冇道理既就閃.....
上黎呢度,都係大家交流下,當然有D人唯恐天下不亂咁,亂散佈謠言,只要自己有立場,有主見,邊咁容易信人呀....

Jackieson    發表於 13-9-27 14:17

作為父母, 應該學懂分析資訊, 更加要學懂纾緩壓力

albert831    發表於 13-9-27 17:37

回覆:小妮子 的帖子

認同

引用:咁又唔係既,我係一個唔容易受人影響既人,人

原帖由 小妮子 於 13-09-26 發表
咁又唔係既,我係一個唔容易受人影響既人,人地講乜睇過就算,有道理既咪聽下,冇道理既就閃.....
上黎呢度,都 ...
取經都要學問,理性選擇材料。

所以我就係話如果像我一樣的人要三思....不過我想話, 當你不斷收WAITING或REJECT LETTER, 連一D諗住好大機會的學校都REJECT左, 自己開始擔心小朋友耍去咩學校, 而又見好多人有OFFER, 多到不斷有POST問, "XXX, BBB, CCC同AAA, 你點揀?" 你一定會開始質疑自己小朋友的能力, 之後就會好DEPRESS,....

admiral1008  我都係過來人,小女已經2年級,成績中中地,舊年大抽派尾幾間,叩門10間,海底撈月入Band 1.
結論只得一個,努力幫細路做好份資料,來之,安之. 天生,天養.  發表於 13-10-2 19:48

回覆:過來人的忠告 (不喜勿插)

情緒真係會傳染的。
今年年頭上黎見家長們話等直私offer緊張到喊﹐我呢d局外人都被感染了。
所以為保持理性﹐上黎搵資料真係要過濾一下。

回復 karen55407 的帖子

都係, 我上年因為個女入咩學校而抑鬱發作...

回復 happyfamilyday 的帖子

到自己身處環境時, 情緒更易受影響, 而且, 上網POST 意見係唔使負責, 老實講, 你小朋友入邊問關我咩事, 你上網問, 我梗係RECOMMEND一間同我冇衝突的, 如果我都等同一間學校學位, 我一定會叫你唔好去, 而且呢度最多罵戰....

道聽塗說,照單全收實吐血!

kwuom    發表於 13-9-27 14:56
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

引用:回復+happyfamilyday+的帖子 到自己身處環

原帖由 ernie_kmy 於 13-09-26 發表
回復 happyfamilyday 的帖子

到自己身處環境時, 情緒更易受影響, 而且, 上網POST 意見係唔使負責, 老實講, ...
你講得啱﹐所以資料來源唔可以單一﹐而且自己要分析分析。

回覆:ernie_kmy 的帖子

就我本人早前也有提議人揀我等緊嘅學校,因為我覺得就算人哋放棄個位,都未必輪到自己

edu_father  胸襟廣闊, 直得尊重  發表於 13-9-27 14:30
bckwong    發表於 13-9-26 15:10
yfchoy  我都係  發表於 13-9-26 14:54

冇offer喺手個心真係,宜家先9月尾...唉…希望唔洗捱到6月啦!

cmir 發表於 13-9-26 14:30
作為父母, 應該學懂分析資訊, 更加要學懂纾緩壓力

對呀, 千祈唔好將壓力轉移比小朋友。

做家長盡咗力就心安理得

去年由得知派位结果開始,每日全天上黎,有很多家長發放信息,我就是利用這些資訊翻叩成功,逃出險關。認同上面,盡左力心安理得!當然過程也相當難受!

互聯網世界,認真就輸啦

平常心啦、就sure win

回覆:陳皮爸媽 的帖子

睇吓笑吓,有長毛家長,又有網上警察,又有怪獸家長,幾有脆。

平常心, 進自己努力就可以