用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 「B-」的威力!
樓主: 家之達人
go

「B-」的威力!   [複製鏈接]

回覆:「B-」的威力!

我小女全年無欠交功課,在校內工作 中央清潔斗察,圖書管理員、電腦助理!成績中上,今個學期獲3個優點,老師評語"沉默守規",但操行都只是b+咋我都好不滿

bbbaba88  不愛說話,評你沉默。多說兩句,評你多咀。老師話事!  發表於 12-7-23 12:52
like_travel  你女學校好手緊bor,生怕益左個學生   發表於 12-7-22 19:30

要取A真的不易,好似囝囝學校,操行分要經班主任,另加中英數老師同意,才可作準.

annafong  咁都好, 唔比一個老師批, 無針對.  發表於 12-7-22 23:24

引用:回復+家之達人+的帖子 很好的分享,+今年多

原帖由 khmama 於 12-07-22 發表
回復 家之達人 的帖子

很好的分享, 今年多咗好多家長舒發感受, 用筆杆去起革命. ...
可能忍唔住啦!

講笑

我女學校就比較識做。她平時表現應該算不錯但肯定不是超乖嗰种, 1-4年級在著名小學就讀時操行就最好也只有B+。 5年級時因為搬遷原因轉校到面臨殺校的小學, 操行大躍進居然評為A, 可能學校不是出名的小學, 所以凡事都比較為學生着想, 出手比較鬆一點。

引用:我女學校就比較識做。她平時表現應該算不錯

原帖由 eling_yeung 於 12-07-22 發表
我女學校就比較識做。她平時表現應該算不錯但肯定不是超乖嗰种, 1-4年級在著名小學就讀時操行就最好也只有B ...
Good and caring school.  

eling_yeung 發表於 12-7-22 21:19
我女學校就比較識做。她平時表現應該算不錯但肯定不是超乖嗰种, 1-4年級在著名小學就讀時操行就最好也只有B+。 5年級時因為搬遷原因轉校到面臨殺校的小學, 操行大躍進居然評為A, 可能學校不是出名的小學, 所以凡事都比較為學生着想, 出手比較鬆一點。 ...

我一朋友子女的小學(屋邨)每班有約1/3學生操行得A,其他大部分得A-,幾個得B+,較曳的得B.

另一個朋友的小學(九龍城)向來每班只有1人操行得A(操行獎),幾個較乖的得A-,大部分得B+/B,幾個得B-,較曳的得C+/C.

回復 家之達人 的帖子

加油!很好的分享,發人深省!我也希望負責升中的班主任多體諒家長,打操行分鬆手D啦!

謝謝家之達人的分享!
的确,派到「三十出頭」的痛和失望是筆墨難以形容,
我也經歷了此劫,旁人都說讀書差就是這样的結果,
小兒B2--3,操行B,當天准備去叩B3頭,B2尾的學校,
班主任却說:你不用去考這間那閒了,你考不入讀不到的。語氣霸道極了。
亞仔完全泄氣了,完全不合作,我這刻完全體會了亞仔這一年來所受的委屈,成績不斷滑下的原因,只有打壓沒有鼓勵的教育,是多麽的可怕!
本人一直以培養小兒品格為首,他二年來一直幫一個學習障碍的同學,檢查家課冊,領讀,教做功課,評語和見家長從來沒有讚賞過。雖然施比受更有福,但班主任的一句話,足以「起死回生」,「死而後已」。
最後有B3收但校風麻麻,到勞子注冊了,但有朋友話太左派了,最好不要讀。
到底,情何以堪呢?

引用:謝謝家之達人的分享!的确,派到「三十出頭」

原帖由 吳莘榆 於 12-07-22 發表
謝謝家之達人的分享!
的确,派到「三十出頭」的痛和失望是筆墨難以形容,
我也經歷了此劫,旁人都說讀書差就是 ...
No ! 好多人話勞校band3, 左校,但我睇過一篇採訪,這校收很多低下層學生,很勤力那種,有讀書風,校長帶領不錯,學校開放時間 長,俾學生溫習!

引用:回復+家之達人+的帖子 加油!很好的分享,

原帖由 vincher 於 12-07-22 發表
回復 家之達人 的帖子

加油!很好的分享,發人深省!我也希望負責升中的班主任多體諒家長,打操行分鬆手D啦! ...
我覚得欠功課,冇服務,冇簽通告等𣎴應反映在操行等級上!操行應主要放眼在品德言行上,是否待人有禮,言行有否粗卑等!

杰杰媽媽  我估我仔就係成日欠改正,所以點都係得個B+  發表於 12-7-24 13:21

各位升中的家長,想問下你哋的意見,小兒今年升小一,因為佢都係坐唔定,同為人較固執衝動,但學業成績ok,咁我應該為佢揀一間較傳統,品德好,課程深,老師嚴的學校比佢(希望可以瞓練佢坐定,打好學術基礎),抑或比間程度淺,活動教學(等佢返得開心d唔使成日接投訴),老師nice,但品德無咁好,又有一條龍中學的呢?
因為我都好矛盾,一嚟想佢响間品德好嘅,但又怕佢坐唔定,操行差,如讀唔掂(或比老師鬧到無自信)時轉校難有學校收,但如讀一條龍因是村校,學生較雜怕更影响行為,不過老師又較親切,一條龍又不用担心操行分,究竟應該點揀?
因為睇完你哋嘅post我都好担心,希望各位媽媽能夠明白我呢位新手媽媽的感受,因只有這兩間收,請各位給我一些意見,謝謝!!

杰杰媽媽  你日日鬧佢更加彩你都傻,其實佢地呢類小朋友好天真/仲好有童真/佢地好聰明會去諗對&錯,只係要用心去教.  發表於 12-7-24 13:32
杰杰媽媽  最後我仔都KEEP到BAND  1,入左一間雖然唔係1ST CHOICE,唔太多人識既英中,但我知道呢間都係一間愛的學校黎,我仔雖要呢D,佢受軟唔受硬,  發表於 12-7-24 13:30
杰杰媽媽  頭1/2年都好多問題GA,家長又見過,又試過整傷同學(但我知佢只係覺得玩緊),但到左P.4就定左好多,最緊要搵一間愛的學校,用心去令佢地知道對/錯.  發表於 12-7-24 13:27
杰杰媽媽  當年我仔就同你個仔差唔多,我最後決定左搵一間岩佢性格既學校(活動教學),可能好多人唔認同,但我仔呢6年小學算係開心既,  發表於 12-7-24 13:25

yyht 發表於 12-7-23 00:31
各位升中的家長,想問下你哋的意見,小兒今年升小一,因為佢都係坐唔定,同為人較固執衝動,但學業成績ok,咁我應 ...

我會揀學業,程度行先。

其實小朋友的行為態度,唔好以為揀一間嚴的,老師可以教好佢地,老師對頑皮的小朋友多數只會採用懲罰和通知家長的態度,為了唔影響其他乖的同學,愈嚴的學校,愈依賴懲罰的規範制度。

其實小朋友最受父母影響,要教好小朋友,就要親力親為,有錯要指正,還要做個好榜樣。

Snakemama  同意。教好品德,真的要親力親為。  發表於 12-7-23 01:27
:verycold: :verycold: :verycold:

家之達人 發表於 12-7-22 10:54
以下文章,需要一些聯想去理解...
部份內容屬個人的婦人之見...
有需要時,各學生的家長們...也請你尋求自 ...

其中一篇對升中家長很有參考價值的文章,

父母不易為,大家多作分享,說出不快也是一件好事,

讓情緒得以釋放~共勉

回復 ohnono 的帖子

ohnono, please check pm, thanks!

給家之達人:
和仔仔一起努力,加油,不要氣餒!
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

回復 kenfu 的帖子

如果有寫得的媽媽寫下派位的網上小說就好,一定捧場

朋友個仔成績不弱,但操行,但我識他好內,我真不覺得他操行會好差,要臨尾找學校時真是好慘!

回想阿仔小六時,真是草木皆兵,份通告遲左交都好好好緊張

小女九月升小五,四年級為風紀隊長, 班長, 班主住也在兩次的家長日說她很幇得手, 成績保持全級1x/130, 但不知為何, 操行卻評了"B", 我真是"OUT"晒頭呀.

醒目開學勳章 王國長老

yyht 發表於 12-7-23 00:31  
各位升中的家長,想問下你哋的意見,小兒今年升小一,因為佢都係坐唔定,同為人較固執衝動,但學業成績ok,咁我應 ...

經驗分享:
我仔係adhd小孩, 佢唔係有心攪事, 但硬係怪事一籮籮專注力又差
k3時我問過老師同一個問題: 究竟我應該搵間傳統夾佢, 定搵間活動既等佢開開心心
好彩的是, 我大女本身已經識緊一間活動既一條龍學校, 我100%知道係咩料, 都好有信心佢地會肯教好我個仔
當時幼稚園老師答: 我覺得佢唔係要高壓, 佢係叻仔, 佢地guidance同耐心, 佢會做得到, 於是, 家姐果間活動一條龍, 自然係我不二之選
好多人話活動教學, 學生會曳, 品德會差, 呢樣我唔讚同, 當然小朋友同"知規守禮"有一段距離, 但唔代表佢地品德唔好, 例如傳統學校, 排隊唔可以出聲, 我地學校, d學生見到我(一個39唔識7既auntie義工), 跳下跳下行埋黎同我傾計, 8下我係邊個, 一輪咀介紹埋自己, 老師唔會阻止的, 上堂學生見到老師錯左, 真係夠膽兜口兜面講, 試過我女p4時, 有個代課老師好惡, 佢地成班竟然寫信俾校長"申冤", (佢地乖乖地上堂架, 不過落左堂就去投訴之嘛, 校長好認真處理架), 長遠影響, 學生同大人之間會有份信任, o係親子溝通既角求黎講, 其實係件好事, 我地學校, 一樣講生命教育, 唔係好似我地以前傳統咁"呢樣唔得, 果樣唔應該", 而家教導學生咩係愛, 點去關心社會, 自己有幾幸福點去服務一d比我地弱勢既人, 我女今年升中, 早2個月學校open day, 我女只係擔任一個小角色, 2 日open day後佢話我好開心, 我問佢點解開心, 佢話"因為我賣晒d耆康面幫公公婆婆籌左好多錢", 我好安慰架, 因為我女識唸
講返我仔, 佢都係衝動, 多手多腳, 數理非常勁但文字就差差地, 我都成日收班主任電話架, 講佢d曳野, 攪笑野, 失暈野, 但老師態度係良好的, 因為佢知我有付出心機去教個仔, 知我個仔唔係心地壞, 反而班入面有d同學仔, 真係p2人仔識報復, 識玩野, 老師對佢地睇得仲緊! 我好驚喜既一件事, 係老師竟然有考慮過十週年活動搵我個仔做mc (一個細個有speech delay+adhd+非典型自閉既仔!), 雖然最後因為我仔好事多為, 俾老師罰晒d小息, 攪到無機會訓練而作罷, 但聽到老師咁講, 我心裡真係好開心, 我無揀錯學校因為老師唔止睇到佢曳既一面, 仲會識欣賞同俾機會佢
我2個小朋友入讀時, 學校未有公開試成績睇, 作為家長的我, 都硬食左好多年"小學開心姐, 考公開試就知死"呢個惡名, 今年終於有DSE成績了, 當然唔可以同一流名校比, 但算非常見得人(3322有60幾%, 英文40幾%5分以上), 我個心都定晒了, 有間咁唔錯既英中, mei埋眼就直升, 我仲駛唸?

yyht  你兩個小朋友讀緊果間我舊年聽完簡介會之後都好鍾意個教學理念,但係佢唔收我個仔。  發表於 12-7-24 13:59
ALAL  都要有錢先比到10幾年學費  發表於 12-7-24 00:11

ALAL 的帖子

係呀!我返輪班工,有時簽唔到通告就用红筆“欠簽“,同學校講就“排頭照舊,到填抽獎表時就要我改改改,全部填B3(包括B3尾尾),我唔彩佢,仲寸咗佢幾句,结果操行由B+變成B,評语由活潑好動,樂於助人,變成“好動多言,雖努力向學“,好彩我冇聽佢講,個仔派到間幾好的B2,如果唔係真係要唔該晒佢。

ALAL  你畢左業啦,不如公告天下貴學校之大名  發表於 12-7-24 00:15
ALAL    發表於 12-7-24 00:12
eling_yeung  真的不是每間學校都會為學生着想, 面臨殺校的學校對學生的態度還是好很多!  發表於 12-7-23 12:13
‹ 上一主題|下一主題