用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學差,怎算?
樓主: ysnuna
go

數學差,怎算?   [複製鏈接]

回復 ysnuna 的帖子

我由小一上練習由初初加澸再做起!!!好似有D效!!!我暑假要佢小一練習重做由淺至深!!!得佢打好個底!!

peggyyau 發表於 12-6-4 09:34
回復 ANNAFRIEND 的帖子

My daughter is same case.  Ask her to circle the 重要眼眼, but she does not  ...
如果係有比較既未知數,我一定要個仔係未知數上面寫左條式先,唔好理係咪真正要既答案,到題目最後見到要咩答案就將一早REMARK左---未知數既式放返係岩既位 + +- - 。

呢個係我仔錯呢類題目錯足1年先更正到既方法黎,我每次都要睇住佢題題都係咁寫先放過佢.

佢地成日就係懶,又懶係醒咁,諗住唔洗寫就咁就計到,又唔知自己咁樣係會非常之唔小心錯.

佢初時一定唔肯用我既方法做,但我會俾佢用佢自己方法做一次先(就咁睇問題直接寫式搵答案), 多數都錯.
之後我就會要佢用我個方法叫佢計多次,一定岩,我仲要好衰咁+多句:  係喎!點解宜家又岩既? 用你個方法就成日錯喎,咁我覺得全部未知既都寫定條式係上面,做多少少,但一定岩好似好D喎!

哈哈,久而久之佢呢個習慣會陪佢終身,自此冇左呢個問題 (但當然仲有其他問題要慢慢拆蛋啦)

雖然好難做到完全'0' 唔小心,但呢類唔小心一定可以用方法更正到,只在乎大人肯付出幾多"時間",呢D一定要P1/2改好,唔係習慣左冇得改.

回復 sengayy 的帖子

唔使擔心,依個分數仲有得醫,去搵補習啦,佢地professional d呀,如果好既老師仲可以比到專業意見呀,don't give up

謝謝!己揾了新補習老師, 希望幫到我囡.

小朋友學數學唔可以硬記概念, 要多利用日常生活去接觸/接受數學, 好似平時要多讓小朋友看時鐘, 進行小買賣等等

數學差就做多D,巿面的練習沒有用,全課不是加就減.小朋友做兩條就知道全版都一樣,不用思考,最好上操券班

直接買卷做啦~~

一: 唔怕D小朋友做全版一樣會知道條條都係加/減/X/除,

二: 唔怕小朋友做埋同一樣題目會悶

三: 等小朋友習慣卷既模式, 唔駛一見到份卷驚一半先~~(一驚, 信心就低, 就好易錯)

四: 因為題目唔同, 可以等佢地腦筋轉得快D

暑假時, 例如小一升小二, 就拎返小一D卷出黎做, 當溫習, 會好過全版做埋同一樣既題目好多架........

我有兩位會考 MATH 同A-MATH考 A星既朋友, 都係教我叫小朋友操卷.
話數學一定要多做先會轉數快.....

我大仔都係讀一年班, 對上一次考完數學果日佢反黎話我知佢覺得會羅100分, 我當然讚下佢咁有自信心係好事., 但唔會真係信佢會有100分, ..但估唔到佢上次真係成份試卷冇錯羅左100分反來..我好意外亦好開心, 想同大家分享小小亞仔既讀書方法, 數學一定要比自信心佢地, 佢考數學期間好少會溫課本, 剩係做買回來的課外練習, 做過200題以上, 做完其實已經好似溫哂書咁...每次考試期間我都一樣比時間佢玩, 佢考親試每科平均全日溫3個鐘, 共他時間我就由得佢玩...咁樣佢反而開開心心咁記得哂d溫左既野..咁細個真係唔想比壓力佢, 可能你地會覺得我呢個亞媽太放縱佢..但就算迫佢溫10個鐘佢都唔一定可以再記多D..所以我選擇比佢自己搵佢既方法去溫習..

我大兒子以前數學只有7x分,升上小四後開始發奮追上去,自己買了一些簡單的數學練習,由淺入深操練,四年級的測考已有9x分了。

到現在升了中學,用英文學習數學,因為不適應學習方式的轉變,中一時都是不及格的,但去了用了一個暑假的時間預習中二的課題,中二第一次測驗有8x分了。

小兒子都是用同等的方法,數學一直都有90-95分之間,後來我們回來再調整了做卷的策略,最近兩次的測考分別是99及100了,所以有適當的操練,是絕對有幫助的。

待小朋友重新建立自信後,就不會再怕數學了。

不過我女間學校P2才學貨幣,應該是你們讀間學校用的教材深些吧,我覺得沒到一定的理解能力,數學有很多很難計的,比如時間,重量,圖形,文字題,對太小的孩子不易吧。

yy媽 發表於 12-6-5 00:02
我女女之前數學又係好差,最後我報左數研見老師係比練習女女做,但做過程係教佢睇題重點, 學左一個月就停左 ...

呢種比較題, 我女女學校的老師都係這樣教. 不過我女女學校除左呢種比較題, 仲要係包括多餘數據. 即係3個數中, 其中一個數係唔須要用的. 所以一唔小心睇題目即死, 仲要係要明白邊個數係多餘數據. 硬幣學校臨考前先教, 教得好急.所以我女女掌握不好. 我自己唔係太識教數學, 所以報左數研希望幫到佢地.

peggyyau 發表於 12-6-4 09:34
回復 ANNAFRIEND 的帖子

My daughter is same case.  Ask her to circle the 重要眼眼, but she does not  ...

呢類題目真係要多做. 之前我女女做呢種先找未知數, 然後雙加的題目又係好差, 因為成日漏. 睇"共有"字眼. 我就日日比佢地做. 當然數據要不停變化. 攪惦左呢範, 學校又教3個數據的比較題目. 唔知係咪做得多之前的比較題, 女女好容易掌握. 到我以為佢地不錯的時候, 學校又有新題目. 就係多餘數據題.  可能我小朋友思維未到呢個階段, 佢地做5次有4次都錯. 而且就黎考試, 我又覺得出得唔多. 於是都放棄. 我唔知其他學校小一有冇多餘數據的比較題, 但我覺女女學校的數學係比較其他學校深. 暑假開始我比佢地返數研, 因為佢地會比較熟悉學校的題目. 女女學校數學題變化層出不窮, 有時你真係想像唔到有d o甘o既題目. 所以數學科佢地成績真係麻麻.

基本是熟能生巧,很多時考試題都能在練習找到,但今次轉咗出題老師,是思考題,咁就,,,,,真係估佢唔到

杰杰媽媽  所以要做多D不同類既題目,唔會次次都咁直接問GA  發表於 12-6-12 21:59

回覆:smallfoothk 的帖子

凡事都是要明白了個原理,知點解就會容易D 處理,之後多操練,增加佢自信心,成功感,咁佢就會越做越鍾意呢!數學亦然!!

回復 Chowying 的帖子

我細囝都要在暑假重温番小一D數!等佢打好個底先!!!

引用:Quote:ANNAFRIEND+發表於+12-5-21+10:34+我

簽名被屏蔽

smallfoothk 發表於 12-6-12 20:21
基本是熟能生巧,很多時考試題都能在練習找到,但今次轉咗出題老師,是思考題,咁就,,,,,真係估佢唔到 ...

文字題真係多操練就會有進步. 我係不停題目多源化. 真係睇住佢地呢方面的進步. 不過我就好辛苦, 因為要不停出題目. 有時個腦都實埋呀. 同埋做數學真係要極小心, 因為答案只有岩同錯, 冇中間. 唔同語文科, 可以扣你1,2分, 唔會扣哂. 我女係一個極度唔小心同埋唔睇題目就做的小朋友, 所以佢呢科係好弱.   

smallfoothk  一樣好弱  發表於 12-6-14 12:32

leedorean 發表於 12-6-14 09:34
可否用實物引導她,我都用真錢講解!

我都係用真錢教, 當玩遊戲. 不過都好少比機會佢地買野, 我諗最有效學錢幣方法係買野. 我地以前都係生活上學返黎, 父母幾時會刻意去教呀.

囝囝mama 發表於 12-6-14 07:51
回復 Chowying 的帖子

我細囝都要在暑假重温番小一D數!等佢打好個底先!!!

我e+絕對需要喇, 剛考完試, 真係未派都知, 個囡雖未至於唔明, 但相對學校教既嘢, 阿囡明得太烏龜, 好似A比B多那些題目, 臨考試前阿囡重用畫圖呢表示, 大佬! 學校已經要考A比B多, B比C多, 重要兩個位, 唉!!! 暑假有排忙!
‹ 上一主題|下一主題