用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 一個不知所謂的老師
樓主: 333CHAN
go

一個不知所謂的老師 [複製鏈接]

333CHAN 發表於 12-11-17 12:02
阿仔上中二,開學2個多月,最近兩個星期,都被學校罰留堂,我覺得有點不對路,主動聯絡學校問發生咩事,班主任話 ...
我們上輩有一句:-

忍一時之氣, 免百日之憂!

可能老師態度不是想像的. 但是否針對. 又或者, 老師不聞不問.
又如何?

現在的孩子有高IQ, 那又掛著口邊, EQ不足.
有機會訓練下EQ , 都唔錯呀!?!

囝囝mama    發表於 12-12-11 05:40
二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

青春期還有很多野面對,小朋友情緒,朋輩影響等等,這可能少事,不要亂,加油!了解清楚,續一解決

再來一件有趣的事,英文默書38個字,錯6個,每個罰抄100次,足足抄600次...,哈哈...,中二的學生喲...

jj7723  我有一親戚兒子小三, 忘記帶或欠交通告, 一律要將通告由頭至尾罰抄三次.  發表於 12-12-13 10:29
betsymak99  不多呢, 測驗錯了成句抄5次,不合格全份卷抄5次  發表於 12-12-11 15:25

333CHAN 發表於 12-12-11 14:47
再來一件有趣的事,英文默書38個字,錯6個,每個罰抄100次,足足抄600次...,哈哈...,中二的學生喲... ...

如果, 係件咁ge事, 交番比小朋友.
二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

回覆:333CHAN 的帖子

这样的教學法又似乎有点那个......有否研究过是個別老師的風格,還是學校真是抱著这种教學態度呢?

如果學校教學方式係大量重覆或抄寫,好多小朋友尤其男仔係好抗拒。有可能咁樣令你囝囝覺得上課沉悶無聊,加上性格使然作出惡作劇行為,如你囝囝長久不適應,樓主應同囝囝一起商量吓是否需要轉校,最大前提係吾好令囝囝討厭學習。

要出動三師會審,應該不是單一事件。有可能他在上課期間經常做出一些行為妨礙上課。多口多手是不是駁咀或打架?有時候惡老師比什麼都不理,任你自生自滅的老師好!
如果沒有改善,下一次就應該是訓導主任或校長出馬,可能你要準備找學校了。

回復 333CHAN 的帖子

我阿仔學校都是好興罰抄, 不準時交罰抄更是再罰抄double.......男孩子是討厭這種抄寫的工作, 就是這樣才會見效.  我都同阿仔講, 如果佢哋唔想俾人罰做這種又討厭又無聊又花時間的東西, 咁下佢次唔好多口, 唔好遲到, 唔好犯同樣的錯咪得囉.

其實默書改正罰抄多次方法雖是小學形式化多些, 但出發點是好的, 抄得多有助幫佢串字, 也令他們下次警惕要温好一些.

Meikin 發表於 12-12-17 12:12
回復 333CHAN 的帖子

我阿仔學校都是好興罰抄, 不準時交罰抄更是再罰抄double.......男孩子是討厭這種抄寫 ...

我囡學校也是經常罰抄, 第一次老師會訂一個合理的份量, 如果有學生駁嘴, 態度不佳或繼續欠交便會一倍一倍加落去, 其實呢個方法幾好.

分享一個讀名校嘅女仔嘅 case.

初小已經瞓地發脾氣,唔肯温習,家長覺得其他學生教壞佢,學校唔啱!尤其因為小一時兩間名校收咗佢,亞媽一直認為自己揀錯學校。

其他家長覺得呢個女已經係同級最差之一,唔覺得有人帶壞佢。

到小六個女仔直情當老師無到,去厠所唔返班房,上堂做自己嘢,傾偈 etc,總之攪攪震。所有老師應該係 come to agreement ,完全唔理佢,係當佢透明.....Um.... 老師緊張係好事,至少無放棄個學生!
‹ 上一主題|下一主題