用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 有無2013/14準備報嘉諾撒聖心幼稚園的小朋友呀 ...
樓主: kitten078
go

有無2013/14準備報嘉諾撒聖心幼稚園的小朋友呀 [複製鏈接]

我都會幫女女報, 因為我係舊生, 我好喜歡聖心的教學理念

大家日後多多交流!!

各位好, 我地兩公婆好心儀聖心, 所以我地出年都會帶囡囡去報考, 唔知大家有冇貼士可以分享下要準備D咩咁呢?

我都想個女入shck因為我都係舊生.
但萬一入唔到, 想請教大家在其他kg用20分申請聖心小學同係shck申請,機會係咪一樣?

醒目開學勳章

原帖由 coffei1 於 11-11-24 11:48 發表
我都想個女入shck因為我都係舊生.
但萬一入唔到, 想請教大家在其他kg用20分申請聖心小學同係shck申請,機會係咪一樣?

the chances are the same.  The allocation system is independent from which kindergarten the child studied.

Thanks a lot Ian!

I am a big fan of you, always read your articles on the magazines.  Thanks for sharing your insights of the eduction related matters in HK.  I look forward to reading more articles from you.

醒目開學勳章

原帖由 coffei1 於 11-11-25 11:39 發表
Thanks a lot Ian!

I am a big fan of you, always read your articles on the magazines.  Thanks for sharing your insights of the eduction related matters in HK.  I look forward to reading more articles  ...

You are welcome and thank you very much for liking my articles.  The readers' support is very important!  

報到, 我想報呀!!! 有咩要注意呀, 我女係 11年3月bb!

I plan to apply 2013/14 K1 too. My daughter is 2010/07 bb. If I'm alumni of SHCS & SHCC, will the chance to be accepted become higher?

me too my daughter is Sept 2010

回復 濼晴 的帖子

Same same ... Sept 2010

你好  又會咁喏既 不過我地住九龍 但因為聖心出名 所以。。。。

濼晴 發表於 12-3-26 22:01
你好  又會咁喏既 不過我地住九龍 但因為聖心出名 所以。。。。

九龍既最好唔好TARGET AM班了,真係超早,而且未必有校車COVER到.

Coffeecake, 請教你九龍區校車or保姆車cover邊度? 有冇保姆車電話給我查詢? 因為我實在太喜歡聖心, 想搬屋又唔知有冇車俾女女返學, 好擔心....

pingulolo 發表於 12-3-29 22:31
Coffeecake, 請教你九龍區校車or保姆車cover邊度? 有冇保姆車電話給我查詢? 因為我實在太喜歡聖心, 想搬屋 ...

我本身住港島區架!
不過我見SH成日有家長因為要找由九龍番學校既校車而煩惱咋!
好似係下午班先至有機會有學校校車,上午班要自己搵街車.

回覆:有無2013/14準備報嘉諾撒聖心幼稚園的小朋友呀

我個囡係08/2011架,請問係要申請2013/14 or 2014/15呀?要幾時申請呀?吾好意思,我咩都吾識,請各位媽媽多指教。

回覆:cindyandjasmine 的帖子

2013年12月報名
2014年初面試
2014年9月K1開學

我個女2010年出世, 都會係今年報名, 入讀13-14年的K1。貢多人爭, 真係好難入啊!

見到你地的留言,令我回想起當初大女和細女報考的情況。聽BK媽咪說,現在聖心幼稚園比以前更加難入讀,真的嗎?
聖心幼稚園真是一所很好的學校,給了我兩個女兒幾年快樂的校園生活。那時我跟其他BK媽咪想法一樣,如大女在幼稚園讀,小女兒入讀的機會應該很大。但最後小女兒也是在後補的行列,我當時也很不開心。努力寫求位信,找機會見郭修女說明入讀的誠意,回想都覺得自己面皮很厚,最後很好彩小女兒也能順利入讀。

我家兩位女兒現在都在聖心小學私立部就讀,大女兒今年會9月後升中一,應該能順利在聖心書院就讀。看見BK其他媽咪因擔心自己孩子的升中學位而失眠,我更加覺得就讀有直屬學校的好處,雖然聖心小學也不是百份百能升上中學(只有70﹣80﹪學生能入讀),但已比其他無直屬中學的學生機會大,起碼不用過度憂慮學位。在這裡恭喜獲聖心幼稚園取錄的媽咪,因至少不必為找小學或中學學位時,過份憂心。如在後補的家長,請不要放棄!繼續努力!

polo819 的帖子

多謝你的分享,衷心恭喜你大女兒能一直讀上去至聖心中學,這亦是我的心願。當年因為住屋問題要搬往新界,我聖心小學一年級後就沒有就讀了,所以有一份情意結。希望女兒有幸明年成為聖心學生啦!

‹ 上一主題|下一主題