用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 一個不知所謂的老師
go

一個不知所謂的老師 [複製鏈接]

阿仔上中二,開學2個多月,最近兩個星期,都被學校罰留堂,我覺得有點不對路,主動聯絡學校問發生咩事,班主任話見見家長,當然好啦,
第二天放工時6:30,我兩公婆帶仔仔一起赶到學校,一進門,中(男)英(女)數(男)三位老師等哽我們,做為禮貌,我先saw sorry啦!還沒座底落來,女老師就高調八的豁佢"企過度,你冇得坐"阿仔本來都無意要坐,跟住又開始拉開桑門的講阿仔"阿XXX先生,你知唔知你咩事呀?",跟住聲音越來越高,樣子也越來越凶...,
我開始反感,做為一位為人師表的中學老師,咩行為呀...,阿仔不是犯法,不要用監獄審犯人的方式對佢,他只不是一個中二的學生,"犯錯"也是几日前的事(不是即場發生),不用大動肝火...,加上都1.6米高的中二學生,俾點尊言大家啦...,阿仔又不是在學校犯些大件事,只是平時好動型(控制不到自己),又多口,又多手,當然老師們都不鐘意啦
跟住我講返前几日學校旅行在外,好動的阿仔在外不听老師的指揮,指責阿仔的一,二,三...等事情,問我的看法,問得我,我當然要答啦,可能答題唔安她的心水啦,又開始串我...咩咩..點點教仔...,唔識點教育小朋友..我也開始火滾...,我今日是來鏗阿仔的個人行為,唔是來听你教訓我,每個人都有自己的教育方式,當然跟不到你的要求一樣啦..勞完阿仔又勞阿媽...,我心愣...仲話是咩訓導主任,我看似懲教署主任多點,一點做人的基本常識都無.
我擔心阿青春反叛期,對住甘樣的老師,不停的打壓佢...,打沉佢...,只懂罰不懂教的老師,擔心他麻木晒所有的懲罰,開始討厭老師...,討厭學校...,不再想再返學...
當然,自己的小朋友一定教,但學校甘樣對佢,我唔知點算好?...

1    0    0    0

回覆:一個不知所謂的老師

快d揾一間老師極包容ge中學啦!果d學校犯法都唔使見學生家長,只call 999!令公子一定好開心,唔使控制自己,即興想叫就叫,想打就打,大把同道中人陪佢!果d學校只訓練老師自我保護!令郎早走老師早解脫老師盡責,對學生品格有要求,恨鐵不成鋼,呢d真係地球上有責任有抱負ge教育工作者應有之基本態度!

Cello093    發表於 12-11-20 18:18

醒目開學勳章

一個不知所謂的老師

問題學校到處有, 唯有教好個細路.

太恐怖既老師,對小朋友咁差,對家長好似更差!

我都是冇辦法,講述承件事的經過,尋求大家幫助遮...,唔喜,勿插...,我已經好唔開心啦

旁人有咩幫到你?一味附和同情無補於事只有你自我反省,做父母有無考慮過仔仔性格而選校?我仔係特殊小朋友,小學成績好好,但被大部分老師標籤為曳仔、懶惰,所以升中只選包容度高的中學,而非傳統好banding學校,中學4年來,老師偶有投訴,但無刻意標籤,已屬萬幸!
一個巴掌拍不響,有無自省當時自己之態度?做為已確實犯事之同學的家長,只能虚心受教及深刻反省,呢d就係我十年不斷見老師所得之經驗,為孩子護短,甚不智!唔想學校標籤為直升機家長,只有回家好好配合老師,教導小朋友,想辦法改正錯誤!

oscarmama  agree  發表於 12-12-11 20:20
安格斯媽媽  同意,最重要家校合作,學校肯見都是想教好小朋友,放棄仲驚  發表於 12-12-11 11:46
Yanamami  「待人從寬, 律己以嚴」. 對吧.  發表於 12-11-18 14:51
Yanamami    發表於 12-11-18 14:48

醒目開學勳章

老師當時用咩態度處事只有當事人先感受到,家長出聲唔一定就要係直升機家長,唔明問到清楚係應份,學生做錯係唔係鬧就係唯一一種解決方法? 對住家長都可以咁冇禮貌,要反省的話請老師行先,而家長就要諗下點同個仔溝通尋求改善方法。

多謝晒理解的朋友,講出成件事的發生不是為左縱容阿仔,遇上甘樣的老師,唔開心,同大家討論下,當然公開地方,大家看問題都會有些分其,難免
當時我們由頭到尾,無出過半句聲,由得她閙甘阿仔,加埋她更"興"...,目的是要"威"庶...,如果我再開口變左吵交...,我唔想在阿仔面前覺得阿媽幫住佢
自問我教仔都好嚴謹,阿仔不是所謂的港孩,8嵗就開始煮飯,10嵗會做簡單的菜,屋企冇游戲機,悶就踼boll,籃球,足球,球類都不差...,只不過阿仔青春反判期,不想太多的罰,好過用心的教而已.

老師都係人, 人總會有錯. 老師返8點, 每朝6點幾起身, 原本放5點, 等你等到6:30, 分分鐘7點先走得, 返到屋企還要改簿備課, 心情差就在所難免. 多d體諒, 亦小心不要讓小朋友知道你話他的老師不知所謂, 否則他將來不尊重老師, 有事就推責任在老師身上, 到時你便後悔了.

333CHAN 發表於 12-11-17 12:02
阿仔上中二,開學2個多月,最近兩個星期,都被學校罰留堂,我覺得有點不對路,主動聯絡學校問發生咩事,班主任話見見家長,當然好啦,
第二天放工時6:30,我兩公婆帶仔仔一起赶到學校,一進門,中(男)英(女)數(男)三位老師等哽我們,

從你的文字中我都理解到家長在這見家長事件後的氣忿感受,不妨先平心靜氣吧。唔介意我都想問,為何班主任見家長須要聯同中、英、數三主科老師一齊見?雖知黃昏6:30pm 應該是老師的私人時間,還要是三位老師的私人時間,我覺得某程度上老師們其實是很重視你們的case,但由於我們始終是塘邊鶴,我們在這裹是完全不知道所有發生過的前因後果,所以我們亂去評論對家長、囝囝、老師都是不公平,但我仍想說,用「不知所謂」來形容教緊自己子女的老師實在係好銀耳,希望你嬲完呻完後平心靜氣諗諗家長與囝囝之間溝通的渠道有無出了甚麼問題,想想老師的「訓話」之中有無出現過好的建議,「訓話」之中有無指責囝囝的弱點而是家長所忽略的,再檢討吓如何循循善誘反叛期的囝囝,這才是真正為囝囝應做的事吧,我隨口講聲支持你有幾難?也無必要浪費唇舌吧,just sit back and relax...哈哈。

stcnwt    發表於 12-12-17 23:10
oscarmama    發表於 12-12-11 20:23
bb86    發表於 12-12-11 10:39
dlh525    發表於 12-12-10 17:44
Jackieson  真係好中肯  發表於 12-11-21 09:04
1   2   3   6  8

回覆:701003 的帖子

我都有同感,自己客客氣氣,通常反應都好好,而且最後的跟進行動的可操作性及配合度提升了。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:redkoni 的帖子

你提出咗我的疑問!

Yanamami  其實已反影問題的嚴重性.....  發表於 12-11-19 09:51
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

如果我遇上這情況, 聽到老師這樣喝罵自己的孩子, 也會心痛不已, 可能也有同樣反感的感受.  

但平心而論, 縱使老師說話的態度和手法可能是訓話式, 不太令人受落, 但說到底都是為你的孩子好, 否則又何需三位老師大費周章呢.  有就如我成日同阿仔講, 如果阿媽唔關心你著緊你, 又何需咁勞氣, 唔理你由得你錯咪算數.  有時自己做阿媽氣上心頭, 教訓阿仔都會說了一些令人難受的說話, 何況是每天以一敵百的老師.

還有, 孩子在家乖巧, 並不表代他在學校也是如此, 有時他們在不同場合有不同的行為.  如果老師如此隆重其事, 事情可能並非你想像如此簡單, 也不要只聽孩子一面之詞, 他們為怕受責, 總是會將事情淡化.  當然也不是叫你責怪兒子, 最重要是跟他坐下談談, 了解事情, 也把老師(及大人)對事情的觀點跟他解釋, 令他明白在此事上他做錯了甚麼, 或態度有甚麼不對, 以後不再犯同樣的錯; 也要教他要尊重老師 (即使老師處事態度不佳), 聽到別人的批評, 不要第一時間反辯, 應先自我反省自己哪處做得不夠好不夠圓滑.  這才是幫助孩子成長, 面對自己不足及改過的辦法.

Sandy_Wong  說得對! 可能老師的語氣比較重,家長很難接受,但是她這樣做是緊張你仔,爲你仔好呀,從正面看,她還是一個負責的老師.  發表於 12-11-19 17:45

間學校中、英、數老師都一齊見樓主,班主任、校長、訓導老師等等角色樓主冇提到有冇在場;所以我估一係樓主好大面,個個都想見下;一係間學校 d 先生好得閑;一係件事幾嚴重下,要勞師動眾先壓得住場。

我覺得咁情形一係就要間學校去「就」個學生,一係個學生去「就」間學校。若「就」唔到,試下轉國際學校囉;可能個小朋友非池中物,讀 ed 學校只會限制佢發展都未定~

另外,有可能係個小朋友係特殊學生都未定,不過要驗先知。e種小朋友有時(壓力、興奮)會控制唔到自已;但個家長由細到佢大,已經習以為常,所以唔覺得有問題。(這只是猜測,樓主不要生氣)

多謝各位的理解及提點!等我平靜落來...,再過濾及反思吧...

ANChan59  A good role model for your son...  發表於 12-11-19 22:19

相信你是一個有智慧的好媽媽, 加油!

做家長都好大壓力,加油!

try complain

回覆:333CHAN 的帖子

睇開啲,有啲老師要面又要威,

唯有教個仔唔好同老師鬥,要俾面老師

回復 333CHAN 的帖子

只好教囝囝適迎學校和老師!!!叫佢比心機讀書不要比老師睇死!!!在這裡跌到在這裡起身!!!越要讀好D書!!!

(阿Q精神他們沒放棄我囝囝!!!)
‹ 上一主題|下一主題