用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 要求全面取消小學派位世襲制及宗教計分制! ...
樓主: Snail22
go

要求全面取消小學派位世襲制及宗教計分制! [複製鏈接]

那些傳統老牌著名小學,就算係世襲,舊生的子女都未必一定能全部收晒。

咁點解要有世襲,因為那些舊生長大成人後,很多都會為學校貢獻,例如捐錢,學校轉直資後,更加要有穩健的財務,無錢無資源無設施,學校講到幾好都冇用。好似Co-ed,女拔咁,為左建新校,舊生們捐了巨款,最多的一個是幾千萬,甚至近億元。捐款人名單仲鬼咁長。這就是世襲的好處,無左呢班人的支持,學校怎能咁資源充裕呢!這是一個循環,互為互利。咁,學校係咪都要俾番幾分薄面舊生呢。

政府高官大多是名校出來,他們為了日後子孫的利益,又怎會輕言取消世襲制呢。

我覺得制取消父母世襲分都重算合理,但兄弟姊妺世襲分和宗教分應該留下,因父母離開學校那麼久學校都變化了很大,重有世襲真係唔多合理。第一名子在派位一樣要面對你現在的過程,所以兄弟姊妹世襲都算是合理,起碼唔洗煩幾次擔心幾次。
(希望大家都能為子女找到好學校。)

Deleted......

一個制度是否公平不應該看你是否既得利益者的。
我從地區名校畢業,雖然不是頂尖名校,但是也許足以令不少人羨慕的。但是那又如何呢?
假如判斷是非都要先考慮切身利益,我們真不知道如何教育子女了。
你有宗教信仰就要給你優待選擇,這完全是似是而非。從來自由社會中你選擇時自己多加了一些規限,不管是為了什麼理念,你的選擇是應該比別人少而不是比別人多,但是你完全有自由作如此選擇。如果我特別不喜歡東華三院或者你特別不喜歡道教,自然會盡量剔除考慮。怎麼你現在喜歡天主教就加分但是同時你若是要選東華三院又和我同分?這不是不公平是什麼?
有宗教信仰多幾分,無宗教信仰無分,這不是宗教歧視?
小學教師職員的子女多幾分,其他職業的沒有,搞職業歧視?
父母以前讀Band 5學校就慘,下一代少一個選擇,為什麼呢?
大家都沒有分不是很好嗎?中學大學找工作運動比賽會有人先拿幾分再競爭?
我們討論的是津貼學校,私校要收什麼學生才不管他。
教育課程和考試制度等當然也需要檢討,但那是另一回事了。

辦學團體用人力物力建立間學校,益下自己友都無可厚非,咁5通話直資攞左gov $就5可以有自己選生的權利ma?

冇宗教的亦可用統一派位,或可一早入教(不是海外個d),無話公5公平,視乎識5識玩lei個遊戲.

我如果是港大校友或者捐錢給港大,子女會否加分?

何謂公平

不知道大家同唔同意,其實有名嘅學校也可能是因為不"公平"的情況下產生.例如宗教團體有不同形式的捐助。學校聘請教師,也會先考慮相同宗教或本校畢業生。為的是甚麼?如果家長只要求"公平"考入這些學校,那麼對學校又是不是公平呢?

我又唔認為呢個遊戲好唔公平喎, 世襲的父母在第一個小朋友時都經過自行失敗, 人地都係透過大抽獎抽返入去架喎, 咁第二個小朋友直入同一所學校, 確係方便接送喎.

宗教分, 我覺得辦學團體收相同宗教背景的學生係天經地義架喎, 有咩問題呀.  

至於畢業生分, 我唔認為係唔公平喎, 就算直資私校, 父母係畢業生都會有分加啦, 如果津校冇得架, 咁先係唔公平喎.  而且我相信大部份人都有母校, 當然有人不在港就讀, 或者經已殺校, 但為數較少.  但有啲家長明明有呢 5 分在手, 又話地區遠, 母校唔夠好而唔選, 但又怨其他家長可以以呢 5 分去抽佢的心儀學校而話唔公平時, 咁又太荒謬喇. 如果有這 5 分在手而唔用, 亦係家長的選擇啫.  

如果真係連畢業生 5 分都冇, 宗教分又冇, 咁我只可以話你唔好彩, 但制度永遠唔會係絕對公平的, 如果只係對小數人唔公平, 其實就已經對大部份人公平了.

回復 1# Snail22 的帖子

年年首輪後都有這類意見,總不會在公布結果前出現...
有心維護公平維護人權就一早提出,在沒有被冠上"輸打嬴要"的稱號前做點功夫,我相信會有多些人認同。

回復 6# Snail22 的帖子

In many countries university admission ALSO consider alumni. There is nothing wrong with it. Like MIT, Yale, Stanford, etc. Imagine alumni help the schools to build up reputation, fundraising, etc. They are so important to the school. I don't have any additional marks for my son too but I won't say there is anything wrong with the system.

回覆 3# pandabonita 的文章

我都覺得是看你怎樣玩此遊戲,既然規則不會改變,人便應該靈活應變,不是嗎?如果諸事俱備亦不盡如願,我不會埋怨當初遊戲規則,只怪自己不夠運。世界是永沒有公平可言。

自行只佔50%,自行唔得,重有統一派位。
甲部10%
乙部40%
重有叩門位

很多傳統學校的成功背後都系有一班愛護母校的舊生出錢出力去支持.

親疏有別,正常

回覆 7# Snail22 的文章

如果可以好似超人咁成座building或圖書館咁捐出嚟,或者你可以try 下,但好似小小超咁,有否能力畢業是另一回事。(純粹說笑)

唔講咁遠,就當前來看,大部分家長都會有自己母校分,棄而不用而選取其他學挍,不亦是自己選擇嗎?況且我相信如家長大聲疾呼計分不公平的大部分是家庭裏的首名子女,咁我想問下如你得米後重有第二個跟,或將來你都想個孫讀,到時你又係咪舉腳贊成世襲分呢?

任何一個制度也會有人說不公平,你話抽籤公平,我抽唔到會話我個仔叻個佢點解佢有我冇唔公平。到好似私校直資要面試考試,唔收你個仔又會話因為我冇人冇物冇錢冇底冇面所以唔收唔公平。我也是這制度的受害者,但我唔覺得對小朋友晤公平,因為小朋友一定唔會冇書讀,只是對你家長的期望唔公平,冇人話你小朋友一定要讀某某名校才可成才,才可出人頭地,只因自己心魔太追求名校......

............

名校的學生和家長亦不易做。努力讀書、家長配合。
一間名校的形成,要經過數以十年計由學生努力得到好的成績、考入大學、在社會工作得到認同成為名人、越多就越會成為名校。
當曰發奮的小伙子,現今為人父母,他們的成功令學校成名,那報小學加分又是否合理呢?
現在人們全都要所謂公平、要不勞而獲、要分錢、要盡福利、那不如行共產制好嗎?
生存是有遊戲規則的,玩家要生存就要跟。
唔夠分、抽不到,咪努力啲讀書插班囉。朋友、請鍛鍊好遇強越強吧!

今日有廿分世襲分的小朋友, 上一代的家長可能都是在百無之下派入學校, 大家其實都經過"百無"階段, 不過只是時代不同

身為家長, 就算有母校的世襲分, 如果不認同母校的作風, 也未必會放自己的子女入讀, "世襲"也因此"斷龍"

所以, 世襲分可以算是公平的

反而, 宗教分就有點問題, 為入學, 而迫子女入教真是有點過分
‹ 上一主題|下一主題